Διακόπηκε το εγχείρημα 65χρονου Καλύμνιου να έλθει από την Αμερική με ιστιοφόρο στην Κάλυμνο

Διακόπηκε το εγχείρημα 65χρονου Καλύμνιου να έλθει από την Αμερική με ιστιοφόρο στην Κάλυμνο

Διακόπηκε το εγχείρημα 65χρονου Καλύμνιου να έλθει από την Αμερική με ιστιοφόρο στην Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1069 ΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ του Γιώργου Δρόσου στο kalymnos-news.gr


Το εγχείρημα του 65χρονου Καλύμνιου Αντώνη (Τόνυ) Μονοκάνδηλου, να ξεκινήσει με ιστιοφόρο σκάφος 7,5 μέτρων, από την Φλόριντα της Αμερικής και να φτάσει στην ιδιαιτέρα του Πατρίδα την Κάλυμνο, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, διακόπηκε 500 νμ περίπου από την Ισπανία, λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στο σκάφος .

Ο Αντώνης Μονοκάνδηλος γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1952 και σε ηλικία μόλις 8 ετών, μετανάστευσε με τους γονείς στην Αμερική στο Κάμπελ Οχάιο . Το 1984 μετακόμισε στην Φλόριντα και εργάστηκε σε Ωκεανογραφικά σκάφη τα τελευταία 25 χρόνια, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Αντώνης παντρεμένος με την Αμερικανίδα Χριστίνα, δημιούργησε μια πολύ καλή οικογένεια και έχουν δύο παιδιά την Ειρήνη και τον Νικόλα. Η Ειρήνη είναι παντρεμένη, και έχει μία όμορφη κορούλα τη Σοφία.

Το όνειρο του Αντώνη Μονοκάνδηλου, από την εποχή που εργαζόταν σε Ωκεανογραφικά σκάφη, ήταν να διασχίσει με ιστιοφόρο σκάφος τον Ατλαντικό ωκεανό, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και να φτάσει στο νησί που γεννήθηκε την Κάλυμνο, μία απόσταση 5.500 νμ περίπου.

Η αγάπη του για την θάλασσα και τα ιστιοφόρα σκάφη, τον ώθησαν να κάνει αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα και να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, ριψοκίνδυνο, αλλά και αρκετά δαπανηρό.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, οι Έλληνες που επιχείρησαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ελάχιστοι και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Να αναφέρουμε για την ιστορία, το Σάββα Γεωργίου που το 1956 έφτασε από Νέα Υόρκη στον Πειραιά και το Σαμιώτη Νίκο Βαρτζίκο που ξεκίνησε από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια και έφτασε στο Βαθύ της Σάμου σε 68 ημέρες, το καλοκαίρι του 1988.

Ο Αντώνης μετά τη συνταξιοδότηση του ξεκίνησε να προετοιμάζει αυτό το απαιτητικό και μεγάλο ταξίδι.

Αγόρασε από τη Βόρειο Αμερική ένα σκάφος παλαιό ,αλλά με πολύ καλό σκαρί και άρχισε για αρκετό καιρό να ασχολείται με την ανακατασκευή, την ανακαίνιση του, τον εξοπλισμό του με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και όργανα και την προσαρμογή του στις συνθήκες του απαιτητικού ταξιδιού.

Το “ VARUNA” όπως ήταν το όνομα του σκάφους, μήκους 7,5 μέτρων, προετοιμάστηκε κατάλληλα για το μεγάλο ταξίδι, ενώ έγινε και ο εφοδιασμός του με τα απαραίτητα καύσιμα για τη μηχανή και οι απαραίτητες προμήθειες, τροφίμων και νερού, για περίπου 3 μήνες.

Ο Αντώνης δεν ξέχασε να προμηθευτεί και αρκετή ποσότητα καλύμνικης κουλούρας ,όπως έκαναν και οι σφουγγαράδες στα μεγάλα τους ταξίδια.

Η αγορά του σκάφους, η ανακαίνιση ,ο εξοπλισμός του και οι όποιες προμήθειες στοίχησαν στον Αντώνη το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 35.000 δολαρίων.

Στις 10 Ιουνίου 2017, η “ VARUNA” με καπετάνιο και μοναδικό επιβάτη τον Αντώνη Μονοκάνδηλο απέπλευσε από το λιμάνι της Φλόριντα για το μεγάλο ταξίδι, να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όλα πάνε καλά στις πρώτες ημέρες του ταξιδιού. ΄

Καθημερινά κατά μέσο όρο το “ VARUNA” διάνυε 70 νμ εφόσον ο καιρός είχε την ανάλογη ένταση. Οι πιο δύσκολές ημέρες ήταν, όταν υπήρχε άπνοια και το σκάφος με πολύ δυσκολία διάνυε μερικά μόνο μίλια. Ήταν προτιμότερο για το θαλασσόλυκο Αντώνη να αντιμετωπίσει τα τεράστια κύματα και την ένταση των ανέμων από την άπνοια.

Η μόνη επικοινωνία του Αντώνη σε αυτές τις ατελείωτες ημέρες ταξιδιού με την οικογένεια του, ήταν όταν συναντούσε κάποιο πλοίο, να ζητήσει από τον καπετάνιο του, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την οικογένεια του στη Φλόριντα και να τους πει ότι όλα πάνε καλά.

Ο Αντώνης ταξίδευε νυχθημερόν και με τη βοήθεια του αυτόματου ανεμοτίμονου και των ηλεκτρονικών μέσων που διέθετε το σκάφος, ξέκλεβε κάποιες ώρες ύπνου.

Το “ VARUNA” κινείτο μόνο με τη βοήθεια των πανιών του και η μηχανή δούλευε ελάχιστα ,όταν χρειαζόταν για να φορτίσει τις μπαταρίες που τροφοδοτούσαν τα ηλεκτρονικά όργανα.

Τα πρώτα απρόοπτα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά από 53 ημέρες ταξιδιού, όταν η μηχανή του σκάφους παρουσίασε προβλήματα. Το σκάφος πλησίαζε τα Πορτογαλικά νησιά Αζόρες, κι αν δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του Αντώνη να τις προσεγγίσει, ένα απρόοπτο πρόβλημα στη μηχανή, τον ανάγκασε να καταπλεύσει στις 3 Αυγούστου 2017 ,μετά από 54 ημέρες ταξίδι στα νησιά αυτά.

Η ζημιά ήταν αρκετά μεγάλη που χρειάστηκαν 11 ημέρες, προκειμένου να επισκευαστεί. Στις 14 Αυγούστου 2017 παραμονή της Παναγίας, ο Αντώνης ξεκινά για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το μεγάλο ταξίδι του και να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Μετά από λίγες ημέρες το πρόβλημα στη μηχανή παρουσιάστηκε ξανά. Ο Αντώνης παρά το πρόβλημα ότι η μηχανή δεν λειτουργούσε, συνέχισε το ταξίδι προσπαθώντας να φορτίσει τις μπαταρίες με το ηλιακό σύστημα που διέθετε το σκάφος.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού στις 25 Αυγούστου 2017 τα ηλεκτρονικά συστήματα του “ VARUNA” σταμάτησαν να λειτουργούν. Ο Αντώνης προσπάθησε να συνεχίσει το ταξίδι ,χωρίς ηλεκτρονικά όργανα, αλλά ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο.

Αφού στάθμισε όλους τους παράγοντες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων που είχαν νεκρώσει, στις 25 Αυγούστου 2017 ευρισκόμενος 500 νμ από τις ακτές της Ισπανίας και μέσα σε μία καταιγίδα που επικρατούσε στην περιοχή, εξαναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια από Ισραηλιτικό πλοίο που έπλεε πλησίον του, αφού έκρινε ότι κινδύνευε και η ίδια η ζωή του. Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή είχε διανύσει 3.500 νμ περίπου.

Το πλοίο προσέγγισε το “ VARUNA” το οποίο δυστυχώς και με μεγάλη λύπη του εγκατέλειψε ο Αντώνης και ανέβηκε στο πλοίο και στις 26 Αυγούστου πατούσε το Ισπανικό έδαφος.

Τρεις ημέρες αργότερα καταφθάνει αεροπορικώς στην Κάλυμνο ,την ιδιαιτέρα του Πατρίδα χωρίς βέβαια να ολοκληρώσει το όνειρο του που ήταν να φτάσει με τη “ VARUNA”.

Όμως γύρισε σώος και υγιής στην Κάλυμνο και είναι έτοιμος ξανά, να επιχειρήσει με ένα μεγαλύτερο και καλλίτερο σκάφος και να υλοποιήσει το όνειρο του.

Τον Αντώνη Μονοκάνδηλο συνάντησε στην Κάλυμνο και στο εστιατόριο όπου συχνάζει στο «IL POSTO” στις Ελιές, ο Διευθυντής της εφημερίδας μας kalymnos-news.gr Γιώργος Δρόσος. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να εξιστορήσει ο Αντώνης με κάθε λεπτομέρεια αυτό το μεγάλο εγχείρημα του, που πολύ συνοπτικά εμείς παραθέσαμε.

Ο Αντώνης απολαμβάνει μαζί με τη γυναίκα του Χριστίνα, την κόρη του Ειρήνη και την εγγονή του Σοφία, όμορφες διακοπές με πολύ ξεκούραση στην αγαπημένη του Κάλυμνο, κοντά σε συγγενείς και φίλους που ζουν εδώ στο νησί.

Ο Αντώνης Μονοκάνδηλος με την οικογένεια του και συγγενείς του, σε οικογενειακό τραπέζι στην Κάλυμνο

Βέβαια το μυαλό του Αντώνη είναι στο πότε θα επιστρέψει στην Αμερική, για να ξεκινήσει την προετοιμασία προκειμένου να επαναλάβει το εγχείρημα του και αυτή τη φορά, την εμπειρία που έχει αποκτήσει, μας βεβαιώνει με σιγουριά ότι θα τα καταφέρει και θα έλθει από την Αμερική στην Κάλυμνο.

Εμείς του ευχόμεθα από τα βάθη της καρδιάς μας να το πετύχει.

Είναι ένα όνειρο ζωής και είμαστε σίγουροι, από τις λίγες ώρες που γνωρίσαμε τον Αντώνη, ότι με το δυνατό χαρακτήρα του ,την αγάπη του στη θάλασσα ,τις ικανότητες του, την εμπειρία του, την επιμονή και υπομονή που διαθέτει και την αγάπη του προς την Πατρίδα ότι θα το πετύχει.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών