Συνάντηση για τα ελαιοτριβεία της Ρόδου είχε στην Αθήνα ο Γ. Φλεβάρης

Συνάντηση για τα ελαιοτριβεία της Ρόδου είχε στην Αθήνα ο Γ. Φλεβάρης

Συνάντηση για τα ελαιοτριβεία της Ρόδου είχε στην Αθήνα ο Γ. Φλεβάρης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 610 ΦΟΡΕΣ

Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Ανάπτυξης υπεύθυνο για τα ελαιοτριβεία Γιάννη Μπακάλη, είχε χτες στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων, χωροταξίας και περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην ΚΥΑ του 2016 για τα ελαιουργεία με στόχο τη βελτίωση και διευκόλυνση των ελαιουργών και των παραγωγών ελαιολάδου, γι αυτό και οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Φλεβάρης έτυχαν θετικής υποδοχής.

Περιλαμβάνουν βασικούς τομείς του αντικειμένου και συγκεκριμένα την επέκταση της δυνατότητας υδροπλίπανσης πάνω από τους 8 τόνους ακόμα και σε διπλάσια ποσότητα, τη δυνατότητα διάθεσης των υποπροϊόντων των ελαιουργείων σε εκτάσεις πολύ μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων , και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το νερό από την πλύση του καρπού που δεν πρέπει να θεωρείται απόβλητο ώστε να γίνεται αποδεκτό από τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Αυτό ειδικά το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για το νησί της Ρόδου καθώς υπάρχουν φήμες ότι η ΔΕΥΑΡ θα θέσει θέμα αποδοχής του νερού πλύσης που προέρχεται από τα ελαιουργεία.

Ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι πρέπει και στον τομέα αυτό που είναι ευαίσθητος και αφορά το ελαιόλαδο να μπουν σαφείς και στέρεοι κανόνες και να μην αλλάζουν συνέχεια τα πράγματα ώστε να ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί , οι ελαιοτριβείς και οι υπηρεσίες που καλούνται να εφαρμόσουν μία συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει εντελώς με νομοθετική ρύθμιση για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ποιοι είναι οι κανόνες και τι μπορεί να λειτουργεί νόμιμα είναι το θέμα με τις αποστάσεις.

Υπάρχουν σήμερα περιορισμοί λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου ως προς την απόσταση από κατοικημένες περιοχές οικισμούς και κατοικίες.

Συζητήθηκε ο προβληματισμός αυτός αν θα μπορεί δίπλα σε μία μονάδα που λειτουργεί επί σειρά ετών να οικοδομείται μία νέα κατοικία και να ζητείται να κλείσει η μονάδα λόγω του περιορισμού.

Θα πρέπει να υπάρξει σταθερή νομοθεσία με σεβασμό σε κατοίκους και επενδυτές.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το υπουργείο ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει εντός του Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον πρόεδρο και το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ για να μην αντιμετωπιστούν κενά στη λειτουργία των ελαιουργείων και να ξεπεραστούν νωρίς όλα τα προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη