Δ. Κρεμαστινός: «Το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου δεν προχωρά και οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου αναμένουν σε λίστες των 13.000 ατόμων»

Δ. Κρεμαστινός: «Το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου δεν προχωρά και οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου αναμένουν σε λίστες των 13.000 ατόμων»

Δ. Κρεμαστινός: «Το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου δεν προχωρά και οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου αναμένουν σε λίστες των 13.000 ατόμων»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 268 ΦΟΡΕΣ

Οκτώ μήνες μετά την τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός επανέρχεται στο θέμα του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος προς την ολοκλήρωσή του.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ρωτά τον Υπουργό Υγείας πότε θα παραδοθεί η μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό ογκολογικό τμήμα το οποίο θα απαλλάξει τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου από την τεράστια αγωνία της αναμονής στις λίστες για ακτινοθεραπεία, που πλέον φτάνουν τους 13.000 ασθενείς, και το οικονομικό βάρος να τα καταφέρουν μακριά από το σπίτι τους που, για πολλούς είναι απαγορευτικό.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η εξής:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Καμία ορατή εξέλιξη για τη δημιουργία θεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στη Ρόδο»

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, επανέρχομαι σε εσάς για το φλέγον για τους Δωδεκανήσιους θέμα της ολοκλήρωσης αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στο μεταξύ οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου μπαίνουν στις πολύμηνες λίστες αναμονής για θεραπεία της Αθήνας, οι οποίες φτάνουν τα 13.000 άτομα (!), χωρίς να είναι καν εξασφαλισμένο ότι μπορούν οικονομικά να ταξιδέψουν και να παραμείνουν στην πρωτεύουσα.

Γνωρίζοντας την καθοριστική σημασία που έχουν οι καθυστερήσεις για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος, είναι προφανές ότι οι Δωδεκανήσιοι βιώνουν μια τεράστια ανισότητα πρόσβασης στο αγαθό της Υγείας και μια κατάσταση που αντιβαίνει στη θεμελιώδη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από τον Απρίλιο του 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πολάκης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι βλέπει θετικά το θέμα ολοκλήρωσης του Ογκολογικού της Ρόδου, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από τον πληθυσμό και την απόσταση των Δωδεκανήσων από τα πλησιέστερα οργανωμένα τμήματα. Σε επόμενη παρουσία του για το θέμα στη Βουλή είπε ότι θα εξέταζε τις παραμέτρους. Έκτοτε, καμία εξέλιξη δεν επήλθε.

Οι μήνες και τα χρόνια παρέρχονται ήρεμα για τους υγιείς αλλά με αγωνία για τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου οι οποίοι δεν βλέπουν από πλευράς Κυβέρνησης κάποιο ενδιαφέρον που θα τους επιτρέψει να ελπίσουν στην ίση πρόσβαση στη ζωή την οποία δικαιούνται.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο Υπουργός:

Πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα της ολοκλήρωσης και αυτονόμησης του ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου; Πότε θα παραδοθεί η τελική μελέτη και ποιες κινήσεις έχουν γίνει από πλευράς Υπουργείου τους 7 μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία συζήτηση του θέματος στη Βουλή;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa