Καρκίνος του προστάτη:  Πώς θα τον προλάβουμε;

Ο προστάτης είναι ένα όργανο που υπάρχει κάτω από την κύστη, και παράγει σπέρμα.

Γνωρίζουμε πως ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες, και πως ο κίνδυνός του αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε με 100% σιγουριά τον καρκίνο του προστάτη, αλλά ορισμένες αλλαγές στην διατροφή θα βοηθήσουν σημαντικά. Ποιες είναι αυτές;

Ντομάτες και κόκκινες τροφές
Οι ντομάτες, το καρπούζι και οι υπόλοιπες τροφές με έντονο κόκκινο χρώμα περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Χρήσιμη συμβουλή: Οι ντομάτες, όταν μαγειρεύονται, είναι πιο εύκολο να απορροφήσουμε το λυκοπένιό τους.

Φρούτα και λαχανικά
Πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Τα πράσινα λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει καρκινογενείς ουσίες. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, επιπλέον, καθυστερεί την διάδοση του καρκίνου.

Ψάρια
Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3, που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αμυνθεί. Προσπαθήστε τα περισσότερα λιπαρά στην διατροφή σας να είναι τέτοιου είδους, ωφέλιμα λιπαρά.

Τροφές με ισοφλαβόνες
Οι ισοφλαβόνες είναι θρεπτικά συστατικά που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τις βρίσκουμε στο τόφου και στην σόγια, στα ρεβίθια, στις φακές και στα φιστίκια.

Καφές και πράσινο τσάι
Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση (σκέτου) καφέ και πράσινου τσαγιού μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Φολικό οξύ
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Το βρίσκουμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, και ο χυμός πορτοκάλι.

Λοιπές συμβουλές:
Προσέξτε πολύ την κατανάλωση ζωικού λίπους, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Συνεπώς, επιλέξτε μόνο άπαχο κρέας, και προσπαθήστε να αποφύγετε το βούτυρο και το τυρί. Επιλέξτε λίπη φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο.
Μην μαγειρεύετε το κρέας σας υπερβολικά (για παράδειγμα, μην το τρώτε εντελώς στεγνό) επειδή όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύεται, παράγονται καρκινογενείς ουσίες.
Κόψτε το κάπνισμα, αν είστε καπνιστές. Οι επιζήσαντες από καρκίνο του προστάτη που καπνίζουν, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου. Επιπλέον, οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο επιθετική μορφή του καρκίνου.

 

(www.iatronet.gr)