Αυξάνεται ο αριθμός ηλικιωμένων που πάσχουν από Alzheimer

Αυξάνεται ο αριθμός ηλικιωμένων που πάσχουν από Alzheimer

Αυξάνεται ο αριθμός ηλικιωμένων που πάσχουν από Alzheimer

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 206 ΦΟΡΕΣ

Του
Πλατή Αναστάσιου
Ψυχίατρου

Ο Σεπτέμβριος μήνας έχει καθιερωθεί ως ο Παγκόσμιος μήνας της νόσου Alzheimer. Μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την άρση του στίγματος ξεκινά κάθε χρόνο από την παγκόσμια εταιρεία Νόσου Alzheimer και τις εθνικές εταιρείες Alzheimer μεταξύ των οποίων και η εταιρεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ (εταιρεία για την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας) που συστήθηκε το 2008.


Το θέμα της καμπάνιας για τον Παγκόσμιο μήνα Alzheimer είναι να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας που ζουν με άνοια ή απεβίωσαν λόγω της νόσου.

Επίσης, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον Δωδεκανησιακό λαό να μάθει να εντοπίζει τα σημάδια της άνοιας και να μας επισκέπτεται στην Στεφ. Καζούλη 18 (τηλ. 22410-78315) για δωρεάν προληπτικούς ελέγχους.

Εκτός της πρόληψης η εταιρεία ΠΑΝΑΚΕΙΑ διαθέτει το ιατρείο μνήμης για νευρολογική αξιολόγηση, ημερήσια απασχόληση σαράντα ατόμων, και γενικά δημιουργεί συνθήκες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών τους .

Στους προσεχείς μήνες η εταιρεία ΠΑΝΑΚΕΙΑ θα δημιουργήσει δομή για κλειστή νοσηλεία, υποστήριξη έρευνας, προώθηση μέτρων πρόληψης και βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υγείας.

Στην Ελλάδα, έχουμε γύρω στους 200.000 ασθενείς με άνοια το 2017 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 350.000.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον πρώην νομό Δωδεκανήσου έγινε προσπάθεια καταγραφής και νευροψυχολογικής αξιολόγησης σε άτομα άνω των 60 ετών για τα νησιά Σύμη, Κάσος, Κάρπαθος, Κως, Καστελόριζο, Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος, Νίσυρος και Λέρος.

Το συνολικό δείγμα αποτέλεσαν(βάσει αυτών που προσήλθαν) 561 άτομα από 60 έως 95 ετών, εκ των οποίων 42 άτομα έπασχαν ήδη από νόσο Alzheimer και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πασχόντων, τόσο από άνοια όσο και από Νόσο Alzheimer, θα έχει πλέον αυξηθεί κατά 10%.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας για ανοϊκούς της εταιρείας ΠΑΝΑΚΕΙΑ και τη δημιουργία μιας δομής για την άνοια θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία να ασχοληθεί με τον αντίκτυπο της αύξησης του επιπολασμού και του οικονομικού κόστους της άνοιας.

Μπορούμε ακόμα να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση, την αποκατάσταση και τη φροντίδα και να εξασφαλιστεί έτσι μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους με άνοια.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"