Συστατικό του καφέ καθυστερεί την εκδήλωση του διαβήτη

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ουσίες στον καφέ που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Ελάχιστες όμως εξ αυτών έχουν μελετηθεί σε ζώα. Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Natural Products δείχνει ότι ένα τέτοιο συστατικό φαίνεται να βελτιώνει την κυτταρική λειτουργία και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα και μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων θεραπείας ή και πρόληψης της πάθησης.

Προηγούμενη έρευνα των Φρέντρικ Μπρουσταντ Μέλμπεϊ και Σορεν Γκρεγκερσεν είχε δείξει ότι ένα τέτοιο συστατικό, η καφεστόλη αύξανε την έκκριση ινσουλίνης στα παγκρεατικά κύτταρα όταν αυτά είχαν εκτεθεί σε γλυκόζη. Η καφεστόλη επίσης αύξανε την πρόσληψη γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα, το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπάρχοντα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η καφεστόλη βοηθά στην πρόληψη ή καθυστέρηση της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2, σε ποντίκια.

Χώρισαν τα ποντίκια που είχαν επιρρέπεια στον διαβήτη τύπου 2 σε τρεις ομάδες. Δύο ομάδες πήραν διαφορετικές δόσεις καφεστόλης και μετά από 10 εβδομάδες, τα ποντίκια είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και βελτιωμένη ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, που δεν πήρε καφεστόλη.

Το σημαντικό ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου, όπως συνήθως συμβαίνει με μερικά αντιδιαβητικά φάρμακα. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεστόλης μπορεί να καθυστερήσει την απαρχή του διαβήτη τύπου 2 και είναι καλή υποψήφια ουσία για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα θεραπεύουν ή θα προλαμβάνουν τη νόσο στους ανθρώπους.
(πηγή: health.in.gr)