Γιώργος Καμίνης: Στόχος μας να επενδύσουμε στους ικανούς

Γιώργος Καμίνης:  Στόχος μας να επενδύσουμε στους ικανούς

Γιώργος Καμίνης: Στόχος μας να επενδύσουμε στους ικανούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 411 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στην ΡΟΔΙΑΚΗ παραχώρησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς κος Γιώργος Καμίνης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Ρόδο και αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Mediterranean στις 6:30 το απόγευμα.

Ο κος Καμίνης, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι μαζί με τους συνεργάτες του επιδιώκει να χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μακριά από τις ιαχές του λαϊκισμού η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αλήθεια αλλά και την πραγματικότητα.
Τόνιζε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει τώρα να τραβήξει το κάρο και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει βυθιστεί ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο φορέας της Κεντροαριστεράς θα είναι το δεύτερο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Κύριε Καμίνη, φιλοδοξείτε να ηγηθείτε μιας παράταξης, ενός πολιτικού σχηματισμού, η συνοχή του οποίο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Ποιος είναι ο στόχος σας, μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία να είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;
Επιδίωξή μου είναι να χτίσουμε από την αρχή μια αρραγή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εμπιστοσύνη στο νέο εγχείρημα που πάμε να κάνουμε και στον προγραμματικό μας λόγο. Εμπιστοσύνη ότι θα δημιουργήσουμε μια χώρα που θα επενδύει στους ικανούς αλλά δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, μια χώρα για όλους.
Μια χώρα που θα αφήσει πίσω, οριστικά κι αμετάκλητα, όλα όσα μας γυρίζουν στο χθες. Δημιουργούμε μια παράταξη που θα μιλάει με ένα νέο, σύγχρονο προοδευτικό λόγο που ορθώνει το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.
Ένα στίγμα βαθιά προοδευτικό που θα οριοθετεί ξανά τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Πρέπει να εξηγήσουμε ότι πρόοδος δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας που σηκώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια βαθιά πολιτική διεργασία που βρίσκεται ριζωμένη στη μεταρρυθμιστική και δημοκρατική κληρονομιά της Παράταξής μας.

Υπάρχουν δρόμοι επιστροφής και χώρος σήμερα για την κεντροαριστερά; Θα επιστρέψουν - άραγε - οι ψηφοφόροι σε έναν πολιτικό σχηματισμό από τον οποίο οι περισσότεροι αποχώρησαν οργισμένοι και απογοητευμένοι, από λάθη και χειρισμούς δικών σας στελεχών και συντρόφων;
Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλοι θυμόμαστε ότι πρώτη η ΝΔ σήκωσε τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα την οποία και παρέδωσε μετά από λίγο στον κ. Τσίπρα. Και μαζί, παρέδωσε στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο τεράστιο πολιτικό κενό ανάμεσα στο συντηρητισμό της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και είμαι βέβαιος ότι το βλέπουν και όσοι παροδικά εγκατέλειψαν τη δημοκρατική παράταξη. Ναι, πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με δυο τρόπους: μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και με ένα ξεκάθαρο προοδευτικό στίγμα που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες της παράταξης. Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πληγώνει, και να προχωρήσουμε ξανά μαζί μπροστά.

Διδάχθηκαν από τα λάθη αυτά, αυτοί που σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο φορέα;
Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, όμως να μην μηδενίζουμε και αυτά που έγιναν. Ας μην κρύβουμε πλέον τα λόγια μας. Το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε και με το παραπάνω το τίμημα των λαθών του, ο λογαριασμός όμως εξοφλήθηκε.
Από το 44% έφτασε στο 4%, υπουργοί μπήκαν φυλακή. Να τελειώνουμε με τα ενοχικά σύνδρομα και να πούμε αλήθειες. Ποια παράταξη έφερε διαχρονικά τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα;
Ό,τι σοβαρό έγινε σε αυτή τη χώρα στη Μεταπολίτευση, από αυτήν την Παράταξη έγινε και κυρίως από το βασικό της εκφραστή, το ΠΑΣΟΚ.

Από τις μεγάλες καινοτομίες των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, το ΕΣΥ, ο θεσμός του ΑΣΕΠ και των ΚΕΠ. Ή τις κυβερνήσεις Σημίτη με τα μεγάλα έργα, την ένταξη στην ΟΝΕ ή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την κυβέρνηση της κρίσης του Γιώργου Παπανδρέου που έφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη Διαύγεια, την οποία εφάρμοσε ο συνυποψήφιος, Γιάννης Ραγκούσης, το Νόμο Διαμαντοπούλου που τον κατεδαφίσανε.

Αλλά και την περίοδο του Βαγγέλη Βενιζέλου που η παράταξη που έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη και τώρα. Η Δημοκρατική παράταξη να τραβήξει το κάρο και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Από ποιους κινδυνεύει σήμερα η Κεντροαριστερά; Από εκείνους που ιδεολογικά δεν ταυτίζονται μαζί της ή από τους ίδιους τους ανθρώπους που κινούνται στον πολιτικό αυτό χώρο;
Κινδυνεύει από την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό. Αλλά κινδυνεύει και από το ασαφές πολιτικό στίγμα. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα τι μας ξεχωρίζει από το συντηρητισμό και το λαϊκισμό, να πούμε στους πολίτες τι σημαίνει για μας προοδευτική πολιτική, τι σημαίνει για μας πρόοδος. Να σας δώσω 2-3 παραδείγματα. Πρόοδος είναι να παλεύουμε για ίσες ευκαιρίες και για κοινή αφετηρία για όλους, όχι να αποδεχόμαστε ότι οι ανισότητες δεν μπορούν να καταπολεμηθούν. Πρόοδος είναι ο νέος της νησιωτικής Ελλάδας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με το νέο της Αθήνας.

Πρόοδος είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της νέας γενιάς της πατρίδας μας, να χτυπήσουμε την ανεργία των νέων που και εδώ στη Δωδεκάνησα καλπάζει. Προοδευτική πολιτική είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα τόσο για επενδύσεις στον τουρισμό, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις νέων, με συμπράξεις των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε με οδηγό την καινοτομία να ενισχύεται η παραγωγική διαδικασία και να αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις το μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο των νέων μας, ένα κεφάλαιο γεμάτο γνώση και δημιουργικότητα.

Δεν είναι πρόοδος οι μαζικές και αδιαφανείς προσλήψεις στο δημόσιο. Πρόοδος για μένα δεν είναι να συνεχίσουμε μία αγροτική πολιτική που βασίζεται μόνο σε επιχορηγήσεις. Πρόοδος για μένα είναι να επενδύσουμε στα προϊόντα μας, να συνδέσουμε την κάθε περιοχή με το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Θέλουμε προγραμματισμό και μέθοδο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Χρειάζεται απλά να εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Αν μιλήσουμε για όλα αυτά στους πολίτες, τότε η παράταξη ενωμένη θα μπορέσει να αποτελέσει αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.

Ποιος θα ήταν για σας ο εφικτός στόχος για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές;
Η Δημοκρατική παράταξη να είναι δεύτερο κόμμα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος