Προφυλακίστηκαν τα 4 μέλη της σπείρας για τις ρευματοκλοπές

Προφυλακίστηκαν τα 4 μέλη της σπείρας για τις ρευματοκλοπές

Προφυλακίστηκαν τα 4 μέλη της σπείρας για τις ρευματοκλοπές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3960 ΦΟΡΕΣ

Αυξανέται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους τα τέσσερα από τα έξι μέλη της «σπείρας» που εμφανίζονταν σε ανυποψίαστους συμπολίτες μας και τους έταζαν να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Την ίδια ώρα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «θυμάτων» καθώς μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να καταγγείλλουν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καθημερινά αρκετά άτομα προστίθενται στη λίστα. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών δεν αποκλείεται η όλη δικογραφία να κλείσει με διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο αριθμό θυμάτων από αυτόν που αρχικά είχε δηλωθεί.

Περίπου 20 περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι εξαπατήθηκαν από τα μέλη του «κυκλώματος» και έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά (συνολικά 50.000 ευρώ!) ανακοινώθηκαν επισήμως από την αστυνομία με την εξιχνίαση της υπόθεσης. Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο οι αρμόδιοι της ΔΕΗ όσο και οι διωκτικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός και πως οι συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα είναι αρκετοί περισσότεροι. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται και οι έρευνες, δηλαδή για να εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός των εξαπατηθέντων, για αυτό και καλούνται όσοι είχαν παρόμοια περιστατικά να τα δηλώσουν στην αστυνομία.

Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση κατηγορούνται 40χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» με «βοηθό» τον 47χρονο και συνεργούς την 47χρονη Ροδίτισσα, τον 28χρονο από την Αθήνα που διαμένει στη Ρόδο, τον 41χρονο αλλοδαπό από την Μολδαβία και τον 52χρονο ηλεκτρολόγο.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες απολογήθηκαν οι τέσσερις εξ αυτών. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 40χρονος, ο 47χρονος φίλος του, η 47χρονη καθώς και ο 28χρονος υπάλληλος της εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες για τη ΔΕΔΔΗΕ.
Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια για την ίδια υπόθεση και ο 41χρονος αλλοδαπός από τη Μολδαβία επίσης υπάλληλος της εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες για τη ΔΕΔΔΗΕ.

«Δρούσα για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης»
Συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη προσήχθη χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου ο 40χρονος κατηγορούμενος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 40χρονος αρνήθηκε στο σύνολό τους όλα όσα του καταλογίζονται, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως όλα τα έκανε σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες συγκεκριμένης υπαλλήλου της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας!
Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος είπε ότι ήρθε στη Ρόδο το 1999 και όλα αυτά τα χρόνια έκανε οικογένεια (πλέον είναι διαζευγμένος) και δύο παιδιά και εργαζόταν σε δύο δικές του επιχειρήσεις. Μετά το χωρισμό του η ψυχική του υγεία κλονίστηκε και μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί και κάποιες φορές. Η κατάσταση αυτή της υγείας του τον οδηγεί πολλές φορές σε πράξεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Η ιστορία με την συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού ξεκίνησε πέντε μήνες πριν όταν ένας φίλος του, τον παρότρυνε να επικοινωνήσει με υπάλληλό της καθώς έψαχναν για αντιπρόσωπο στη Ρόδο. Ο 40χρονος είπε ότι πράγματι κάλεσε σε σταθερό τηλέφωνο της εταιρείας και μίλησε με συγκεκριμένη υπάλληλο η οποία του πρότεινε να συνεργαστεί με την εταιρεία ως συνεργάτης και η δουλειά που θα είχε να κάνει είναι να φέρνει πελάτες και θα λάμβανε την αντίστοιχη προμήθεια για κάθε έναν που θα έφερνε.

Σε υποψήφιους πελάτες που είχαν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ του είπε να τους λέει ότι η εταιρεία μπορεί να τακτοποιήσει αυτές τις οφειλές τους, αφού όμως θα καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση, ενώ από τη στιγμή που ο πελάτης γίνει επίσημα συνδρομητής της εν λόγω εταιρείας δεν θα υφίσταται καμία οφειλή. Η ίδια υπάλληλος τον συμβούλευσε να τους λέει για τα πακέτα προσφορών της εταιρείας, ενώ ο 40χρονος ισχυρίζεται ότι της ζήτησε να «κατοχυρωθεί εγγράφως» όμως εκείνη του είπε πως αυτό θα γινόταν μόνο εφόσον εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό πελατών για λογαριασμό της εταιρείας.

Ο 40χρονος πρόσθεσε ότι έτσι ξεκίνησε να ψάχνει για πελάτες και μετά μάλιστα από κάποιο διάστημα, άρχισαν να τον προσεγγίζουν οι ίδιοι. Οι περισσότεροι «πελάτες» είχαν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και ο 40χρονος είπε ότι έκανε όσα τον είχε συμβουλεύσει η συγκεκριμένη υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας με την οποία μιλούσε τηλεφωνικά 2-4 ώρες την ημέρα. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν μηνύματα που αφορούν πελάτες και έχει ανταλλάξει τόσο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσο και στο viber με την συγκεκριμένη υπάλληλο, ενώ επικαλέστηκε και καταθέσεις μαρτύρων –«θυμάτων» σύμφωνα με τις οποίες και αυτοί είχαν επικοινωνήσει με την συγκεκριμένη υπάλληλο και ακόμη και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα αυτό επιλύονταν αμέσως.

Σε ότι αφορά δε την αμοιβή του, η υπάλληλος είχε πει στον 40χρονο να την προσθέτει στο ποσό της εγγύησης που θα κατέβαλλε ο κάθε πελάτης. Έτσι όταν έπαιρνε τα χρήματα, ο 40χρονος κρατούσε την προμήθειά του και τα υπόλοιπα χρήματα τα κατέθετε στην τράπεζα για την υπάλληλο.

Ο 40χρονος είπε πως το γεγονός ότι επικοινωνούσε σε σταθερό τηλέφωνο με υπάλληλο της εταιρείας, ότι όλα τα έγγραφα που του έστελναν είχαν το επίσημο λογότυπο και διακριτικά της εταιρείας, ότι ορισμένοι πελάτες είχαν γίνει συνδρομητές και ήταν μάλιστα ευχαριστημένοι, τον έκανε να πιστέψει πως υπήρχε υφιστάμενη εργασιακή σχέση μεταξύ του ιδίου και της εταιρείας, ότι οι ενέργειες του ήταν καθόλα νόμιμες και οι προσφορές προς τους πελάτες αληθινές.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως όταν άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα παράπονα από πελάτες επικοινώνησε με την υπάλληλο και της ζήτησε εξηγήσεις, ενώ σε ερώτησή του αν πρόκειται για απάτη εκείνη τον καθησύχασε.

«Ουδέποτε θέλησα να εξαπατήσω»
Αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά συναυτουργία, κατά εξακολούθηση με σκοπό την απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα), απολογήθηκε χθες συνοδευόμενος από τη συνήγορο του κα. Στεφανία Καρακατσάνη και ο 47χρονος φίλος του φερόμενου ως «αρχηγού» της «σπείρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας πως γνωρίζεται πολλά χρόνια με τον 40χρονο συγκατηγορούμενο του, τον οποίο και τα προηγούμενα χρόνια που αντιμετώπιζε πολλές οικονομικές δυσκολίες τον βοηθούσε και του παρείχε ακόμη και φαγητό όποτε μπορούσε. Τον Μάιο του 2017 πληροφορήθηκε από κοινούς φίλους τους, ότι ο 40χρονος είχε πιάσει δουλειά σε μία εταιρεία και αμείβονταν καλά. Τότε ο 47χρονος αποφάσισε να πάει να τον βρει προκειμένου να τον βοηθήσει με την επισκευή του σπιτιού του που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από φωτιά τον Ιούλιο του 2009.

Πράγματι συναντήθηκε με τον 40χρονο και ο τελευταίος του μίλησε για την θέση που είχε αναλάβει στην εταιρεία, ότι ήταν εκπρόσωπος της εδώ και πως θα τον βοηθούσε με το σπίτι αν του έφερνε δέκα πελάτες. Μάλιστα ο 40χρονος του ανέλυσε και τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς στην εν λόγω εταιρεία παροχής ενέργειας από τα οποία το σημαντικότερο ήταν η μείωση του ήδη υπάρχοντος τιμολογίου της ΔΕΗ στο ένα τρίτο της αξίας του και ότι έτσι βοηθάει πολλά άτομα ώστε η ΔΕΗ να μην προβεί σε διακοπή ρεύματος αλλά και παράλληλα να γίνεται διακανομισμός του χρέους. Ο 47χρονος είπε ότι πράγματι σύστησε μερικά άτομα στον 40χρονο, ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν συγγενικό του πρόσωπο, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία περαιτέρω εμπλοκή στην υπόθεση και ούτε γνώριζε τι έκανε ο 40χρονος ούτε πως γινόταν η μεταφορά.

«Ουδέποτε παρουσιάστηκα ως εκπρόσωπος της εταιρείας. Ουδέποτε έλαβα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από κανένα από τα άτομα αυτά, ούτε από οποιονδήποτε άλλο.

Το μόνο που έκανα ήταν να ενημερώνων τα άτομα αυτά (πελάτες) ότι υπάχει η εναλλακτική λύση για την παροχή ενέργειας από την ιδιωτική εταιρεία και ότι με την αλλαγή παρόχου θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσό του τιμολογίου παροχής ρεύματος στο ένα τρίτο σε σχέση με την μέχρι τότε αξία του και να γίνει διακανονισμός του ήδη υπάρχοντος χρέους με τη ΔΕΗ» είπε ο 47χρονος.
Ο ίδιος επεσήμανε τέλος στην ανακρίτρια ότι τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους του δεν τους γνώριζε και πως δύο από αυτούς τους συνάντησε μία φορά στο χώρο εργασίας του 40χρονου, ενώ δεν είχαν ποτέ επικοινωνία μεταξύ τους.

«Είμαι και εγώ θύμα, πλήρωσα 200 ευρώ»
Αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα της καταλογίζονται χθες απολογούμενη στην ανακρίτρια Ρόδου, η 47χρονη Ροδίτισσα συνοδευόμενη από το δικηγόρο της κ. Ιωάννη Φλεβάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 47χρονη επικαλέστηκε συγκεκριμένη κατάθεση μάρτυρα, στην οποία αναφέρεται ότι εκείνη ουδεμία σχέση έχει με τη δουλειά του 40χρονου και πως πληρωνόταν μόνο για να του κρατάει τα χαρτιά!

Η ίδια τόνισε πως για δική της οφειλή προς τη ΔΕΗ κατέβαλε στον 40χρονο το ποσό των 200 ευρώ και έγινε μεταφορά της παροχής ρεύματος του σπιτιού της στην ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα στο όνομα του γιου της. Σε ότι αφορά την εργασία της, η 47χρονη είπε ότι αφορούσε αποστολή των δικαιολογητικών, για την οποία έπαιρνε 15- 20 ευρώ από τον 40χρονο και πίστευε ότι όλα ήταν νόμιμα. Συνολικά τα χρήματα που αποκόμισε είναι της τάξης ενός μικρού μηνιαίου βασικού μισθού, ενώ δεν απασχολήθηκε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς έψαχνε εργασία με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και μονιμότητα και είχε ζητήσει τηλεφωνικά από την ιδιωτική εταιρεία αν και εφόσον χρειαστούν υπάλληλο να την προσλάβουν.

«Οι επανασυνδέσεις γίνονταν ενώπιον των ιδιωτών»
Στο ίδιο πλαίσιο και αρνούμενος τις κατηγορίες απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Γιώργο Λαμπαδάκη και ο 28χρονος ο οποίος είπε ότι ήρθε στο νησί μας να δουλέψει έως το Σεπτέμβρη προκειμένου έτσι να βγάλει κάποια περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες. Ο 28χρονος είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές Ιουλίου του δόθηκε η εντολή να κόψει το ρεύμα σε μία καφετέρια στην Ιαλυσό. Όταν πήγε εκεί διαπίστωσε ότι το ρολόι της ΔΕΗ ήταν κλειδωμένο σε ένα κουτί και εκείνος δεν είχε δικαίωμα να το ανοίξει. Αμέσως επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη που βρισκόταν εκεί, ο οποίος του είπε ότι είχε κάνει αίτηση για μεταφορά σε νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και είχε συνεννοηθεί γι’ αυτό με κάποιο διαμεσολαβητή.

Ο 28χρονος του εξήγησε ότι εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατή η διακοπή της σύνδεσής του, ωστόσο θα φωτογράφιζε το κλειδωμένο ρολόι (όπως και έκανε), προκειμένου να είναι καλυμμένος για το λόγο που δεν έκοψε την παροχή. Μάλιστα του έδωσε το τηλέφωνο του, προκειμένου να τον ενημερώσει ο ιδιοκτήτης τις επόμενες ημέρες αν τελικά θα άλλαζε πάροχο. Μία ώρα αργότερα τον πήρε τηλέφωνο ο 40χρονος, ο οποίος και του εμφανίστηκε ως αντιπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας στη Ρόδο και του ζήτησε να συναντηθούν για να συνεργαστούν καθώς όπως του τόνισε βοηθάει πολύ κόσμο.

Ο 28χρονος διευκρίνισε πως συνολικά 7-8 φορές τον κάλεσε ο 40χρονος για να επανασυνδέσει το ρεύμα σε κάποιους πολίτες, επιχειρηματίες και μη, που τους το είχε κόψει η ΔΕΗ. Εκεί πήγε είτε μόνος μου είτε με τον 41χρονο Μολδαβό και όσες φορές πληρωθήκανε, πήρανε τα χρήματα από τους ίδιους τους ιδιώτες. Ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι επανασυνδέσεις ρεύματος έγιναν ενώπιον των ιδιωτών, οι οποίοι τελούσαν σε πλήρη γνώση της επανασύνδεσης και των συνεπειών της και δεν εξαπατήθηκε κανείς από εκείνον ή τον 41χρονο.

Επίσης πρόσθεσε ότι σε περίπτωση παράνομης επανασύνδεσης η ΔΕΗ δεν υφίσταται κάποια περιουσιακή ζημία, αφού ο μετρητής εξακολουθεί να «γράφει», ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία παράνομη πράξη -όχι όμως ποινικό αδίκημα-, αντίθετη με τις υποχρεώσεις του καταναλωτή που αναφέρονται στη σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που επιφέρει την ποινή της αφαίρεσης του ρολογιού.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του