Να εδραιώσουμε το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού

Να εδραιώσουμε το Νότιο Αιγαίο στον  Παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού

Να εδραιώσουμε το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 808 ΦΟΡΕΣ

Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μίλησε για την προσπάθεια εδραίωσης του Νοτίου Αιγαίου στον Παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου Πολιτισμού!

Κ. Σκιαδόπουλε, σε λίγες μέρες ανοίγει την αυλαία του το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο. Αποτελεί το 3ο Συνέδριο που συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Ποιος είναι ο στόχος του Συνεδρίου;

Πολύ σωστά, το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελεί το 3ο συνεχές Συνέδριο που συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει ο Σύλλογος μας:

• Το 1ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 προσελκύοντας 450 συνέδρους. Σταθεροί και ουσιαστικοί συνεργάτες σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

• Το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας είχε συνδιοργανωθεί μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Οκτώβριο του 2016 προσελκύοντας 300 συνέδρους.

Μεταξύ των αναγνωρισμένων ομιλητών στα προηγούμενα 2 έτη ήταν οι κ.κ. Τάσος Μπίρης, Παναγιώτης Τουλιάτος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, Δημήτρης Κόκκινος, Γιάννης Αίσωπος, Τόνια Κατερίνη, Γιώργης Γερόλυμπος, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Τάσης Παπαϊωάννου, κα.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα καθοδηγήσει αυτές τις 2 έννοιες να εξελίσσονται παράλληλα και σε άμεση διάδραση μεταξύ τους. Επιθυμούμε τα πορίσματα των Συνεδρίων να είναι τόσο σημαντικά, ώστε να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών (Ξενοδόχους, Αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του Τουρισμού) από πολλές χώρες.

Τόσο ο αριθμός των Συνέδρων που στηρίζουν τις διοργανώσεις που ήδη έχετε υλοποιήσει, καθώς και η ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για το επικείμενο Συνέδριο, αποτελούν μία εντυπωσιακή προσέλευση για ένα μέρος της γεωγραφικής κλίμακας της Ρόδου. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή σας η επιτυχία κ. Σκιαδόπουλε;

Καταρχήν πιστεύω ότι κανένας αριθμός Συνέδρων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός για τη Ρόδο και γενικότερα για το Νότιο Αιγαίο. Έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τα επόμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μου έχουμε ανέβει απλώς τα 2 πρώτα σκαλοπάτια μίας μεγάλης σκάλας την οποία έχουμε στρατηγικά οραματιστεί.

Θα σας αποκαλύψω ότι τα συστατικά της επιτυχίας μας είναι 3:

• Το 1ο συστατικό είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο καθένας μας αφοσιώνεται ώστε να πετύχει τους στόχους που από κοινού έχουμε θέσει. Επίσης, ο Σύλλογός μας έχει ιδιαίτερα δραστήρια μέλη και όλοι μαζί εθελοντικά στηρίζουμε σθεναρά τις πρωτοβουλίες μας. Ειλικρινά, ο Δωδεκανήσιος Αρχιτέκτονας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο του, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του.

• Το 2ο συστατικό είναι να έχεις εξαιρετικούς συνεργάτες. Στα Συνέδρια έχουμε σταθερά και ουσιαστικά δίπλα μας τα τελευταία 3 χρόνια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με τους οποίους έχουμε θέσει στρατηγικά κοινά οράματα για τον τόπο μας. Ειδικά για φέτος, έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε επιπλέον με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Επίσης, στρατηγικοί συνεργάτες μας είναι το περιοδικό Archisearch.gr με το οποίο εγκαινιάζουμε την απαρχή ενός συνόλου ευρύτερων Αρχιτεκτονικών συνεργασιών.

• Το 3ο συστατικό της επιτυχίας είναι ο ίδιος μας ο τόπος αλλά και οι συμπολίτες μας. Το Νότιο Αιγαίο είναι μία μόνιμη πηγή έμπνευσης. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι Πολιτισμών. Δεν είναι μόνο η πλούσια ιστορία μας, αλλά και το παρόν μας. Ο Νοτιοαιγαιοπελαγίτης έχοντας γύρω του τη θάλασσα, είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε έναν τόπο για τον οποίο θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να τον εξελίξει.

Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τον Οκτώβριο του 2015 συνδιοργανώσαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη στήριξη πολυάριθμων φορέων τον 1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο. Η δίψα του κόσμου για τον Πολιτισμό του ήταν τέτοια, που μέσα σε 4 μόλις ώρες, 3000 επισκέπτες θαύμασαν για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ταυτόχρονα το Δώμα και τον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι έχετε απλώς ανέβει τα πρώτα 2 σκαλοπάτια μίας μεγάλης σκάλας την οποία έχουμε στρατηγικά οραματιστεί μαζί με τους συνεργάτες σας κ. Σκιαδόπουλε;

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στα πλαίσια του Οκτωβρίου, που έχει ανακηρυχτεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τη στήριξη πολλών φορέων ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιτισμού και Τουρισμού».

Υπήρχε μία εποχή που η Ελλάδα έδινε τα φώτα της σε όλον τον πλανήτη. Δεν γίνεται όμως να ζούμε συνεχώς με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους και κυρίως στα παιδιά μας, να δώσουμε αποδείξεις στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να εξελίξουμε τον πολιτισμό μας. Οι κινητήριοι μοχλοί θα είναι η Αρχιτεκτονική και ο Τουρισμός, πάντοτε σε διάδραση μεταξύ τους.

Έχει έρθει η ώρα το Νότιο Αιγαίο να ξαναγίνει πηγή και φως Πολιτισμού προς όλον τον κόσμο. Οι επαφές με χώρες της Ασίας και της Ευρώπης έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Συνέντευξη του κ. Σκιαδόπουλου παραχωρήθηκε στο Archisearch.gr στα πλαίσια συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος