Η χειροτονία του Επισκόπου κ.κ. Κυρίλλου

Η χειροτονία του Επισκόπου κ.κ. Κυρίλλου

Η χειροτονία του Επισκόπου κ.κ. Κυρίλλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1032 ΦΟΡΕΣ

Το προπερασμένο Σάββατο, είχα την τιμή και το προνόμιο να είμαι παρών στη Χειροτονία του Επισκόπου κ.κ. Κύριλλου.

Η έγκριτη εφημερίδα «Ροδιακή», ήδη δημοσίευσε ένα θαυμάσιο άρθρο για αυτό το βαρυσήμαντο γεγονός για τον Επίσκοπο κ.κ. Κύριλλο, αλλά επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς, που ζούμε στη Ρόδο. Γνωρίζω τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κύριλλο, από τότε που ήταν Διάκος. Τα αγγλικά του είναι τέλεια. Έχει σπουδάσει στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη. Είναι μία εξαιρετικά ευγενική και ταπεινή προσωπικότητα. Είναι ευγενικός και σκέφτεται τους άλλους. Παρατήρησα ότι μετά τη Θεία Λειτουργία και την τελετουργία, ότι αφιέρωσε χρόνο για να συνομιλήσει με τον καθέναν, και έδινε όλη του την προσοχή σε όλους όσοι τον πλησίαζαν. Είναι ένας πραγματικός ιερέας ψυχών.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τη χειροτονία, είναι μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος, ως υποψήφιος για το επισκοπικό αξίωμα, λαμβάνει την πληρότητα της ιεροσύνης μέσο του Παναγίου Μυστηρίου της Χειροτονίας με την χορηγία διαδοχής από τους Αγίους Αποστόλους.

Το Αξίωμα του Επισκόπου, είναι ο υψηλότερος βαθμός ιεροσύνης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Από ό,τι κατανοώ, ενώ κάποιοι Επίσκοποι μπορεί να τους έχουν απονεμηθεί τίτλοι όπως ‘Πατριάρχης’, ‘Μητροπολίτης’, ή ‘Αρχιεπίσκοπος’, όλοι οι Επίσκοποι είναι ίσοι και οι τίτλοι είναι διοικητικού βαθμού και τεκμήριο αξιοπρέπειας και τιμής. Κατά τη χειροτονία του ως Επίσκοπος έλαβε την Χάρη όχι μόνον να τελεί τα Άγια Μυστήρια, αλλά επίσης τη χορήγηση της Χάριτος της Χειροτονίας προς άλλους. Οι Πνευματικές βάσεις για Χειροτονία βρίσκονται στις Πράξεις των Αποστόλων(Πράξ. 1:15-26, Πραξ. 6:2-6) και Επιστολές προς Τιμόθεο (1 Τιμόθεος 4:14,2 Τιμόθεος 1:6).

Η πορεία που οδηγεί στη χειροτονία ενός νέου επισκόπου εμπεριέχει δύο στάδια: πρώτον, την επιλογή του υποψηφίου, συνήθως αναφέρεται ως εκλογή, και δεύτερον το τελετουργικό της χειροτονίας το Κανονικόν, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολουθήσαμε το προπερασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.

Ο Θεοφιλέστατος Πατέρας Κύριλλος, ο Εκλεγμένος Επίσκοπος έκανε μια Τυπική και δημόσια ‘Ομολογία Πίστεως’. Πιστεύω εις Ένα Θεό Πατέρα Παντοκράτορα…. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μετά το Τρισάγιο, ο εκλεγμένος Επίσκοπος γονάτισε μπροστά στην Αγία Τράπεζα, ακουμπώντας το μέτωπό του επάνω της, ενώ το Ιερό Ευαγγέλιο είναι ανοιχτό και τοποθετημένο, με την ‘γραφή’ στο στέρνο του.

Όλοι οι χειροτονούντες επίσκοποι τοποθέτησαν τα χέρια τους επάνω στο Ιερό Ευαγγέλιο απαγγέλοντας την Προσευχή της Χειροτονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το Άγιο Πνεύμα κατήλθε επάνω στον νέο Επίσκοπο του μετέδωσε την Επισκοπική Χάρη. Και τότε ο Επίσκοπος ενεδύθη τα επισκοπικά ιερά άμφια και παρουσιάστηκε σε εμάς τους παριστάμενους.

Το αρχαίο έθιμο της συμμετοχής των κοσμικών στη χειροτονία των Επισκόπων, διατηρείται και με την τριπλή επευφημία «Άξιος» (δηλαδή ότι είναι επάξιος) τη στιγμή της κατά την οποία το ωμοφόριο τοποθετείται πάνω στους ώμους του νέου Επισκόπου.

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη ιεροτελεστία, και όταν τελικά ο Πολύ Αγαπητός μας Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος τοποθέτησε τη Μήτρα στην κεφαλή του νέου Επισκόπου, ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Ήμουνα απόλυτα ευτυχής που βρισκόμουνα σε αυτή την υπέροχη τελετουργία.

Ο συγκεκριμένος νέος Επίσκοπος, έχει πολλά να προσφέρει με τα πολλά προτερήματά του και τις ιερατικές του δυνατότητες και ποιμαντικές του ικανότητες στον αμπελώνα του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ήμουν τόσο ευτυχής μετά την τελετουργία, καθώς συνάντησα πολλούς φίλους Επισκόπους και Ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι πάντοτε μια αδελφική ατμόσφαιρα. Ο Πανοσιολογιότατος π. Αντώνιος Πατρός ως Μέγας Τελετάρχης, υπήρξε έξοχος και φρόντισε τους επισκέπτες με έναν άριστο τρόπο, καθώς με τις υπηρεσίες που πρόσφερε έκανε τον καθέναν να αισθάνεται καλοδεχούμενος.

Ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, που συνάντησα στην τελετή της Χειροτονίας, τον εκπρόσωπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τον Αδελφό Grant Naylor.

Γνώριζε τον Πατέρα Κύριλλο, από την περίοδο κατά την οποία και οι δύο σπούδαζαν στην Οξφόρδη. Ο Αδελφός Grant τώρα ιερουργεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου, της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην γενέτειρά μου πόλη το Sheffield! Πόσο μικρός είναι ο κόσμος! Και όπως συχνά συμβαίνει, αυτός ο μικρός κόσμος συναντάται στο μικρό και πολυαγαπημένο μας νησί της Ρόδου.

Γράφει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου,
Ηγούμενος Ιερού Τάγματος Φραγκισκανών Δωδεκανήσου,
Ιερέας Ι. Ναών Αγίου Φραγκίσκου & Παναγίας της Νίκης Ρόδου & Αμνού του Θεού της Κω,
Πατέρας Λουκάς Gregory OFM

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B