Πρωταθλητές στον τουρισμό τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Πρωταθλητές στον τουρισμό τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Πρωταθλητές στον τουρισμό τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 591 ΦΟΡΕΣ

Οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια και οι διανυκτερεύσεις έφθασαν τα 40 εκατομμύρια

Πρωταθλητής του τουρισμού είναι και με επίσημα πλέον στοιχεία η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς όπως έδειξε μελέτη που εκπονήθηκε από το ΣETE Intelligence τα νησιά μας κατέχουν την πρώτη θέση στις κατηγορίες των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων και τη δεύτερη σε αριθμό επισκεπτών.

Η μελέτη είχε τον τίτλο“ Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;” και σε αυτήν αναλύεται ο εισερχόμενος τουρισμός ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά για το 2016.

Πιο αναλυτικά το νότιο Αιγαίο κατέγραψε 5 εκατομμύρια 227 χιλιάδες επισκέψεις και κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στον τομέα των διανυκτερεύσεων ήρθε πρώτο καθώς οι διανυκτερεύσεις τουριστών πλησίασαν τα 40 εκατομμύρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κρήτη και στην Τρίτη η Κεντρική Μακεδονία.

Φυσικά οι αποδόσεις αυτές έφεραν και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ και κατέστησαν την περιφέρειά μας την πρώτη σε έσοδα πανελλαδικά, μπροστά από την Κρήτη και την Αττική.

Τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την περσινή χρονιά δείχνουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα νησιά μας παρά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και τις αυξήσεις στο τουριστικό πακέτο δικαιώνοντας όσους, υποστηρίζουν ότι το νότιο Αιγαίο και ο τουρισμός τους είναι βασικός τροφοδότης της οικονομίας μας.

Η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Λόγω των διαφορετικών αγορών που δέχεται η κάθε Περιφέρεια και του διαφορετικού προφίλ των επισκεπτών, αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων.

Σε Εισπράξεις επίσης υπερτερεί η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 82% των επισκέψεων (28,4 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190,4 εκ.) και το 88% των Εισπράξεων (€ 12,7 δισ.).

Από την ανάλυση των αγορών, είναι εντυπωσιακή η παρουσία της Γερμανικής και της Βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, ειδικά με όρους Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων: δεν υπάρχει ούτε μία Περιφέρεια που τουλάχιστον η μία από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας. Μάλιστα σε οχτώ Περιφέρειες συγκαταλέγονται και οι δύο αγορές στο top-3. Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές είναι η Βρετανική, η Αμερικάνικη και η Κυπριακή.

Επιπλέον, στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες – στην Κεντρική Μακεδονία και οι 3. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία προέρχεται το 39,4% των Επισκέψεων, το 47,8% των Διανυκτερεύσεων και το 50,3% των Εισπράξεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει η εικόνα που αναδεικνύεται από την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης: Δαπάνη ανά Επίσκεψη, Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση και Μέση Διάρκεια Παραμονής. Οι Περιφέρειες που κατεξοχήν δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες».

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη