Η Φωτεινή Μπαξεβάνη Κυρά της Ρω στο Θέατρο Σφενδόνη

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη Κυρά της Ρω στο Θέατρο Σφενδόνη

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη Κυρά της Ρω στο Θέατρο Σφενδόνη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 253 ΦΟΡΕΣ

Εμπνευσμένη από την ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της αυθεντικής Κυράς της Ρω, η παράσταση, σε κείμενο Γιάννη Σκαραγκά, θα ανέβει από τις 5 έως τις 22 Οκτώβρη.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της.

Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

Βασισμένος στην ιστορία της Δέσποινας Αχλαδιώτη, ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς φιλοτέχνησε το πορτρέτο μιας ευάλωτης γυναίκας, ενός φαινομενικά ασήμαντου προσώπου, που η ζωή του αποκτά νόημα μέσα από μια απλή κίνηση: υψώνει καθημερινά την ελληνική σημαία σε ένδειξη ποιητικής ανυπακοής απέναντι στην απομόνωση που της επέβαλλαν οι ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής της.

Με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο, η Κυρά της Ρω αποτελεί διαχρονικό σύμβολο υπομονής, πίστης και ελπίδας.

Η Κατερίνα Μπερδέκα στήνει μια παράσταση επίκαιρη όπου η Κυρά της Ρω συμβολίζει αυτό το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα και ανανεώνει τις αντοχές του, μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει.

Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων στο Θέατρο Σφενδόνη μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, η «Κυρά της Ρω» θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Το βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης
Παραγωγή: Λυκόφως - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Η Κυρά της Ρω, Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ. 2155158968. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00, από 5 Oκτωβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2017.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλοy, Αθήνα, τηλ. 210 7234567, www.ticketservices.gr, καταστήματα Public και tickets.public.gr

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε ακόμη

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης

Δ. Νατσιός: Το Καστελλόριζο είναι οι Θερμοπύλες του Αιγαίου