Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου στην κορυφή του Χελμού

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου  στην κορυφή του Χελμού

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου στην κορυφή του Χελμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 515 ΦΟΡΕΣ

Η Προσκοπική Κίνηση δίνει, προσφέρει, αλλά και υπηρετεί σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας, αδιάκοπα με σκοπό τη δημιουργία αυριανών ενεργών πολιτών.

Το 3ο Σύστημα Προσκόπων Παραδεισίου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια λειτουργίας του.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 τιμήθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Παραδεισίου για τη συνολική προσφορά του στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, παρουσία του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσιου Κατσαμούνδη, των Αντιπροέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Εμμανουήλ Απλαδενάκη και Ιωάννη Σπύρου, των Βαθμοφόρων, της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του Συστήματος.

Ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Κυριάκος Μητρόπουλος ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την τιμή που τους έκαναν και υποσχέθηκε εκ μέρους των Προσκόπων Παραδεισίου τη συνέχεια της προσφοράς στην κοινωνία.

Με γνώμονα τη μοναδικότητα της προσκοπικής κατασκήνωσης και τα οφέλη αυτής τα ενήλικα στελέχη των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν τις δράσεις των τμημάτων τους για τα Λυκόπουλα (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών), τους Προσκόπους (παιδιά ηλικίας 11-15 ετών και τους Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών).

Το σύνθημα έδωσε η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύμης που φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης.

Η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού πραγματοποίησε την κατασκήνωση της στο νησί του Ιπποκράτη, στην Κω, η Αγέλη Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου στην περιοχή της Αγίας Άννας Καλαβάρδων, η Αγέλη Λυκοπούλων του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κρεμαστής στην τοποθεσία Σωτήρα Μαριτσών και η Αγέλη Λυκοπούλων του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου στο Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου.

Η Ομάδα Προσκόπων του 1ου Συστήματος Ιαλυσού πραγματοποίησε την κατασκήνωση της στις δημοτικές κατασκηνώσεις στον υδροβιότοπο στο Ψαλίδι της Κω,οι Ομάδες Προσκόπων των 2ου Συστήματος Κρεμαστής και 6ου Συστημάτος Αεροπροσκόπων Ρόδου ένωσαν τις δυνάμεις τους στην κατασκήνωση που πραγματοποίησαν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Καλυθιών Ρόδου, οι Ομάδες Προσκόπων του 1ου Συστήματος Ρόδου και 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου συναντήθηκαν στο Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου και η Ομάδα Προσκόπων του 3ου Συστήματος Παραδεισίου στον Προφήτη Ηλία και στη Χάλκη.

Στο Προσκοπικό Κέντρο Κουλούκι της Λέρου πραγματοποιήθηκε κοινή νησιωτική ναυτοπροσκοπική κατασκήνωση από τις Ομάδες Προσκόπων του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου, του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου. του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου και του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου Χίου.

Από τις αρχές του χρόνου ανακοινώνεται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων η 5η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση Ανιχνευτών «Ελπίδα 2017». Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι και τη στιγμή της αναχώρησης 40 Ανιχνευτές με τους ενήλικους συνοδούς τους από τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου, οργανώνονται και περιμένουν τη συνάντηση τους με τους υπόλοιπους 1000 έφηβους Προσκόπους ηλικίας 15-18 ετών από όλη την Ελλάδα παρέα με τους 250 ενήλικους συνοδούς τους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο από τις 4 Αυγούστου έως τις 14 Αυγούστου όπου οι Ανιχνευτές τις τρεις (3) πρώτες μέρες διέσχισαν μέσω τεσσάρων διαφορετικών ορειβατικών διαδρομών τα πανέμορφα βουνά Μαίναλο, Πάρνωτα, Ταύγετο και Χελμό απολαμβάνοντας τη φύση, με καλή παρέα και όρεξη, επισκέφτηκαν χωριά όπου διοργανώθηκαν δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης και έρευνες προκειμένου να γνωρίσουν την πολιστική, λαογραφική και ιστορική παράδοση τους όπως και επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας κ.λ.π.

Συγκεκριμένα η αποστολή της Δωδεκανήσου «έπιασε κορυφή» στο Χελμό (2.355μ.) προχώρησαν σε κατασκευή και συντήρηση ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους αναψυχής, σε εξωραισμό πάρκου και στην παραδοσιακή Βρύση της Γκόλφω και πραγματοποίησαν έρευνες.

Στη συνέχεια όλοι μαζί κατασκήνωσαν στην Αρχαία Ολυμπία πλάι στον ποταμό Αλφειό όπου πραγματοποιήθηκαν στίβος περιπέτειας με παιχνίδια δεξιοτήτων, ταχύτητας και παρατηρητικότητας στο νησάκι μέσα στον Αλφειό, sea-kayak, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις στην Πύλο, rafting στον ποταμό Ερύμανθο και Αλφειό, ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Φολόης, διάσχιση φαραγγιού Χαρατσάρη Νεμούτας, river trekking και canyoning στη Νέδα, βραδινά παιχνίδια μυστηρίου, δημιουργία μεγάλων κατασκευών με φυσική ξυλεία, όπως Πύργος Άιφελ, Πυραμίδα του Χέοπα κ.α., φεστιβάλ φαγητού.

Επίσης συμμετείχαν στο «Πράσινο Χωριό» της Ελπίδας όπου βίωσαν μέσω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει αναγνωρισμένοι Οργανισμοί και φορείς που ασχολούνται με θέματα αειφόρου ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του περιβάλλοντος.

Την αποστολή της Δωδεκανήσου συνόδευσαν τα ενήλικα στελέχη Δημήτριος Σαλιάρης, Δημήτριος Μοσχόβας, Άννα Δημητρά, Ελευθερία Βογιατζή, Νίκος Κυπριώτης και Μαριέττα Χατζηκαντή.

Χάρη στον ισχυρό υποστηρικτή και συνεχή αρωγό την εταιρεία Blue Star Ferries, συνολικά μετακινήθηκαν 200 μέλη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Η Aνώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Καλύμνου υποστήριξε και φέτος την πραγματοποίηση των Προσκοπικών Κατασκηνώσεων.

Οι φετινές Προσκοπικές Κατασκηνώσεις δεν έχουν τελειώσει, συνεχίζουν μέχρι Αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα ενήλικα στελέχη των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας Προσκοπικής Περιόδου με ευθύνη και οργάνωση προκειμένου να υποδεχθούν τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη όσο και τα νέα μέλη τους.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο