Απολογισμός 2ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Απολογισμός 2ου Φεστιβάλ  Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Απολογισμός 2ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων που ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο Δάσκαλο , λογοτέχνη, ποιητή, μουσικό και εικαστικό Φώτη Βαρέλη.

Μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες δημιουργοί, εικαστικοί, μουσικοί, χορογράφοι ,χορευτές, κινηματογραφιστές και πνευματικοί άνθρωποι συναντήθηκαν και παρουσίασαν το καλλιτεχνικό και πνευματικό δυναμικό του τόπου μας. Καταξιωμένοι και βραβευμένοι δημιουργοί συνυπήρξαν με τους νέους, την ελπιδοφόρα, ταλαντούχα και δυναμική συνέχεια μας.

Μέσα στο ονειρικό σκηνικό της Παλιάς Πόλης απολαύσαμε:
• Έκθεση εικαστικών στον Θόλο Ντεμιγύ,
• Έκθεση βιβλίου στο Αγγλικό Κατάλυμμα,
• Δύο λογοτεχνικές βραδιές για το έργο του Φώτη Βαρέλη,
• Βραδιά κλασσικού και σύγχρονου χορού με πέντε χορευτικές ομάδες.
• Δύο ημέρες προβολών ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους.
• Οκτώ μουσικές συναυλίες με τζαζ, ροκ, funky-pop, έντεχνο, λαϊκό , παραδοσιακό , παιδικό τραγούδι. Μεταξύ αυτών και δύο μουσικά έργα σε πρώτη εκτέλεση.

Συζητήσαμε γόνιμα. Ροδίτες και επισκέπτες γνωρίσαμε τις ικανότητες, την ευφυΐα, την καλαισθησία, τον δυναμισμό και την ευαισθησία αυτού του τόπου. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, μας δικαιώνει. Όλους!!! Δικαιώνει τους στόχους του φεστιβάλ που είναι η παρουσίαση και ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού μέσα από την συνεργασία και την συλλογικότητα. Βεβαίως διαπιστώσαμε και ελλείψεις.

Τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν και είναι πάντα αποδεκτές οι κριτικές. Γιατί έτσι μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.
Οι καλλιτέχνες και οι πνευματικοί άνθρωποι μας δείχνουν τον κόσμο μέσα από μια άλλη οπτική, μας φανερώνουν τα κρυφά νοήματα της ίδιας πραγματικότητας που μοιραζόμαστε όλοι. Ως εκ τούτου, έχουν την ανάγκη να βρουν το κοινό τους γιατί ο πολιτισμός και η τέχνη βρίσκουν την πραγματική τους αξία όταν φτάνουν στον άνθρωπο.

Για τον λόγο αυτό, το Φεστιβάλ υπερασπίζεται την καλλιτεχνική του ανεξαρτησία και συνεργάζεται αγαστά με τους συνδιοργανωτές Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ΔΟΠΑΡ και τους επίσημους χορηγούς του φεστιβάλ που είναι: η Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Δήμου Ρόδου, το κοινωφελές Ίδρυμα Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος «το Αμπερνάλλι» η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Νήσου Ρόδου, το Περιοδικό Λωτός, ο ΕΟΤ Ρόδου, το Agla Hotel, το Κατάλυμμα Ωβέρνη και το τυπογραφείο του Νίκου Χατζηκαλημέρη. Στην προώθηση του Φεστιβάλ συνέβαλαν αποτελεσματικά και τα τοπικά ΜΜΕ καθώς και το Πρώτο και Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το Φεστιβάλ στηρίχθηκε οικονομικά με το ποσό των 5.900 ευρώ από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, 700 ευρώ από τον ΔΟΠΑΡ, 700 ευρώ από το κοινωφελές Ίδρυμα Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου και 200 ευρώ από το Κατάλυμα Ωβέρνη. Στα ποσά συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Με τα ανωτέρω ποσά χρηματοδοτήθηκαν:
• Φωτισμός Θόλου Ντεμιγύ,
• Ενοίκιο σκηνής για την εκδήλωση χορού,
• Ηχητική κάλυψη και φωτισμός των μουσικών εκδηλώσεων.

Όλοι οι δημιουργοί καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο επιμελητής εκθέσεων και η παρουσιάστρια των εκδηλώσεων συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Το φεστιβάλ στηρίχθηκε καθημερινά από μια μικρή αλλά πολύ δραστήρια ομάδα εθελοντών, τους οποίους ευχαριστούμε ειλικρινά και θερμά.

Ένα φεστιβάλ δεκαπέντε ημερών με τόσες συμμετοχές και υψηλούς στόχους και με κύριο συστατικό την αφιλοκερδή προσφορά χρειάζεται προσωπική εργασία, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση. Σας προσκαλούμε, να δημιουργήσουμε μαζί, το ερχόμενο καλοκαίρι, το 3ο Φεστιβάλ, που ήδη μετρά τις καινούργιες υποψηφιότητες συμμετοχής και θα είναι αφιερωμένο στον Ανδρέα Ιωάννου ιδρυτή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ρόδου, της δεύτερης πιο σημαντικής Πινακοθήκης της Ελλάδας.

Τάκης Βούης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων