Η αποτίμηση του μουσικού ανταμώματος «Κρήτη – Ρόδος – Πόντος»

Η αποτίμηση του μουσικού ανταμώματος  «Κρήτη – Ρόδος – Πόντος»

Η αποτίμηση του μουσικού ανταμώματος «Κρήτη – Ρόδος – Πόντος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 359 ΦΟΡΕΣ

Την αποτίμησή τους για το μουσικό αντάμωμα «Κρήτη – Ρόδος – Πόντος» κάνουν από κοινού η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» και ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν τα εξής:

Η ιδέα, ξεκίνησε πριν μήνες και βασίστηκε στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στη βούληση του Περιφ. Συμβούλου Πολιτισμού κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου να γίνει κάτι μεγάλο, πρωτόγνωρο και ωραίο για τα Δωδεκάνησα.

Έτσι, η μουσική συνάντηση Κρήτης – Πόντου, με τη Ρόδο να υποδέχεται τις αντίστοιχες μουσικές ήταν το ζητούμενο της εκδήλωσης.

Στηρίχτηκε ενεργά από τους δυο πολιτιστικούς συλλόγους Κρητών και Ποντίων Ρόδου.

Η παράμετρος που λήφθηκε υπόψη ήταν η αγάπη της ροδιακής κοινωνίας στις μουσικές Κρήτης – Πόντου και η ύπαρξη στη Ρόδο πολλών συμπολιτών μας που κατάγονται από την Κρήτη και τη λοιπή Ελλάδα.

Η κατάλληλη επιλογή των καλλιτεχνών που θα εκπροσωπούσαν τους δυο αυτούς κόσμους. Οι αφοι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης για τον Πόντο, Βασίλης Σκουλάς για την Κρήτη. Με τη Χριστίνα Κόζα και τον Γιάννη Κλαδάκη να εκπροσωπούν τη μουσική της Ρόδου.

Αποτίμηση του Αποτελέσματος

Γιατί ήρθε τόσος κόσμος. Κατά τη γνώμη μας επειδή οι καλλιτέχνες είχαν μια αλήθεια στην παρουσία και το έργο τους. Οι αφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης έχουν μια παγκόσμια πορεία. Με επίκεντρο την ποντιακή λύρα και τη φωνή παρουσίασαν ένα μοναδικό ντουέτο. Ο Βασ. Σκουλάς, καταξιωμένος λυράρης στο κρητικό στερέωμα αλλά και με τις συνεργασίες του, στο έντεχνο τραγούδι, με τον Μάριο Τόκα, τον Μιχ. Νικολούδη, τον Γιάννη Νικολάου, με τον Παντελή Θαλασσινό, φέτος και τόσους άλλους έχει μια πανελλήνια απήχηση και αποδοχή.

Οι χορευτικές ομάδας των Ποντίων «ο Διγενής» και των Κρητών «οι Σταυραετοί» έδωσαν το δικό τους χρώμα με την υπέροχη παρουσία και το λεβέντικο παράστημά τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η άρτια προβολή την οποία είχε αναλάβει, με τη μεγάλη εμπειρία που έχει, ο Δωδεκάηχος.

Τι αποκομίσαμε από την εκδήλωση. Πρώτα την μεγάλη αποδοχή του κόσμου που πλημμύρισε την τάφρο. Ήταν υπέροχη η εικόνα να βλέπει κανείς όλη αυτή τη λαοθάλασσα. Πολλοί έμειναν όρθιοι, ακόμα και ηλικιωμένοι, πάνω από τρεις – τέσσερις ώρες για να χαρούν τις μουσικές.

Ήταν υπέροχη η εικόνα να βλέπεις τους επισκόπους, τους ιερείς, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τους συμβούλους της περιφέρειας και του δήμου και γύρω τους, χάμω στα διαζώματα και στους διαδρόμους να κάθονται τόσοι άνθρωποι που διψούσαν να πάρουν, να βιώσουν την ξεχωριστή αυτή συνάντηση των μουσικών πολιτισμών. Ήταν εξαιρετικά συγκινητικό που είχαν έρθει άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια, δεκανίκια, που δεν έβλεπαν, αλλά ήθελαν να ταξιδέψουν με τις μουσικές Κρήτης, Ρόδου, Πόντου που γέμισαν τον υπέροχο χώρο της Τάφρου.

Επιβεβαιώθηκαν ακόμη δυο πράγματα. Πρώτον, ότι η Ρόδος μπορεί να στηρίξει παρόμοιες δράσεις με χορηγίες. Το κόστος καλύφθηκε βασικά από την Περιφέρεια. Ένα κομμάτι όμως κάλυψαν οι χορηγοί. Η φιλοξενία, η διαμονή, η ηχητική κάλυψη, πολλά μικροέξοδα. Η ανταποδοτικότητα του κόστους που καταβάλει η Περιφέρεια, έχει να κάνει με το μεγάλο ηθικό όφελος που πήραν οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τη συναυλία φεύγοντας. Έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, την αγωγή της ψυχής, την πληρότητα, το γέμισμα της καρδιάς μ’ αυτό το άυλο αγαθό, την τροφή της ψυχής που δεν αγοράζεται με τον πλούτο όλου του κόσμου.

Και δεύτερον. Οι μεγάλες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων που μαζεύτηκαν, γέμισαν ένα φορτηγό, δείχνει τη διάθεση των ανθρώπων να συμπαρασταθούν στο συνάνθρωπό τους, στηρίζοντας και το Σύλλογο Καρκινοπαθών. Ο εθελοντισμός είναι χαρακτηριστικό μιας υγιούς κοινωνίας όπως είναι η Ρόδος.

Κλείνοντας θέλουμε να κρατήσουμε ότι. Ο κόσμος συνέρρευσε και θα συρρέει πάντα όταν διαπιστώνει ότι οι διοργανωτές έχουν ανιδιοτέλεια στην προσπάθειά τους, μεράκι και αγάπη και όταν οι συντελεστές, οι καλλιτέχνες, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Βασ. Σκουλάς, οι αφοί Τσαχουρίδη, η Χριστίνα Κόζα και ο Γιάννης Κλάδάκης είναι αγαπημένοι στο κοινό, έχουν σεμνότητα και αλήθεια στο έργο τους, έχουν επαγγελματισμό και ήθος και ήδη έχουν καταξιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Γιατί οι άνθρωποι, τη δύσκολη εποχή που ζούμε, διψούν για ευκαιρίες που προσφέρουν στην ψυχή, στον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον περιφερειακό σύμβουλο πολιτισμού κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου για την πραγμάτωση της εκδήλωσης. Στην κ. Μαρία Μανιώτη που καλωσόρισε το κοινό και τους καλλιτέχνες κι ακόμη στα ΜΜΕ που συνέβαλαν στην προβολή της εκδήλωσης, στην Εφορεία Βυζαντινών και Μεσαιωνικών μνημείων για την παραχώρηση του χώρου.

Στους Σαμαρείτες για την ευγενική τους παρουσία, στους χορηγούς, Ηχοσυστήματα MUSIC SPOT Κατσέλα, το Ξενοδοχείο LEVANTE BEACH RESORT του ομίλου MARIS SOL στ’ Αφάντου, και τους Auto Holidays, Drive, Felicia, Δροσουλίτες και Μιμάκο. Κι ακόμη όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της βραδιάς.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion