Στόχος να ανέβει ο τουρισμός ακόμα πιο ψηλά!

Στόχος να ανέβει ο τουρισμός ακόμα πιο ψηλά!

Στόχος να ανέβει ο τουρισμός ακόμα πιο ψηλά!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 345 ΦΟΡΕΣ

Καλούμαστε στο επόμενο διάστημα να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως την παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ρέτσος δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός, με σταθερά αυξητικό ρυθμό, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, δημιουργεί ανάπτυξη στην περιφέρεια, στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καταβάλλει εισφορές και φέρνει κατανάλωση. Επενδύει, ενώ παράλληλα βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες.
Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Για ένα νέο κύκλο μεγάλων επιτυχιών. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο συστηματικά, με αυτοπεποίθηση, ωριμότητα, εξωστρέφεια και ρεαλισμό.

Οι στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και ήδη δουλεύουμε συστηματικά γι' αυτούς. Να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά, με όπλο μας την ενότητα του κλάδου και την εργασιακή ειρήνη. Να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ανταποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί».

Ομάδες εργασίας για προτάσεις
To δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων, που συνδέουν τον τουρισμό με τις τοπικές κοινωνίες ανοίγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως είπε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Γιάννης Ρέτσος, στόχος της νέας στρατηγικής του ΣΕΤΕ είναι η ολιστική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με στόχο ο τουρισμός να είναι δίπλα και κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σκοπός είναι να βρίσκονται κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε ο τουρισμός να είναι ο πυλώνας ανάπτυξης και απασχόλησης.
Αρχικά έμφαση θα δοθεί στην ενδυνάμωση της σύνδεσης της αγροδιατροφής και των πολιτιστικών στοιχείων της κάθε περιοχής με τον τουρισμό.

Ήδη στον ΣΕΤΕ έχουν συσταθεί 12 εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, που θα καταθέσουν σύντομα αναλυτικές προτάσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, η ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού, του οδικού τουρισμού και άλλα.

Η φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο με στόχο, όπως είπε ο κ. Ρέτσος όχι να υπάρξουν απαγορεύσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά να βελτιωθούν οι υποδομές και οι προορισμοί να μπορούν να δέχονται τους αυξημένους αριθμούς τουριστών.

Η Ελλάδα συνολικά, όπως τόνισε δεν είναι κορεσμένος προορισμός, και υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω στοχευμένη ανάπτυξη, που θα αποφέρει ωφέλη στς τοπικές κοινωνίες.

Έμφαση, επίσης, θα δοθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες στον τουρισμό. Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά, είπε ότι όλα συγκλίνουν ότι οι αφίξεις (μαζί με τα 2-2,5 εκατ. αφίξεων της κρουαζιέρας) θα προσεγγίσουν τα 28,5 εκατομμύρια, ωστόσο στα έσοδα ενδέχεται να μην προσεγγισθεί ο στόχος των 14,5 δις. ευρώ, αλλά να περιορισθούν στα επίπεδα των 14 δις. ευρώ, λόγω του ότι υστερεί η η μέση κατά κεφαλή δαπάνης. Τέλος, ο κ. Ρέτσος ανήγγειλε την παρουσία του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να είναι κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη
Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως την παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ρέτσος δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός με σταθερά αυξητικό ρυθμό αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, δημιουργεί ανάπτυξη στην περιφέρεια, στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καταβάλλει εισφορές και φέρνει κατανάλωση. Επενδύει, ενώ παράλληλα βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Για ένα νέο κύκλο μεγάλων επιτυχιών. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο συστηματικά, με αυτοπεποίθηση, ωριμότητα, εξωστρέφεια και ρεαλισμό.

Οι στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και ήδη δουλεύουμε συστηματικά για αυτούς. Να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά, με όπλο μας την ενότητα του κλάδου και την εργασιακή ειρήνη.
Να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ανταποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί».

Ο συντελεστής δόμησης
Το παράδειγμα της Κύπρου που έδωσε χαριστικό συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία για να προχωρήσουν σε ανακανίσεις και επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους εισηγείται ο ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση, καταθέτοντας σχετική πρόταση, που έχει κοινοποιηθεί και στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Γιάννης Ρέτσος, η πρόταση αφορά στην αύξηση του συντελεστή δόμησης από 20% στο 25%, ώστε να προστεθούν επισιτιστικές εγκαταστάσεις και spa ή να νομιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο υπάρχουσες σχετικές εγκαταστάσεις .
Το κίνητρο αυτό, εάν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει , όπως συνέβη στην Κύπρο, σε μπαράζ ανακαινίσεων και προσθηκών στα υπάρχοντα ξενοδοχεία, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο υπηρεσιών τους.

Αύξηση στα έσοδα
Aύξηση του εισερχόμενου τουρισμού κατά 8% και των εισπράξεων κατά 6,4% στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή συνέβaλε στην μείωση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών κατά 210 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016 με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ, κατά 131 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών τους πρώτους επτά μήνες του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 5,2% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 8,2% σε σταθερές τιμές, ενώ η αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών ήταν 7,4% και 10,4%.
Η άνοδος κατά 1 δισ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Στο επτάμηνο το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί και στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση απο το εξωτερικό, διαμορφώθηκε στα 854 εκατ. ευρώ, κατά 61 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών την ίδια περίοδο στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 639 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 3,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό (κατά 4,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 2,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων ευρώ (μείωση κατά 3,9 δισ. ευρώ).

Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 6,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET) των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων ευρώ (μείωση κατά 4,1 δισ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 4,3 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Διαβάστε ακόμη

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη