Οι καταστηματάρχες δεν εγκαταλείπουν τη Νέα Αγορά!

Οι καταστηματάρχες δεν εγκαταλείπουν τη Νέα Αγορά!

Οι καταστηματάρχες δεν εγκαταλείπουν τη Νέα Αγορά!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2100 ΦΟΡΕΣ

Προκύπτει οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα με τα σχέδια του δήμου, που θέλει να τους εξώσει όλους

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τα σχέδια του δήμου που σκοπεύει να εξώσει (!) όλους τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς επιδιώκοντας τη συνολική αξιοποίηση του ακινήτου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Γιάννης Κοψιάς και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Πρόκειται για οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο σύλλογος, κάνοντας σαφές ότι οι καταστηματάρχες δεν εγκαταλείπουν τη Νέα Αγορά.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η παρούσα εικόνα της Νέας Αγοράς απέχει πολύ από την προγενέστερή της- τότε που άκμαζε και αποτελούσε το κέντρο εμπορίου για κάθε Ρόδιο και όχι μόνο. Οι παραθεριστές που επισκέπτονταν το Μαντράκι, έρχονταν να θαυμάσουν το μνημειακό του χώρο , όπως και την πληθώρα των εξωτερικών και εσωτερικών του καταστημάτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες του νησιού.

Δυστυχώς σήμερα η εικόνα της Νέας Αγοράς απώλεσε την παλιά της αίγλη και την πραγματική της αξία. Το μνημειακό κτίριο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε άθλια κατάσταση που αποδεικνύουν την εγκατάλειψη του κτιρίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον Δήμο, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ως πρωταρχικό του μέλημα την συνεργασία με τους καταστηματάρχες-επιχειρηματίες-μισθωτές των μαγαζιών της Νέας Αγοράς, προκειμένου το όλο ακίνητο, που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο του Μαντρακίου να αποτελεί καθρέφτη του πολιτισμού του νησιού.

Απεναντίας ο Δήμος εφησυχάζοντας ότι οι μισθωτές που ασκούν εμπορία εντός της Νέας Αγοράς θα φροντίσουν για τα πάντα, αν και δεν είναι αρμόδιοι προς τούτο, εγκατέλειψε ουσιαστικά τον κορμό του κτιρίου και τους κοινόχρηστους χώρους στο έλεος των μισθωτών, χωρίς να συνδράμει προς την σωστή συντήρησή τους κατ΄ αρχήν και περαιτέρω προς την καλλιτέρευσή τους.

Όμως αν και ο Δήμος επιδεικνύει συνεχώς αδιαφορία για τα τόσο σοβαρά ως άνω θέματα, εν τούτοις είναι απόλυτος και αυστηρός στην είσπραξη όλων των δικαιωμάτων του από την εκμετάλλευση του κτιρίου της Νέας Αγοράς και ανυποχώρητος σε πολλά θέματα, τα οποία είναι άκρως ζωτικά για εμάς τους συνεπείς και τυπικότατους μισθωτές.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου κ. Δήμος Μουτάφης, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της 29-09-2017 της εφημερίδας «η δημοκρατική», ότι ο Δήμος έχει μεγαλόπνοα (δήθεν) σχέδια «για την κοινή αξιοποίηση του ακινήτου της Νέας Αγοράς ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο σύνολο προβολής του νησιού που θα ανανεώσει πλήρως το κέντρο της Ρόδου και θα αποτελέσει άξονα επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων εμπορικού και όχι απαραίτητα μόνο τουριστικού χαρακτήρα, τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εμπορικού κέντρου που θα ανταποκρίνεται στην ποιότητα του τουρισμού που θέλει να προσελκύσει η Ρόδος».

Από την μία πλευρά εξαίρει την σημασία του ακινήτου της Νέας Αγοράς και από την άλλη παραδέχεται ότι όλοι όσοι από εμάς τους μισθωτές παραμένουμε και είμαστε τυπικότατοι, αφού πληρώνουμε τα μισθώματα χωρίς καθυστέρηση και τις υποχρεώσεις μας σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους, άδειες μουσικής κλπ., λειτουργούμε τα μαγαζιά μας σε ένα εμπορικό συγκρότημα, όπου πολλά μαγαζιά είναι κλειστά και μοιάζει με εγκαταλελειμμένο, όπου το καταναλωτικό κοινό μας προσπερνά χωρίς ενδιαφέρον. Επιπλέον υποστηρίζει ότι μέχρι την 1-1-2019 όλοι εμείς οι εναπομείναντες συνεπέστατοι μισθωτές πρέπει να παραδώσουμε τα μαγαζιά μας στον εκμισθωτή Δήμο.

Δεν τιμά καθόλου τον εκμισθωτή Δήμο να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο εμάς τους συνεπέστατους και τυπικότατους μισθωτές, που εξαιτίας μας ο Δήμος αποκομίζει πολλά έσοδα εδώ και τόσα χρόνια και θα έπρεπε να τυγχάνουμε ανάλογης συμπεριφοράς. Η αντιμετώπιση του τόσο ζωτικού θέματος των μισθώσεών μας από το Δήμο δυστυχώς είναι επιπόλαιη, πρόχειρη και αφήνει πολλές υπόνοιες για «επιχειρηματικές συνεργασίες και σκοπιμότητες» και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά…

Γιατί ενώ ετοιμάζεται ο Δήμος Ρόδου να αξιοποιήσει ενιαία το ακίνητο της Νέας Αγοράς και πρέπει εμείς να παραδώσουμε τα μαγαζιά μας μέχρι την 1-1-2019, αποφάσισε πρόσφατα την υπογραφή Κανονισμού Λειτουργίας Καταστημάτων Νέας Αγοράς;

Γιατί ενώ οι «κακοπληρωτές μισθωτές» είχαν δημιουργήσει τόσο μεγάλο χρέος απέναντι στο Δήμο, αυτός δεν προέβαινε σε έξωσή τους για την αιτία αυτή και όχι απλά ανεχόταν τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση, δηλαδή την ασυνέπεια και την διόγκωση των οφειλών τους απέναντι στο Δήμο, αλλά έφθασε στο σημείο να έχει ενιαία αντιμετώπιση αυτών με εμάς, εφαρμόζοντας τη λαϊκή ρήση «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»; Ισχυρίζεται ο κ. Μουτάφης ότι αν δώσει ο Δήμος παράταση της μίσθωσης σε εμάς πέραν της 1-1-2019, τότε θα κινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Γιατί δεν μας απαντά ο κ. Μουτάφης στα εξής λογικά ερωτήματα: Γιατί οι αρμόδιοι του Δήμου δεν κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος όταν επέτρεπαν στους ασυνεπείς κακοπληρωτές μισθωτές να μην πληρώνουν και να διογκώνουν υπέρμετρα το χρέος τους προς το Δήμο Ρόδου μέχρι του ύψους των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μουτάφης;

Γιατί οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου δεν κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος όταν εδώ και τόσα χρόνια ο πρώτος όροφος της Νέας Αγοράς παραμένει ανεκμετάλλευτος και αποτελεί «παθητικό» για το Δήμο, αφού δεν εισπράττονται καθόλου μισθώματα και τα μίσθια τελούν υπό πλήρη εγκατάλειψη;

Γιατί οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου δεν κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος όταν εγκατέλειψαν τα 43 μίσθια ακίνητα, από τα οποία εξώστηκαν οι μισθωτές, και δεν προέβησαν μέχρι σήμερα στην νέα μίσθωσή τους ή στην άμεση εφαρμογή προγράμματος αξιοποίησής τους, το οποίο θα έπρεπε να ήταν ήδη έτοιμο, αφού από το 2012 ισχυρίζεται ο Δήμος ότι όλοι οι μισθωτές ήταν εξωστέοι:

Γιατί οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου δεν κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος όταν έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλείψει τους κοινόχρηστους χώρους και τον κτιριακό κορμό της Νέας Αγοράς, θέμα για το οποίο είχαν πάντα την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη, με αποτέλεσμα να δίδεται η εικόνα εγκαταλελειμμένου κτιρίου και να δημιουργείται απώθηση των τουριστών-επισκεπτών της Ρόδου, ενώ θα έπρεπε να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και το καμάρι του Μαντρακίου;

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρόδου, με το πρόσχημα της ενιαίας αξιοποίησης του ακινήτου της Νέας Αγοράς, το μόνο που κατάφερε είναι να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες σε όλους εμάς τους σωστούς επιχειρηματίες του Μαντρακίου, οι οποίοι παλεύουμε με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουμε υψηλά το παλαιό γόητρό μας και την φήμη μας ως σωστών και σοβαρών επιχειρηματιών.

Και πιο συγκεκριμένα, δυστυχώς ο Δήμος Ρόδου κατάφερε να οδηγήσει σε: ερήμωση-νέκρωση σαράντα τριών (43) επιχειρήσεων της Νέας Αγοράς, οι οποίες είναι όμορες ή γειτονικές με τις δικές μας υγιείς επιχειρήσεις, τεράστια ζημία στο τζίρο των δικών μας υγιών επιχειρήσεων, αβεβαιότητα και άγχος για το μέλλον μας, αφού καλούμαστε να αποδώσουμε τα μαγαζιά μας μέχρι την 1-1-2019, χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, αν και εμείς οι εναπομείναντες είμαστε σοβαροί επιχειρηματίες με τεράστια «φήμη» και σωστό επιχειρηματικό πρόσωπο στην κοινωνία της Ρόδου, παράγοντες όμως που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη από τον Δήμο Ρόδου, προκειμένου να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση από τους κακοπληρωτές.

