Επίσκεψη του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη στην πόλη Γκούμερσμπαχ της Γερμανίας

Η ανανέωση των σχέσεων συνεργασίας και η προετοιμασία μελλοντικών στοχευμένων κοινών δράσεων στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού μεταξύ του Δήμου Ρόδου και  του Δήμου Γκούμερσμπαχ της Γερμανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος Φώτης στην Γερμανία.

Μοναδικές και συγκινητικές εμπειρίες επιφύλαξε κατά την διάρκεια επίσκεψης του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Χατζηλαζάρου Μαρίζα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Ρόδου στην έκθεση tour Natur στο Dùsseldorf, ο από μητέρα Ελληνικής καταγωγής, δήμαρχος της διδυμοποιημένης με τα Αφάντου πόλης Γκούμερσμπαχ κ. Φράνκ Χέλμενστάιν.

Ο Δήμαρχος Ρόδου και η Αντιδήμαρχος ξεναγήθηκαν στην πλατεία Αφάντου που βρίσκεται μπροστά στον καθεδρικό ναό και το Δικαστήριο της πόλης, στους αναμορφωμένους χώρους των πρώην βιομηχανικών κτιρίων του Steinműller όπου είχαν εργαστεί εκατοντάδες μετανάστες από τα Αφάντου. Σήμερα το Γκούμερσμπαχ έχει γίνει υπόδειγμα οικιστικής ανάπλασης και ανάπτυξης στην Ευρώπη.

 

 

Οι διαδικασίες αδελφοποίησης των δύο πόλεων ξεκίνησαν επί δημαρχίας Πανορμίτη Ράμμου και η επίσημη τελετή αδελφοποίησης των δύο πόλεων πραγματοποιήθηκε το 2001, επί δημαρχίας Σταύρου Σταυρή. Από τότε καλλιεργήθηκαν κυρίως σχέσεις σε επίπεδο πολιτιστικό με τη δημιουργία εκθέσεων, εκδηλώσεων αλλά και ανταλλαγή επισκέψεων και φιλοξενία παιδιών στις δύο πόλεις από τον τότε υπεύθυνο πολιτισμού και μετέπειτα δήμαρχο Αφάντου, τον σημερινό αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου.

Τέλος, στην αίθουσα τελετών του δήμου επιβεβαιώθηκε η αδελφοποίηση και η συνεργασία των δύο δήμων, στο επίσημο χρυσό βιβλίο του δήμου που χρονολογείται από το 1850 και μεταξύ άλλων περιέχει και την από 5-7-1957 δήλωση του Κόνραντ Αντενάουερ ο οποίος διετέλεσε ως ο πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας (Δυτικής Γερμανίας) από το 1949 έως το 1963 ενώ υπήρξε επίσης δήμαρχος της Κολωνίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος «Η επίσκεψη μου μόνο με αισθήματα συγκίνησης μπορεί να με κατακλύσει. Οι Αφαντενοί αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλεως του Γκούμερσμπαχ καθώς έζησαν, πήγαν στα σχολεία, εργαστήκαν και διέδωσαν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμα μας σε αυτήν την πόλη.

Το ταξίδι αυτό ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθώς ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς των δύο πόλεων, μια αδελφοποίηση που θα διαχέεται στις κοινωνίες των δύο πόλεων με δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης σε όλους τους τομείς, του πολιτισμού, της παράδοσης, της εκπαίδευσης αλλά και στο πολύ σημαντικό αλλά δύσκολο τομέα της τοπικής οικονομίας».

Με την ευκαιρία ο Δήμαρχος Ρόδου, επανέλαβε την πρόσκληση του προς το Δήμαρχο Γκούμερσμπαχ για να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά την Ρόδο.