Νίκος Ανδρουλάκης: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ήρθε η ώρα  να προχωρήσουμε μπροστά»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 549 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στη «Ροδιακή» του υποψήφιου προέδρου της Κεντροαριστεράς

Την αισιοδοξία και την ελπίδα του ότι η χώρα μας μπορεί να τραβήξει τον δρόμο της ανάπτυξης αν αφήσουμε πίσω την μιζέρια και την πολυδιάσπαση που σήμερα παρατηρείται σε πολλά επίπεδα, εκφράζει με συνέντευξή του στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, κος Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κος Ανδρουλάκης, σημειώνει ότι σημασία έχει να προσδιορίσουμε τις προβληματικές νοοτροπίες και τους λανθασμένους χειρισμούς που μέχρι σήμερα έγιναν η αιτία να μείνει στάσιμη η χώρα μας, και να τις ξεριζώσουμε, αν πραγματικά θέλουμε να «πατήσουμε» στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας

Φιλοδοξείτε να ηγηθείτε μιας παράταξης, ενός πολιτικού σχηματισμού, η συνοχή του οποίου δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Ποιος είναι ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Στόχος μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην δημιουργία ενός ισχυρού, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος, το οποίο θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά. Ένα κόμμα που θα απαντά στα προβλήματα της Ελλάδας του 2017 διατυπώνοντας μια πειστική, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και την πολυδιάσπαση και να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου.

Υπάρχουν δρόμοι επιστροφής και χώρος σήμερα για την κεντροαριστερά; Θα επιστρέψουν - άραγε - οι ψηφοφόροι σε έναν πολιτικό σχηματισμό από τον οποίο οι περισσότεροι αποχώρησαν οργισμένοι και απογοητευμένοι, από λάθη και χειρισμούς δικών σας στελεχών και συντρόφων;

Η ενότητα του χώρου είναι σημαντική αλλά δεν φτάνει για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Δεν μου αρέσει ο όρος «επιστροφή». Στόχος μου είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες από την αρχή, ανεξάρτητα με το τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Όσο για τα λάθη του παρελθόντος, ήταν πράγματι πολλά γι’ αυτό και το τίμημα που κατέβαλε ο τόπος και η παράταξη ήταν πολύ μεγάλο. Γι’αυτό προσωπικά αγωνίζομαι για να αλλάξει η γενιά, να ηττηθούν οριστικά οι προβληματικές νοοτροπίες που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Διδάχθηκαν από τα λάθη αυτά, οι νέοι άνθρωποι που σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο φορέα;
Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να ασχοληθούν με τα κοινά του προοδευτικού χώρου βρέθηκαν πολλές φορές να απολογούνται για λάθη άλλων, για λάθη που έγιναν πριν καν γεννηθούν. Φυσικά, η αυτογνωσία και τα διδάγματα, αρνητικά και θετικά, από τις εμπειρίες των παλαιότερων γενεών είναι σημαντικά. Γι’ αυτό επιμένω στην αλλαγή γενιάς, με νέο ήθος και νέα νοοτροπία. Πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την παράταξη και κυρίως τον κόσμο.

Από ποιους κινδυνεύει σήμερα η Κεντροαριστερά; Από εκείνους που ιδεολογικά δεν ταυτίζονται μαζί της ή από τους ίδιους τους ανθρώπους που κινούνται στον πολιτικό αυτό χώρο;

Κινδυνεύει από εκείνους που πιστεύουν ότι η άσκηση της Πολιτικής μπορεί να γίνει από κλειστά γραφεία και σκοτεινούς διαδρόμους, ερήμην της κοινωνίας. Η Κεντροαριστερά πρέπει επιτέλους να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα τους στους πολίτες, πρέπει να μάθουμε να ακούμε, όχι μόνο να μιλάμε και να υψώνουμε το δάχτυλο διαρκώς.

Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ζωντανό κόμμα, με εσωτερική δημοκρατία και ενεργά στελέχη που θα ζουν μέσα στην κοινωνία και θα την αφουγκράζονται.

Νέα προγράμματα, νέα ήθη και νέα πρόσωπα; Αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίπτυχο της προσπάθειας που ηγείστε;
Δεν επιθυμώ να γίνω ο Ηρώδης των προηγούμενων γενιών, δεν ισοπεδώνω τίποτα και τιμώ και σέβομαι εκείνους που έδωσαν έναν υγιή πολιτικό αγώνα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, της πιο σπουδαίας εποχής της χώρας μας στη σύγχρονη Ιστορία.

Όσοι απαξιώνουν τις κατακτήσεις του τόπου από το 1974 μέχρι σήμερα, κάνουν τεράστιο λάθος και παίζουν το παιχνίδι των κάθε λογής μηδενιστών. Σήμερα όμως, μετά από χρόνια πολυδιάσπασης και εσωστρέφειας, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε στη νέα γενιά την ευκαιρία να γράψει τη δική της Ιστορίας. Με σεβασμό στο παρελθόν, οι λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας του 2017 βρίσκονται στο μέλλον.

Το Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και ειδικά η Ρόδος, δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από πολιτικές αλλοπρόσαλλες, άδικες, άστοχες και εξοντωτικές. Την ίδια ώρα τα προβλήματα φουντώνουν. Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους νησιώτες που έχουν πολλούς λόγους να είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και τους πολιτικούς;

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνω διαρκώς τη μάχη για να μην ξεχαστούν τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα εκείνα που κλήθηκαν να διαχειριστούν το προσφυγικό ζήτημα ενώ παράλληλα έπρεπε να μείνουν όρθια και ανταγωνιστικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Για αυτό έθεσα με ερώτησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Κω από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου η κυβέρνηση δεν είχε καν καταθέσει το σχετικό αίτημα. Δυστυχώς, η προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα μεγάλα αυτά ζητήματα είναι καθαρά επικοινωνιακή. Όταν φεύγουν οι κάμερες, εξαφανίζονται και οι υπουργοί. Η προστασία της νησιωτικότητας και η πρόοδος των ακριτικών περιοχών της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς αξιακούς στόχους για ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος