Μάνος Κόνσολας: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τουριστική προβολή της Λέρου»

Μάνος Κόνσολας: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τουριστική προβολή της Λέρου»

Μάνος Κόνσολας: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τουριστική προβολή της Λέρου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 136 ΦΟΡΕΣ

«Η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη Λέρο ως χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Τουρισμού για την ανυπαρξία σχεδίου, αλλά και δράσεων για την τουριστική προβολή της Λέρου και για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από το μεταναστευτικό στον τουρισμό του νησιού.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και την διαμαρτυρία της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου-Λειψών η οποία καταγγέλλει ότι η Λέρος αποκλείστηκε από την καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την υλοποίηση δημοσιογραφικών ταξιδιών εκπροσώπων μεγάλων Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας, που αποφασίστηκε να γίνει για τα νησιά του βορείου Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Σάμο, με στόχο την προβολή τους.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι, δύο χρόνια μετά, το Υπουργείο Τουρισμού:

1ον: Δεν έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και αποκατάστασης της εικόνας της Λέρου ως τουριστικού προορισμού, με απόλυτα συγκεκριμένες δράσεις και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

2ον: Δεν είναι σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις δράσεις αλλά και τους πόρους που διέθεσε αυτά τα δύο χρόνια για την τουριστική προβολή της Λέρου και για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό από το μεταναστευτικό. Προφανώς γιατί η ανυπαρξία αυτών των στοιχείων επιβεβαιώνει και την ανυπαρξία δράσεων.

Παράλληλα, θέτει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπουργό Τουρισμού:

- Ποιες δράσεις αναλυτικά έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της Λέρου και την αποκατάσταση της εικόνας της, ως τουριστικού προορισμού, το 2015, το 2016 και το 2017, ανά έτος, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν;

- Εάν προτίθεται να εντάξει το νησί στο πρόγραμμα οργάνωσης δημοσιογραφικών ταξιδιών από ΜΜΕ της Τουρκίας στη Λέρο, για την τουριστική προβολή του νησιού, όπως ισχύει για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί και οργανώνει το Υπουργείο και ο ΕΟΤ για να νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ αδιαφορούν για την αποκατάσταση της εικόνας της Λέρου ως τουριστικού προορισμού»

Κύριε Υπουργέ,

Η Λέρος είναι από τα νησιά του Αιγαίου που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση για να μετατραπούν σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Είναι δεδομένες οι αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό του νησιού από αυτή την επιλογή. Τις συνέπειες αυτές βιώνουν, εδώ και δύο χρόνια, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι φορείς του νησιού που παλεύουν να αναστρέψουν αυτή την αρνητική εικόνα.

Αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου Τουρισμού είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής και προώθησης για τη Λέρο, με συγκεκριμένες προωθητικές δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εικόνας του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις σας προς τους φορείς του νησιού και την Ένωση Ξενοδόχων Λέρου - Λειψών τον περασμένο Μάρτιο, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων. Η Λέρος αποκλείστηκε, επίσης, από την καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την υλοποίηση δημοσιογραφικών ταξιδιών εκπροσώπων μεγάλων Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας, όπως αυτή αποφασίσατε να

γίνει για τα νησιά του βορείου Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Σάμο, με στόχο την προβολή τους. Υπάρχει και σχετική έγγραφή διαμαρτυρία από την Ένωση Ξενοδόχων.

Με δεδομένο ότι η τουριστική αγορά της Τουρκίας είναι μια σημαντική αγορά για τη Λέρο, προκαλεί αίσθηση η επιλογή αυτή.

Κυρίως, όμως, προκαλεί αίσθηση ότι δύο χρόνια μετά, το Υπουργείο Τουρισμού:

α) Δεν έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και αποκατάστασης της εικόνας της Λέρου ως τουριστικού προορισμού, με απόλυτα συγκεκριμένες δράσεις και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

β) Δεν είναι σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις δράσεις αλλά και τους πόρους που διέθεσε αυτά τα δύο χρόνια για την τουριστική προβολή της Λέρου και για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό από το μεταναστευτικό. Προφανώς γιατί η ανυπαρξία αυτών των στοιχείων επιβεβαιώνει και την ανυπαρξία δράσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποιες δράσεις αναλυτικά έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της Λέρου και την αποκατάσταση της εικόνας της, ως τουριστικού προορισμού, το 2015, το 2016 και το 2017; Αναλυτικά ανά έτος, τις δράσεις αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν.

2. Εάν προτίθεται να εντάξει το νησί στο πρόγραμμα οργάνωσης δημοσιογραφικών ταξιδιών από ΜΜΕ της Τουρκίας στη Λέρο, για την τουριστική προβολή του νησιού, όπως ισχύει για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί και οργανώνει το Υπουργείο και ο ΕΟΤ για να νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»