Λεξιστορείν: Μια «ιστορική» μακαρονάδα

Επιμέλεια Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς
Φιλόλογος
katsaras2002@yahoo.gr


Οι  αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν ένα είδος μακρόστενων ζυμαρικών, τις μακαρίες, που έτρωγαν στα νεκρικά δείπνα (τα λεγόμενα «νεκρόδειπνα») προς  τιμήν του νεκρού  συγγενή τους.

Οι Βυζαντινοί –που συνέχισαν αυτή την παράδοση– ονόμαζαν αυτό το φαγητό «μακαρωνία» (μακάριος + αιώνια) και τρώγοντας  έκαναν για τον νεκρό την ευχή «αιώνια μακάριος».

Στη συνέχεια η λέξη πέρασε στα ιταλικά ως  maccarone  και επέστρεψε στα ελληνικά ως «μακαρόνια» (αντιδάνειο).