Λεξιστορείν: Η αρχαιοελληνική πίτσα

Επιμέλεια Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς
Φιλόλογος
katsaras2002@yahoo.gr


Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί που το ονόμασαν πλακούντα  και  το έψηναν με διάφορα υλικά.

Το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο. Συγκεκριμένα αποτελούνταν  από μία στρογγυλή βάση με ζύμη ψωμιού και επάνω  στρώση  από  τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά.

Στην συνέχεια ο πλακούντας μετονομάστηκε στα Βυζαντινά χρόνια σε πίτα με προέλευση από το ομηρικό πίττα ή  πίσσα = είδος ψωμιού.

Στην συνέχεια πέρασε στα  λατινικά ως «pitta» και αργότερα μετατράπηκε στη λέξη «pizza», που σήμερα όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε!