Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στη Ρόδο για το τέλος διανυκτέρευσης

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στη Ρόδο για το τέλος διανυκτέρευσης

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στη Ρόδο για το τέλος διανυκτέρευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 448 ΦