Τα χαρακτηριστικά ενός “ιδεατού” συντρόφου...

Τα χαρακτηριστικά ενός “ιδεατού” συντρόφου...

Τα χαρακτηριστικά ενός “ιδεατού” συντρόφου...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 969 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η ψυχολόγος, Msc
Μαρία Καρίκη


Κανείς δεν έχει την προσδοκία να βρει τον «τέλειο» σύντροφο, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Παρ’όλα αυτά, αναζητάμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά σε αυτούς που θα είναι δίπλα μας. Έχουμε ανάγκη να νιώσουμε ότι κάναμε μια «καλή» επιλογή και ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη σχέση μας. Ο χρόνος, βέβαια, είναι εκείνος που θα μας αποκαλύψει αν τελικά ο άνθρωπός μας είναι ή όχι όλα αυτά που ψάχναμε σε έναν σύντροφο.

Τι χρειάζεται τελικά για μια ισορροπημένη σχέση; Πρωταρχικά, ας ξεκινήσουμε από τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια. Πρόκειται για τη βάση, η οποία θα διασφαλίσει για τη σχέση γερά «θεμέλεια». Πώς θα ερωτευτείς, θα αγαπήσεις αν δεν νιώθεις ότι σε σέβονται, ότι σε εμπιστεύονται και ότι σου λένε αλήθειες; Δεν γίνεται να προχωρήσει μια σχέση πάνω σε ανασφάλειες, σε ψέματα ή πάνω σε αισθήματα ζήλειας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαπιστώνεις ότι ο σύντροφός σου αυτά που λέει τα εννοεί και τα κάνει άμεσα πράξεις.

Η σχέση είναι μια «ζωντανή» οντότητα. Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, αλλά και εγρήγορση προκειμένου να της δίνουμε κάθε φορά αυτό που χρειάζεται. Όταν τη θεωρήσουμε δεδομένη και την αφήσουμε, θα μας «αφήσει». Απαιτείται, λοιπόν, να αφιερώσουμε χρόνο, να δώσουμε προσοχή, να δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε, να ρωτάμε από ενδιαφέρον, να στηρίζουμε, να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, να προτείνουμε λύσεις σε κάτι που βαραίνει τον άνθρωπό μας. Η αίσθηση της παραμέλησης, της αδιαφορίας, της απόστασης αποτελούν απειλές για μια σχέση.

Η διαφορετικότητα μεταξύ δύο συντρόφων ως προς τους χαρακτήρες τους είναι επίσης μια πρόκληση που απαιτεί προσεκτική διαχείριση. Είναι σημαντικό να αποδέχεται ο ένας τον άλλο για όλα αυτά που είναι, αλλά και που δεν είναι. Θα ήθελες ο σύντροφός σου να μην διαμαρτύρεται και να μην δυσανασχετεί που σκέφτεσαι αλλιώς, που έχεις διαφορετικά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις, που έχεις τη δική σου κοσμοθεωρία και αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν μπορούμε σε όλα να συμφωνούμε, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνεται σκόπιμα.

Ο «ιδεατός» σύντροφος μπορεί να σου προσφέρει την κατανόηση που τόσο έχεις ανάγκη. Καταλαβαίνει και δείχνει ενσυναίσθηση. Δεν απαξιώνει, υποβιβάζει ή επικρίνει με την πρώτη ευκαιρία. Είναι ενεργητικός ακροατής και δεν περιμένει να τελειώσεις να μιλάς για να κάνει το δικό του μονόλογο. Συμμετέχει σε ό,τι σε απασχολεί και το δείχνει με τον κάθε δυνατό τρόπο. Είναι «εκεί» για σένα ακόμα κι αν δεν του το ζητήσεις. Αν πέσεις, θα σε σηκώσει και θα σου συμπαρασταθεί όχι γιατί έτσι «πρέπει», αλλά γιατί το αισθάνεται πραγματικά.
Σαν ζευγάρι είναι εξίσου επιθυμητό να στηρίζει ο ένας τον άλλο στα όνειρα, στις φιλοδοξίες και στους στόχους. Να «σπρώχνει» ο ένας τον άλλο προς τα εμπρός.

Το να αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου πιστεύει σε αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου και ότι θα είναι όσο μπορεί αρωγός σε αυτό, σε γεμίζει με περισσότερη δύναμη, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Δεν χρειάζεται να εξηγείς κάθε φορά γιατί θέλεις να κάνεις κάτι, ούτε να πρέπει να πείσεις τον άνθρωπό σου για τη σημασία που αυτό έχει για σένα. Υπάρχουν περιπτώσεις που όλη η προσοχή και η στήριξη δίνεται μόνο προς τον ένα σύντροφο και ο άλλος αισθάνεται στο περιθώριο και αναρωτιέται γιατί να μην λαμβάνει και εκείνος/η τη στήριξη που θα επιθυμούσε για τα δικά του/της όνειρα. Η υπερβολική εστίαση στα «θέλω» του ενός συντρόφου κάνει τον άλλο να αισθάνεται ότι μένει στάσιμος και εγκλωβισμένος.

Ένα τελευταίο, αλλά επίσης ουσιαστικό στοιχείο σε μια σχέση είναι η επικοινωνία. Χρειάζεται να μιλάμε, να εκφραζόμαστε, να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες μας. Όχι μόνο έχεις ανάγκη από το σύντροφό σου να σε ακούσει, αλλά και να σου μιλήσει. Να ξέρεις τι τον απασχολεί, να ξέρεις πώς σκέφτεται, πώς νιώθει. Η σιωπή και γενικότερα η έλλειψη επικοινωνίας καταδικάζουν τη σχέση στην αποξένωση και στην απομόνωση των δύο συντρόφων μεταξύ τους.

Η σιωπή είναι τρομακτική, ειδικότερα όταν αισθάνεσαι ότι έχουν μαζευτεί πολλά που δεν έχουν ειπωθεί, που έχουν προσπεραστεί, αλλά που έχουν βαθύνει μέσα στον καθένα και έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης του, συνειδητά ή μη. Το ιδεατό σε μια σχέση μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ωστόσο, ό,τι κι αν περιμένουμε από τον σύντροφό μας και εκείνος από εμάς, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι σκοπός μιας σχέσης είναι να είμαστε και να περνάμε «καλά» μέσα σε αυτή… Δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε ούτε θύματα, ούτε θύτες…

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους