Είναι εξαιρετικός θεσμός η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Είναι εξαιρετικός θεσμός η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Είναι εξαιρετικός θεσμός η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Οι διαπολιτισμικές συνεργασίες προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως επισημαίνει η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη

Η διεθνούς φήμης μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, θα διευθύνει την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2018.

Με ευκαιρία τη συναυλία μιλήσαμε μαζί της για τη συνεργασία με την ορχήστρα (που κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής), για την πορεία της, τα σχέδια για το μέλλον αλλά και για το αν η Μουσική καταφέρνει να συμφιλιώνει τους λαούς τελικά.

Πώς νιώθετε που είστε νέα, επιτυχημένη και γυναίκα στον κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο χώρο των διευθυντών ορχήστρας;
Η μουσική είναι ένας χώρος όμορφος και σημαντικός. Θεωρώ ότι το φύλο κάποιου δεν παίζει κανένα ρόλο στο τι κάνει, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε πάντα να κάνουν αυτό στο οποίο είναι καλοί. Από τη στιγμή που κάποιος καταθέτει ψυχή και παράγει ήχο δεν έχει σημασία αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει πολλές δυσκολίες για τις γυναίκες στο συγκεκριμένο χώρο καθώς και πολλή προκατάληψη. Είμαι σίγουρη ότι αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Εγώ νιώθω τυχερή και ευλογημένη πολυεπίπεδα που βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο (της μουσικής γενικά αλλά και της ορχήστρας πιο ειδικά) και θα συνεχίσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ για να προσφέρω στην τέχνη και τον άνθρωπο.

Υπήρξε δύσκολη η πορεία μέχρι εδώ;
Η πορεία μέχρι εδώ έχει υπάρξει πολύ απαιτητική. Η αφοσίωση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού του δρόμου και πολλές είναι οι θυσίες που έπρεπε να γίνουν. Ατέλειωτες είναι και οι ώρες μελέτης και συγκέντρωσης. Μαθαίνεις όμως να προσαρμόζεις τη ζωή σου έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα και τις αντοχές να κάνεις κάτι που αγαπάς τόσο πολύ. Η μουσική ζητάει πολλά αλλά τα προσφέρει όλα.


Μιλήστε μας για το πώς νιώθει κανείς όταν διευθύνει μια ορχήστρα που αποτελείται από νέους μουσικούς
Είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη και πανέμορφη. Η ενέργεια που σου δίνουν οι νέοι είναι μοναδική. Έχουν διάθεση, αγάπη, δύναμη και θέληση για να κάνουν αυτό που αγαπούν με ορμή. Αυτό το πράγμα περνάει στο κοινό πάντα. Ο ενθουσιασμός τους είναι μεταδοτικός. Και είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι μαζί τους όλη την αγάπη για τη μουσική και να γνωρίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι το μέλλον.

Ποια είναι η άποψή σας για την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων;
Είναι ένας εξαιρετικός θεσμός που λειτουργεί σωστά εδώ και 10 χρόνια και προσφέρει πολύ σημαντικό έργο. Δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να γνωριστούν και μαζί να κάνουν τέχνη, να ανταλλάξουν γνώσεις και να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Επίσης, τους προσφέρει συνθήκες που δεν έχουν στην καθημερινότητα τους και τους φέρνει πιο κοντά. Γνωρίζω ότι νέοι που έχουν γνωριστεί μέσα από αυτόν το θεσμό έχουν κρατήσει επαφές και φιλίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να συνεχίσει να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος για τους νέους γιατί το αξίζουν!


Τι προσφέρουν τέτοιου τύπου διαπολιτισμικές συνεργασίες τελικά;
Προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό και πιστεύω ακράδαντα ότι δημιουργούν έναν καλύτερο άνθρωπο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς;
Η μουσική δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να γεφυρώσει διαφορές μεταξύ λαών. Θα ήταν πολύ όμορφο και ρομαντικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τις μάχες που ζουν οι λαοί καθημερινά. Η μουσική μπορεί (και αυτό δεν είναι λίγο) να φέρει τους ανθρώπους κοντά, και να τους βοηθήσει να νιώσουν όμορφα που μπορούν να μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, μια γλώσσα που δεν έχει ανάγκη από λέξεις, μια γλώσσα που δε στηρίζεται σε επιχειρήματα και διανόηση μόνο. Η μουσική έχει απίστευτη δύναμη με έναν μοναδικά ολιστικό τρόπο. Ίσως δεν καταφέρνει να γεφυρώσει λαούς αλλά σίγουρα κάνει τους ανθρώπους να αγκαλιάζονται.


Τι πιστεύετε για τους μουσικούς θεσμούς της περιφέρειας όπως το Φεστιβάλ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ που φέτος κλείνει τα 18 του χρόνια;
Αυτοί είναι οι θεσμοί που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε σιγά σιγά να κοιτάξουμε μπροστά σε ένα πιο όμορφο μέλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικοί θεσμοί, συγκεκριμένα επειδή βρίσκονται στην περιφέρεια και προσφέρουν δυνατότητες ταυτόχρονα στους κατοίκους να παρακολουθήσουν δρώμενα που αλλιώς δεν θα μπορούσαν και στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό που προσφέρει η χώρα μας.
Είναι θεσμοί που είναι απαραίτητοι για την ταυτότητα μιας χώρας και που θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρή στήριξη από το κράτος. Και προφανώς, για να αντέχουν χρόνια, όπως ο συγκεκριμένος, είναι ουσιαστικοί και σημαντικότατοι.

Προσφέρει κάτι διαφορετικό μια συναυλία σε ένα μνημειακό χώρο, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στο κοινό και τους μουσικούς; Ή απλά είναι άλλος ένας συναυλιακός χώρος;
Όλοι μας επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον και την ομορφιά. Εμείς οι μουσικοί γνωρίζουμε ότι όπου και να παίζουμε είναι το ίδιο ουσιαστικά γιατί αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η ίδια η μουσική. Μπορώ να πω όμως ότι ένα περιβάλλον σαν το Παλάτι είναι τόσο όμορφο και τόσο μοναδικό που αβίαστα προσφέρει πάρα πολλά και σε εμάς αλλά και στο κοινό. Σημαντική είναι η σύνδεσή μας με το κοινό. Θεωρώ ότι η ομορφιά σε οποιοδήποτε επίπεδο -και εδώ σε επίπεδο χώρου και αρχιτεκτονικής- βοηθάει να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση πιο άμεσα και πιο βαθιά.

Τα σχέδια σας για το μέλλον;
Πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Και ευχή για όμορφες στιγμές με αγαπημένους.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος