Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος, ο όσιος Κόπρις και η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος, ο όσιος Κόπρις και η Παναγία  η Μυρτιδιώτισσα

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος, ο όσιος Κόπρις και η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 850 ΦΟΡΕΣ

Τα έσχατα χρόνια... Σημεία και τέρατα των καιρών...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Στις 24 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο εορτάζει μια αγία και Ισαπόστολος, η οσία Θέκλα.

Γεννήθηκε από ειδωλολατρική οικογένεια στο Ικόνιο. Αρραβωνιάστηκε με ένα νέο τον Θάμυρη και ήταν έτοιμοι για τον γάμο. Φτάνει ωστόσο στο Ικόνιο, ο Απόστολος Παύλος, όπου κήρυττε τον λόγο του Θεού. Η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο συνεχής ακέραιος και γεμάτος αλήθειες, λόγος του επηρέασε τη ζωή και την στάση της Θέκλας.

Έγινε πιο άπιστη, συνεχής ακροάτρια του κηρύγματός του. Και επειδή επηρεάστηκε πολύ από τις χριστιανικές αλήθειες, η μητέρα της και ο μνηστήρας της, προκειμένου να την κάνουν να επανέλθει στις ειδωλολατρικές δοξασίες συκοφάντησαν με ψεύτικες και φτηνές κατηγορίες τον Απόστολο Παύλο, στον ηγέμονα Καστίλλιο όπου άδικα και παράνομα τον φυλάκισαν. Στην συνέχεια τον έδιωξαν από το Ικόνιο.

Η απόφαση της Θέκλας, ήτανε να ακολουθήσει πιστά και αληθινά τον δρόμο της αλήθειας του Χριστού. Παρόλο τον πόλεμο τον ανελέητο που δέχθηκε η Θέκλα από συγγενείς και φίλους, έμεινε σταθερή και ακλόνητη στην ορθόδοξη πίστη της. Εκανε θαυμαστή Ιεραποστολική δράση και παρά τα αφόρητα βασανιστήριά της παρέμεινε άθικτη. Πέθανε σε ηλικία 90 χρονών σε κάποιο όρος της Σελεύκειας. Για την μεγάλη της ιεραποστολική δραστηριότητα η εκκλησία μας την ονόμασε Ισαπόστολο.

Στη Ρόδο στην περιοχή της Παστίδας φτιάχθηκε στην τιμή της Αγίας Θέκλας και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας πετρόκτιστη όμορφη εκκλησία και γίνεται μεγάλη πανήγυρη στην μνήμη της. Οι κτήτορες είναι η Φιλία και ο Νίκος Μιχαλάκης μετά από θαύμα της Παναγίας και της Αγίας Θέκλας στην οικογένειά της.

Ας είναι βοήθειά τους και σε όλο τον κόσμο η χάρις της Αγίας Θέκλας και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα μαζί με την Αγία Θέκλα την θαυματουργή και ισαπόστολο εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του θαύματος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η μητέρα του Θεανθρώπου Κυρίου μας η Παρθένος Μαριάμ, είναι μια και μοναδική. Στο διάβα όμως των αιώνων η διαχρονική παρουσία της, η λαχτάρα των πιστών στο Πανάχραντο πρόσωπό της έκανε αρχικά από τον Ευαγγελιστή Λουκά μέχρι τις ημέρες μας εκαντοντάδες ονομασίες να έχουν δοθεί προς τιμήν της.

Τα περισσότερα έχουνε να κάνουν με θαύματα και σημεία ορατά της ολοζώντανης παρουσίας της. Από το «Άξιον Εστί» στο πρωτάτο του Αγίου Όρους δεκάδες οι ονομασίες της Παναγίας στο περιβόλι της, έτσι ονομάζεται το Άγιον Όρος μέχρι τα χωριά, τις πόλεις, τα νησιά σε κάθε γωνιά και άκρη της γης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, που για το μεγάλο της θαύμα, που πραγματοποιήθηκε πριν δεκάδες χρόνια, στο χωριό των Μυρτιδίων στο νησί των Κυθήρων την τιμούνε πανηγυρικά.

Το θαύμα είχε να κάνει με έναν παράλυτο που είχε ανάγκη η πολύτεκνη και απροστάτευτη οικογένειά του. Τον πήρανε στο ναό, όπου υπήρχε η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και με προσευχές και δεήσεις έγινε ο παράλυτος υγιής και εδόξαζαν όλοι την χάρη της. Συνέχισε να εργάζεται ο πρώην παράλυτος και ανέθρεψε τα ανήλικα παιδιά του.

Είναι αλήθεια αδέλφια μου, ότι η πίστη έχει να κάνει με την στάση ζωής στο χώρο της εκκλησίας του καθενός μας. Δεν περιγράφονται δεν γίνονται διηγήματα αλλά το κυριώτερο βίωμα ζωής και μυστηριακής υγιούς πνευματικής ζωής τότε το θαύμα, που ζούμε, που βλέπουμε, είναι η παρουσία του Χριστού της Παναγίας, των Αγίων μας, στη ζωή και στα έργα μας.

Ο Όσιος Κόπρις
Πήρε αυτή την ονομασία γιατί η μητέρα του σε εποχή διωγμού των Χριστιανών και επιδρομής βαρβάρων έτρεχε για να φύγει, την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού και αναγκάστηκε να τον γεννήσει το όσιο σε μια στιβάδα από κοπριά και πήρε το όνομα Κόπρις.

Ήτανε σύγχρονος του Οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχη και επί βασιλέως Λέοντος του μεγάλου. Διακρίθηκε για την μεγάλη του ευσέβεια στο θέλημα του Θεού, την αγνότητα και την σωφροσύνη του. Επίσης ήτανε τύπος μεγάλης προσφοράς και προθυμίας, ταπεινοφροσύνης και διακονούσε αγόγγυστα μικρούς και μεγάλους.

‘Οταν τον έλεγαν ταπεινοφρονείς απαντούσε με αγάπη ο όσιος Κόπρις. Βέβαια γιατί να μην ταπεινοφρονώ αφού γεννήθηκα πάνω σε κοπριά, όπου ο τόπος αυτός δείχνει την αξία μου. Έτσι έζησε και κοιμήθηκε ένας πιστός υπηρέτης του Θεού και των συναθρώπων του. Τον ανύψωσε ο Θεός να θαυματουργεί και να καταταγεί στο πάνθεον των οσίων και Αγίων της εκκλησίας μας.

Τα Έσχατα χρόνια...
Τα Σημεία και τα Τέρατα
των καιρών...

Θέλουμε και επιδιώκουμε μέσα από τα άρθρα μας αυτά, που με τη χάρη του Θεού χωρίς ταπεινολογία, οδηγεί εκείνος σε κέρδος και πνευματική ωφέλεια τους χιλιάδες αναγνώστες της Ροδιακής και του διαδικτύου, να αναφερόμαστε σε αλήθειες της εποχής μας και του χώρου, που υπηρετούμε και ανήκουμε.

Πολλοί φίλοι αναγνώστες, απ’ όλη την Ελλαδική και ξένη επικράτεια μας χαροποιούν με τα μηνύματα στήριξης και αγάπης τους. Αυτός είναι ο μισθός μας. Η ωφέλεια και η συμπαράσταση. Αδέλφια μου. Ζούμε στα αλήθεια σε έσχατα χρόνια. Αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη σε διηγήσεις και προφητείες αγίων πατέρων και οσίων της πίστης μας.
Ανήκουστα, πρωτόγνωρα και πρωτοφανή γεγονότα βιώνει σήμερα η παγκόσμια εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Τυφώνες, σεισμοί όπως το Μεξικό, πλημμύρες, λιμοί, λοιμοί, γενεοκτονίες λαών όπως των Κούρδων, Συρίων, Μικρασιατών, Κυπρίων κ.λπ. Δεν φτάνουν αυτές οι βιβλικές ανθρώπινες και από το Θεό δοκιμασίες και καταστροφές εμείς οργανώνουμε συσκέψεις, συνέδρια, Συνόδους κ.λπ. με κέντρο τη Παγκοσμιοποίηση και την συνεργασία μας σαν Ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί, με παραστρατημένες δοξασίες, Καθολικών, Ουνιτών, Προτεσταντών και δεκάδων παραφυάδων.

Αντί να ενωθούμε παλαιό και νέο ημερολόγιο σε ένα Σώμα, να δώσουμε βάρος στην Ιεραποστολή στα Φίτζι, στην Αφρική σε ξένα κράτη και έθνη, να στέλνουμε άριστους κληρικούς, με ήθος και ιεραποστολικό πνεύμα, προσφοράς, όπως η Αγία Θέκλα η ισαπόστολος βλέπουμε τα οφφίκια και τις ψεύτικες προβολές. Κουράστηκα να απαντώ σε προκλήσεις και διαμαρτυρίες, Χριστιανών ή ακόμα και άσχετων, και αδιάφορων που ακούγοντας και βλέποντας αδικίες και ξεδιάντροπες προβολές αναξίων προσώπων, θυμοσοφούν και μας θεωρούν και συνεργούς και συνένοχους. Μια απάντηση χωρίς φόβο και πάθος δίνω αδέλφια μου.

Σημεία των καιρών και τέρατα μιας εποχής που ότι αξίζουμε αυτό και εισπράττουμε. Απαντώ ακόμα σε κάθε κατεύθυνση. Αυτό που μου διαβεβαίωσαν άγιοι Μοναχοί του Αγίου Όρους, καταξιωμένοι κληρικοί ανά τον κόσμο, όπου με τη χάρη του Θεού, διατηρούμε πνευματική φιλία και αυτοί μας ξεκουράζουν πνευματικά στην ιερατική μας διακονία.

Όπου ο Θεός απουσιάζει το έργο των ανθρώπων είναι προκαταβολικά ανύπαρκτο και ξοφλημένο. Πείτε μου αδελφοί μου τί έφταιξε ο μαρτυρικός πατριάρχης Ιεροσολύμων άγιος φίλος και γνωστός μας Ειρηναίος Σκοπελίτης και βρίσκεται έγκλειστος και περιφρονημένος πάνω από 12 χρόνια; Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, επί δεκαετίες, ο γλυκύς Αγιοταφείτης μάρτυρας σύγχρονος Πατριάρχης; Απολύτως τίποτα. Σήμερα οι κοσμικές και εκκλησιαστικές αρχές, τον έχουνε απομονώσει και φιμώσει σε ένα κελί, όπου και οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της ανθρωπότητας, ισοβίτες παίρνουν χάρη και με εγγύηση αποφυλακίζονται.

Πείτε μου το αγαπητό παιδί του Χαλκηδόνος Μελίτωνα, ο πιστός και εκλεκτός του Οικουμενικού Θρόνου Ροδίτης αξιόλογος και αγαπητός, πολυεδρική προσωπικότητα ο πρώην Αμερικής Σπυρίδωνας Παπαγεωργίου, το όνομα που έχει και χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού, σε τι έφταιξε και έχασε μία θέση που μόνο η ομογένεια και η εκκλησία έχασε;

Διαβάστε σε ελληνικά και αγγλικά βιβλία του «Η Μοναξιά ενός ασυμβίβαστου». Τα συμπεράσματα δικά σας. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος Διμέλης ζώντας την αιφνίδια απομάκρυνσή του από τον θρόνο της Μητροπόλεως Ρόδου σε μεγάλη παρέα κληρικών και λαϊκών μου είπε: «Παπα Κυριάκο εγώ δεν σου έκανα ατυχώς τίποτα. Η ευχή του Γέροντά σου, η αξία σου και η δική μου ευχή σού δίνει δύναμη να λες πάντοτε αλήθειες» και συνέχισε: «Να γνωρίζεις ένα γνωμικό που πολλά από εμένα δεν άκουσες «των γαρ φαύλων ομήγυρις ολίγος χρόνος διέλυσε» όντως προφητικά και αληθινά τα λόγια του.

«Των αναξίων και φτηνών τα έργα ο Θεός σε μικρό χρονικό διάστημα τα διαλύει επειδή δεν τα ευλογεί».
Ο συγκεκριμένος ιεράρχης υπηρέτησε ψυχή και σώματι την εκκλησία του μαρτυρικού φαναρίου.
Στις αποφάσεις των ανθρώπων τι δουλειά έχει ο Θεός. Εμένα ούτε εκείνος, ούτε άλλος μου έδωσε αυτό που πήρα από τον Σπυρίδωνα Συνοδινό. Ο αξιαγάπητος Πρωτοσύγκελλος Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος δεν έγινε επίσκοπος για δήθεν ενόςμαθήματος που δεν είχε πτυχίο Θεολογίας. Μετά όλα τα Πατριαρχεία γέμισαν από ημιμαθείς και αγράμματους επισκόπους.

Μήπως ο Άγιος Αμφιλόχιος Τσούκος, ο Καλύμνου Παΐσιος κ.ά. έγιναν σε προχωρημένες ηλικίες. Κανείς όσες προτάσεις κι αν γινόταν δεν τους εξέλεγαν. Δεν σηκώνει η Δωδεκάνησος άκαιρον κ.λπ. δικαιολογίες.
Στην παρούσα φάση των εξελίξεων που ζούμε και βλέπουμε επαληθεύονται οι λόγοι του Ευαγγελιστή Μάρκου κεφάλαιο 10 στίχοι 45, αυτούς που έχουμε σήμερα δεν ήλθαν για να διακονήσουν αλλά για να διακονηθούν αντίστροφα από τη ευαγγελική ρήση «ο γαρ Υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι, και δούναι την ψυχή αυτού λύτρων αντί πολλών».
Τα συμπεράσματα δικά σας καλή δύναμη, ο Θεός δεν φταίει σε αυτά σε τίποτα... Και μη χειρότερα. Αμήν.


Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B