Διερωτήθηκαν ποτέ οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου, πώς θα αποχωρήσουμε εμείς από τις επιχειρήσεις μας; Ποιος θα μας πληρώσει όλα αυτά τα υπέρογκα ποσά που έχουμε πληρώσει και επενδύσει για να στήσουμε τις επιχειρήσεις μας; Ποιος θα μας πληρώσει όλα τα έξοδα για να αφαιρέσουμε όλο τον εξοπλισμό από τα μαγαζιά μας και να τον ξαναστήσουμε κάπου αλλού; Τι θα γίνει στην περίπτωση που εκδοθεί νέος νόμος που να μας δίνει δικαίωμα να παραμείνουμε στα μίσθια καταστήματα; Τι θα γίνει αν στο μεταβατικό χρονικό διάστημα από την απόδοση των μισθίων εκδοθεί νέος νόμος ή μας δοθεί το δικαίωμα επανεγκατάστασης στα μαγαζιά μας; Τι θα γίνει με όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας;

Αυτό που δεν έλαβαν καθόλου υπόψη οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου είναι ότι όλοι εμείς οι συνεπέστατοι μισθωτές επενδύσαμε τεράστια χρηματικά ποσά, αναλώσαμε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις για την δημιουργία ζωτικών και φημισμένων επιχειρήσεων και αποτελούμε πηγή βιοπορισμού και ζωής όχι μόνο για τις δικές μας οικογένειες, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας, που περιμένουν από εμάς να αντλήσουν τα προς το ζην, σε μια τόσο δύσκολη εξαιτίας των γενικότερων δυσμενών οικονομικών συνθηκών εποχή.

Ακόμα και αν ο Δήμος Ρόδου προγραμματίζει διενέργεια νέων διαγωνισμών θα πρέπει τουλάχιστον να δεσμευθεί και να χορηγήσει δικαίωμα προτεραιότητας σε εμάς τους συνεπέστατους και τυπικότατους μισθωτές-έτσι ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα αυτής της υπεύθυνης και συνεπούς στάσης που επιδεικνύουμε μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Δήμος Ρόδου προβεί σε ενιαία αξιοποίηση του ακινήτου της Νέας Αγοράς με επενδυτή που θα αναλάβει ολόκληρο το κτίριο, θα πρέπει τουλάχιστον να υπογράψει συμφωνία για να παραμείνουμε εμείς οι συνεπείς μισθωτές και να γίνει αυτή η συμφωνία αποδεκτή από το νέο επενδυτή.

Το θέμα μας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας με δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Είναι άδικο εμείς οι συνεπέστατοι επιχειρηματίες, που πάνω σε εμάς στηρίζεται και η επιβίωση πολλών οικογενειών-εργαζομένων μας, να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση από τον Δήμο Ρόδου, μέλημα του οποίου θα έπρεπε να είναι η πρόνοια και η προστασία του υπεύθυνου και συνεπούς δημότη.

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάχτυλό μας! Εφόσον πρώτη η Δημοτική Αρχή έριξε τις μάσκες και ξεκαθάρισε ότι νέα παράταση δεν μπορούμε να πάρουμε, ενώ πριν την υπογραφή των συμβολαίων άφηνε ανοικτό τέτοιο ενδεχόμενο και ξαφνικά ανακάλυψε νομικό κώλυμα που την καθιστά υπεύθυνη για παράβαση καθήκοντος. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας ότι δεν έχουμε σκοπό «να κληρονομήσουμε» τα καταστήματα. Δεν βρίσκουμε λοιπόν το λόγο να μην συμπεριληφθούμε σε οποιοδήποτε πλάνο της Δημοτικής Αρχής εφόσον είμαστε και παραμένουμε δημοτικά ενήμεροι!

Όλα αυτά τα χρόνια και εν μέσω κρίσης αποδείξαμε ότι αγωνιζόμαστε για την καλύτερη εικόνα του ιστορικού αυτού μνημείου έχοντας μια καλή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, κάνοντας ο καθένας από την πλευρά του τις αναγκαίες υποχωρήσεις που χρειάζεται. Προσβλέπουμε λοιπόν σε πλαίσιο δημιουργικής συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή, πράγμα το οποίο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την σωστή αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να μας αντιμετωπίσει δίκαια, ασκώντας χρηστή διοίκηση και να δώσει προτεραιότητα στην εξεύρευση μιας δίκαιης, εύλογης και ανάλογης της δικής μας συνεπούς και υπεύθυνης συμπεριφοράς, λύση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του οποιουδήποτε μελλοντικού σχεδίου της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση των επιχειρήσεων της Νέας Αγοράς.

Γενική συνέλευση το Σάββατο
Γενική συνέλευση για το ζήτημα αυτό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Στη συνέλευση θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και θα καθοριστούν οι τρόποι αντίδρασης των καταστηματαρχών.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου