Πάνω από δύο εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στη Ρόδο

Πάνω από δύο εκατομμύρια  οι αφίξεις τουριστών στη Ρόδο

Πάνω από δύο εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1472 ΦΟΡΕΣ

Άγγλοι, Γερμανοί και Σουηδοί οι πρώτες εθνικότητες τουριστών το οκτάμηνο

Προς νέο ρεκόρ αφίξεων οδεύει ο τουρισμός στη Ρόδο, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, φέτος θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τα περσινά νούμερα και περί τα μέσα του Οκτώβρη, δηλαδή πριν κλείσει η σαιζόν θα σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων τουριστών.

Ήδη το οχτάμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 3,45% όπως έδειξαν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ένωση ξενοδόχων Ρόδου, για τον αριθμό των τουριστών που έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, οι οποίοι ανήλθαν σε 1.598.234

Πρόκειται για 53.240 περισσότερους τουρίστες από πέρσι και 161.000 τουρίστες περισσότερους από πρόπερσι ενώ με βάση την ανάλυση των στοιχείων, η φετινή κίνηση του οχταμήνου σε σύγκριση με την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος του 2015 κατέγραψε αύξηση 11,21%.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το μήνα Αύγουστο, είχαν φτάσει στη Ρόδο 1.544.994 τουρίστες ενώ το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν έρθει 1.437.144 τουρίστες.

Το τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο κινείται αυξητικά τα τελευταία χρόνια όπως δείχνουν τα στοιχεία, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την επόμενη χρονιά, με την εικόνα να διαμορφώνεται κατά μεγάλο βαθμό το Νοέμβριο. Η έκθεση του Λονδίνου που θα διεξαχθεί τότε και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου θα δείξει ποιες είναι οι τάσεις για το 2018 και πως εξελίσσονται οι προκρατήσεις για τη Ρόδο.

Πιο αναλυτικά
Πιο αναλυτικά οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη της κίνησης για το οχτάμηνο, είναι η Αγγλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ιταλία, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Δανία.

Δεν υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές από τις προηγούμενες χρονιές εκτός ίσως από την απόδοση της Ρωσικής αγοράς, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η κατακόρυφη πτώση των Ουκρανών τουριστών.

Οι Άγγλοι εξακολουθούν να είναι ο κύριος τροφοδότης της τουριστικής αγορά του νησιού μας, και μάλιστα έχουν καταγράψει μέχρι αυτή τη στιγμή αύξηση που ξεπερνά το 11%, ενώ εξίσου καλά πήγε και η αγορά της Γερμανίας με επίσης αύξηση που έφτασε το 15% και η οποία παραδοσιακά κατατάσσεται δεύτερη.

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και η μείωση σε ποσοστό 17% της κίνησης από τη ρωσική αγορά, ενώ μικρές μειώσεις σημειώθηκαν στην κίνηση των Αυστριακών, των Ελβετών και των Βέλγων τουριστών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σημείωσαν οι Τσέχοι τουρίστες, με τους Γερμανούς, τους Ούγγρους, τους Πολωνούς και τους Ολλανδούς να ακολουθούν.

Πως κλείνει το 2017, ποια τα μηνύματα για το 2018
Το 2017 κλείνει με ικανοποίηση για τα νούμερα της τουριστικής κίνησης και για την απόδοση της σαιζόν, αν και ο απολογισμός που θα γίνει στο τέλος θα αποδείξει ότι τα έσοδα ήταν ακόμα λιγότερα και οι φόροι ακόμα περισσότεροι.

Κατ’ εκτίμηση τα περισσότερα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη, ενώ λιγότερα θα είναι αυτά που θα μείνουν ανοιχτά και τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Υπάρχει πάντως περίπτωση ξενοδόχου ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις να λειτουργήσει μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη λόγω της ζήτησης που υπάρχει για ποιοτικά καταλύματα, όμως εκείνος δε δέχεται καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει ανακαίνιση για να προλάβει τη νέα σαιζόν.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία πολύ καλή θα είναι η κίνηση και για την πόλη της Ρόδου καθώς τα ξενοδοχεία της θα είναι ανοιχτά περίπου μέχρι και τις 10 του Οκτώβρη.

Επίσης μέχρι και τις 22 του Σεπτέμβρη οι πληρότητες των καταλυμάτων θα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση μέχρι το τέλος του μήνα για δίκλινα δωμάτια. Η αύξηση που θα καταγράψει η φετινή χρονιά, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2,5%

Οι φετινές καλές επιδόσεις στον τουρισμό, έχουν ήδη λειτουργήσει θετικά και για την καλή εξέλιξη της επόμενης χρονιάς, και αυτό ήδη από τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί για το 2018.
Όλοι οι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με αυξήσεις που ξεκινούν από 3% και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 12%, ως απόρροια της ζήτησης που υπήρχε φέτος για τη Ρόδο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η επόμενη χρονιά θα ανοίξει με περισσότερες κλίνες καθώς θα ανεγερθούν νέα ξενοδοχεία και άλλα θα ανακαινιστούν, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το πρώην ξενοδοχείο Capsis , προσθέτοντας στο υπάρχον δυναμικό επιπλέον περίπου 2.500 κλίνες.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό