Ενημέρωση για «το Καταστροφικό φαινόμενο των τσουνάμι» στη Ρόδο

Ενημέρωση για «το Καταστροφικό φαινόμενο των τσουνάμι» στη Ρόδο

Ενημέρωση για «το Καταστροφικό φαινόμενο των τσουνάμι» στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 531 ΦΟΡΕΣ

Θεματική συνάντηση με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών», το οποίο έλαβε χώρα στις 6-11 Οκτωβρίου 2017 στη Ρόδο, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργάνωσαν θεματική συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Το Καταστροφικό Φαινόμενο των Τσουνάμι–Συστήματα Προειδοποίησης και Μέτρα Προστασίας».

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 13:00, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων και την παρακολούθησαν όχι μόνο μαθητές του σχολείου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, αφού η είσοδος ήταν ανοιχτή για το κοινό.


Εισηγητής ήταν ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας και Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Την εκδήλωση προλόγισαν οι διοργανωτές του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» και συγκεκριμένα ο καθηγητής, κ. Εμμανουήλ Πικουλής από την Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., διευθυντής Π.Μ.Σ. με τίτλο «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο καθηγητής, κ. Ευθύμιος Λέκκας, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. και διευθυντής Π.Μ.Σ. με τίτλο «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών & Κρίσεων».

Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας πως ο σεισμικός κίνδυνος είναι παγκόσμια υπόθεση με καταστροφικές συνέπειες για όλους μας, αν δεν είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.


Αφού παρείχε πληροφορίες για τη σημασία της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην έρευνα και την ενημέρωση, ο γνωστός σεισμολόγος περιέγραψε τον τρόπο δημιουργίας ενός τσουνάμι (η ιαπωνικής προέλευσης λέξη σημαίνει «κύμα του λιμανιού»). Παράλληλα, ανέφερε τη συνεργασία της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ενημέρωση και τη διοργάνωση ασκήσεων για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και προετοιμασία των πολιτών, ορίζοντας μάλιστα την 5η Νοεμβρίου κάθε έτους ως «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι».


Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε ως βασικά μέτρα προστασίας από το τσουνάμι την απομάκρυνση από τον χώρο της παραλίας έπειτα από σεισμό και την επιλογή ανοιχτών, ασφαλών χώρων.
Παρέθεσε επίσης και άλλα μέτρα προστασίας γενικά από τους σεισμούς.


Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο και διασκεδαστικότερο τρόπο για τις μαθήτριες και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων, αφού η συνεργάτις του κ. Παπαδόπουλου, κ. Αρετή Πλέσσα, Γεωλόγος Σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προέβαλε ένα διαδραστικό παιχνίδι κουίζ με ερωτήσεις σχετικά με το τσουνάμι και τους τρόπους προστασίας από αυτό.

Η θεματική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού, που παρευρέθηκε στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον κ. Παπαδόπουλο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης