Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το τέλος διανυκτέρευσης

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση  για το τέλος διανυκτέρευσης

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το τέλος διανυκτέρευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 613 ΦΟΡΕΣ

Παρά τις "θολές" υποσχέσεις που υπήρξαν

Δεν φαίνεται να γλιτώνουν τελικά το φόρο διαμονής τουρίστες και καταλύματα. Το νέο χαράτσι στη διανυκτέρευση- το οποίο εξαγγέλθηκε πέρσι- αναμένεται να ισχύσει κανονικά από το 2018 για όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Τουρισμού είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη επιβολής του τέλους σε περίπτωση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας των ανακοινώσεων για το φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι ξενοδόχοι, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει από τα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού διευκρινιστική εγκύκλιος για το πως θα γίνεται η διαδικασία πληρωμής του φόρου. Εντούτοις επιχειρηματίες του χώρου κάνουν λόγο για μια ειλημμένη απόφαση με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τον κλάδο των καταλυμάτων, αλλά για το τουριστικό προϊόν εν γένει όπως αναφέρει σε χθεσινό ρεπορτάζ στο Capital.gr η Β. Κουρλιμπίνη.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όχι μόνο από όσους δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και ειδικά στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τα μικρά και μεσαία καταλύματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όμως και συνολικά, στελέχη της αγοράς προειδοποιούν πως το νέο αυτό χαράτσι στον Τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και στην ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών σε βάθος χρόνου. Εξηγούν ακόμη πως το τέλος που ισχύει σε Ισπανία και Ιταλία εδώ και χρόνια είναι ανταποδοτικό και χρησιμοποιείται από τους δήμους για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών και των τουριστικών υπηρεσιών.

Οι επαφές με την Κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου φόρου και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις θα είναι συνεχείς το επόμενο διάστημα εκ μέρους στελεχών του τουριστικού κλάδου. Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των καταλυμάτων, έχει ζητήσει ο φόρος να μην ισχύσει όλο το χρόνο, αλλά μόνο το τρίτο τρίμηνο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων και των αφίξεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως ο κυβερνητικός στόχος των 75 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με βάση τον περσινό αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον καταμερισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Πάντως, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των συμφωνιών μεταξύ ξενοδοχείων και πρακτορείων από βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού για την επόμενη σεζόν έχει ήδη ολοκληρωθεί, πολλοί tour operators έχουν ήδη συμπεριλάβει το φόρο στα πακέτα τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το πως θα γίνει η επιβολή του τέλους, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε οι συνεννοήσεις έγιναν... στα τυφλά. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, γιατρός, Κώστας Κωτικώστας