Πιέσεις για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Πιέσεις για τη διατήρηση  των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Πιέσεις για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Και για την μη ισχύ του τέλους διανυκτέρευσης

Οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν σε ότι αφορά το θέμα της επικείμενης κατάργησης από τις αρχές του επόμενου χρόνου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο πλέον των νησιών του Αιγαίου, θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το σώμα θα συνεδριάσει συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης στην αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη Ρόδο για όσους δεν ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει εισήγηση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα νησιά μας δεν είχαν κανέναν σύμμαχο στην υπόθεση αυτή, αλλά αντιθέτως υπέστησαν διωγμό και κυνηγητό από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία που επίσης θα ισχύσει εκτός απροόπτου από την επόμενη χρονιά, είναι δύο θέματα που δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στα νησιά μας.

Μάλιστα το δεύτερο θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Ρόδο, καθώς στο νησί μας βρίσκεται το 14% των ξενοδοχειακών κλινών της χώρας.

«Είμαστε μερικούς μήνες πριν την ισχύ δύο μέτρων επιβαρυντικών για τα νησιά μας και την οικονομία μας. Το ένα είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το Αιγαίο και σε όλα τα νησιά και το άλλο είναι η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό από τις αρχές του 2018.

Πρόκειται για δύο… δυσάρεστες ειδήσεις για την περιοχή μας. Το πρώτο θέμα θα το συζητήσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα για να δούμε πως μπορούμε να παρέμβουμε…» είπε ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα σχολιάζοντας το θέμα στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση των υπόλοιπων περιοχών οι οποίες κυριολεκτικά επιχαίρουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, λέγοντας τα εξής: «Πέρα από την επίθεση που δέχτηκαν τα νησιά μας προκειμένου να δικαιολογηθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρήθηκε ότι δεν είχαμε συμμάχους! Η κοινή γνώμη στην υπόλοιπη Ελλάδα, έλεγε ποια είναι τα νησιά και γιατί να έχουν μειωμένο ΦΠΑ…

Τα νησιά δυσφημίστηκαν πάρα πολύ με έναν πολύ καλοστημένο τεχνικό τρόπο, και εδώ πρέπει να αντιδράσουμε με μία διαδικασία που θα εξηγήσει το δίκαιο του αιτήματος αυτού. Αν σε έναν τόπο 10 εκατομμυρίων τα 9 εκατομμύρια 700 χιλιάδες που είναι οι υπόλοιποι έλληνες πλην του πληθυσμού της περιφέρειάς μας, πιστεύουν ότι είναι ένα άδικο μέτρο, θα πρέπει να εξηγηθεί τι σημαίνει αυτό για τα νησιά. Για ποιο λόγο αυτό ήταν ωφέλιμο και τι συμβαίνει στην εθνική οικονομία με τέτοια μέτρα»

Παράλληλα ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει τον Ιανουάριο στην περιφέρεια παρουσία του πρωθυπουργού λέγοντας τα εξής:

«Εδώ θα γίνει πλέον ανοιχτά η συζήτηση και με τον πρωθυπουργό να είναι παρών και το υπουργικό συμβούλιο γιατί θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα καίρια ζητήματα των νησιών τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δεχτεί πολύ μεγάλη επίθεση και επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτός ο διωγμός, είναι πλέον κυνηγητό».

Πάντως όπως τόνισε, σε ότι αφορά το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να δώσουμε τη μάχη που πρέπει να δώσουμε. «Εγώ θα συνεχίσω να τη δίνω, ακόμα και αν φτάσω στο επίπεδο της κυβερνητικής εξαγγελίας για την ανεύρεση ισοδύναμων. Δεν έχει ανοίξει όμως τέτοια κουβέντα… Αν η κυβέρνηση θέλει βοήθεια σε αυτό εμείς εδώ είμαστε.

Σε όλα τα θέματα συνεργαζόμαστε. Η ανάγκη είναι πολύ περισσότερη σήμερα» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009