Αύξηση 100% από τον ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά

Αύξηση 100% από τον ΦΠΑ  στα τουριστικά νησιά

Αύξηση 100% από τον ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 962 ΦΟΡΕΣ

“Σανίδα σωτηρίας” για τον προϋπολογισμό αποτέλεσαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, αλλά και οι εισπράξεις από τον νόμο-ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, που αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” των εσόδων του προϋπολογισμού και οι δανειστές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία αυτών των εισπράξεων, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν 100% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Τήνο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Αντίπαρο κ.λπ. Συνεπώς το αυξημένο τουριστικό ρεύμα δεν ευνόησε μόνο τα μαγαζιά και τους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών, αλλά και το Δημόσιο με τα έσοδα που εισπράττει από τον ΦΠΑ και τους άλλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, αυτές κατά βάση προήλθαν από περίπου 70.000 φορολογούμενους που προσήλθαν “οικειοθελώς” στην Εφορία και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό “ζέστανε” τα δημόσια ταμεία, στα οποία έχει αρχίσει να παρατηρείται μία εισπρακτική κόπωση εξαιτίας της θηριώδους φορολογίας του μνημονίου.

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από τα παρελθόντα οικονομικά έτη ήταν στο τέλος Ιουλίου αυξημένα κατά 11% ή κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη -ίσως και μεγαλύτερη- είναι η αύξηση που σημειώνουν τον Αύγουστο, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές. Αν και η προσέλευση των φορολογουμένων στη ρύθμιση ήταν ευνοϊκή για τους ίδιους, στην πραγματικότητα μόνο οικειοθελής δεν ήταν.

Το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για το μαύρο χρήμα αναγκάστηκε να έρθει στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο των λιστών και των εμβασμάτων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.

Το ίδιο έπραξαν και φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, καθώς και φορολογούμενοι που ήθελαν να τακτοποιήσουν αβλεψίες του παρελθόντος (μικρές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις τους) για τις οποίες αγωνιούσαν.
(Από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία