Συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία

Συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία

Συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Aφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού

Τα παιδιά αρχίζουν από μικρή ηλικία να βαδίζουν σε μια ευρεία βάση στήριξης, γι αυτό τα πόδια τους τα έχουν σε απαγωγή , -πάνε προς τα έξω-, για να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα βάδισης.

Με το χρόνο, οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:

1. Βρεφική ηλικία: Στην βρεφική ηλικία το λάθος σχήμα των ποδιών του βρέφους και η κατεύθυνσή τους προς τα μέσα οφείλονται στη στροφή του μπροστινού τμήματος του ποδιού προς αυτή τη κατεύθυνση. Η λάθος αυτή κατεύθυνση μπορεί να οφείλεται στη θέση που είχε το έμβρυο στη μήτρα.

Το πρόβλημα δεν είναι ανησυχητικό, πρέπει όμως να προβληματιστούμε όταν: Το μπροστινό μέρος του πέλματος του παιδιού στρέφεται προς τα μέσα. Η εξωτερική πλευρά του πέλματος είναι σαν ημισέληνος.

2. Νηπιακή – παιδική ηλικία: Αν παρατηρήσουμε ότι το παιδί στην ηλικία άνω των 2 ετών γυρνάει τα πόδια του προς τα μέσα αυτό πιθανότατα οφείλεται στη στροφή της κνήμης. Όταν το πρόβλημα παρατηρηθεί σε παιδιά άνω των 3 ετών, το πρόβλημα εστιάζεται στο μηρό και στην στροφή αυτού.

-Πλατυποδία: Υπάρχει έλλειψης της ποδικής καμάρας. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά έχουν πλατυποδία γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ποδική καμάρα. Μας ενδιαφέρει κυρίως , εάν η φτέρνα του παιδιού πάει προς τα έξω ή προς τα μέσα (βλαισότητα ή ραιβότητα) σε συνδυασμό με την πλατυποδία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται παρακολούθηση. Ενδιαφέρον είναι επίσης, εάν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Η πλατυποδία, διορθώνεται με συντηρητικές μεθόδους, ειδικά πέλματα που γίνονται μετά από πελματογράφημα ή λήψη προπλάσματος.

-Κοιλοποδία: Σπάνια υπάρχει και είναι το αντίθετο της πλατυποδίας. Δηλαδή υπάρχει πολύ υψηλή ποδική καμάρα. Σ αυτή την περίπτωση παρατηρούμε, αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στη βάδιση, αν πέφτει το παιδί, αν δεν μπορεί να περπατήσει σωστά, και αν υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στη βάδιση νευρολογικές παθήσεις και μεταταρσαλγία

-Υπάρχουν παιδιά που βαδίζουν στις μύτες των ποδιών και αυτό πολλές φορές οφείλεται στον ρικνό-σφιχτό αχίλλειο τένοντα. Δηλαδή, ο αχίλλειος τένοντας με την γαστροκνημία δεν αναπτύσσονται σωστά, συσπώνται, και το παιδάκι, ή αργότερα ο ενήλικας περπατάει στις μύτες των ποδιών.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά , ενδεχομένως να παρουσιάσουν παθήσεις όπως είναι η σπαστική πλατυποδία. Που σημαίνει, πως όταν αναπτύσσονται τα οστά μπορεί το ένα κόκαλο να κολλήσει με το άλλο και να δημιουργήσει κάποιες παραμορφώσεις και δυσκολία στην βάδιση. Υπάρχουν συγγενείς παραμορφώσεις όπως είναι κάποιες γαμψοδακυλίες, ενωμένα δάκτυλα, υπεράριθμα δάκτυλα, προβλήματα που όταν διαγνωστούν θεραπεύονται

Για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε διαφορετικότητας παρουσιάζουν τα πόδια του παιδιού, πρέπει να γίνει διάγνωση από τον ορθοπεδικό. Αυτός θα αποφανθεί για την περαιτέρω διαχείριση του προβλήματος.

Πηγή:iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού