Τι είναι το ομφαλικό κοκκίωμα και πώς θεραπεύεται;

Τι είναι το ομφαλικό κοκκίωμα και πώς θεραπεύεται;

Τι είναι το ομφαλικό κοκκίωμα και πώς θεραπεύεται;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7174 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για μια μαλακή, ροζ ή σκούρα μπλε, υγρή μάζα, μεγέθους περίπου 3 με 10 χιλιοστών, που προβάλει μέσα από τον ομφαλό του μωρού. Είναι συχνή ανωμαλία, η συχνότερη μάλιστα αιτία δημιουργίας μάζας στον ομφαλό.

Τις περισσότερες φορές το παρατηρούν οι γονείς, όταν έχει «πέσει» πια το ομφαλικό κολόβωμα. Συνήθως, το ομφαλικό κολόβωμα πέφτει περίπου 6 με 8 μέρες μετά τη γέννηση, ενώ το «κακάδι» που έχει δημιουργηθεί στην θέση του, υποχωρεί και επουλώνεται πλήρως μέσα σε 12 με 15μέρες.

Σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε τακτικά την περιοχή με καθαρό οινόπνευμα και να της επιτρέπουμε να στεγνώνει καλά. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η ελλιπής επούλωση, ή και η τοπική ανάπτυξη μικροοργανισμών, ευνοούν τη δημιουργία του κοκκιώματος.

Πώς θεραπεύεται;
Ο τακτικός καθαρισμός με καθαρό οινόπνευμα, πολλές φορές αρκεί για να υποχωρήσει, ειδικά όταν το προλάβουμε στην δημιουργία του. Αν παρόλα αυτά η βλάβη μοιάζει να μην υποχωρεί Umbilical granuloma 1rst trm πρέπει να εκτιμηθεί από το παιδίατρο του μωρού.

Ο τελευταίος συνήθως καυτηριάζει με Νιτρικό Άργυρο το κολόβωμα με μεσοδιάστημα μερικών ημερών μεταξύ των καυτηριασμών. Περίπου δύο φορές την εβδομάδα με ένα μικρό «κεράκι» Νιτρικού Αργύρου, ο ιατρός «καίει» το κοκκίωμα.

Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να περιποιούνται την περιοχή τουλάχιστον 3-4 φορές την μέρα, αρχικά με καθαρό οινόπνευμα και στην συνέχεια με τοπικό αντιβιοτικό (κατά προτίμηση σε σκόνη), μέχρι τον επόμενο καυτηριασμό.

Αν και θεωρητικά η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μερικές βδομάδες, στην πράξη, δύο με τρεις φορές είναι συνήθως αρκετές. Σε περίπτωση αποτυχίας του καυτηριασμού με Νιτρικό Άργυρο, δοκιμάζουμε απολίνωση στο μίσχο του κοκκιώματος, η οποία συνήθως γίνεται από παιδοχειρουργό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η βλάβη μπορεί να είναι κάτι άλλο, με συχνότερο τον ομφαλικό πολύποδα (σπάνια ανωμαλία, κατά την οποία παραμένουν εμβρυικοί ιστοί που συχνά επικοινωνούν με υποκείμενα όργανα, και θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση).

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού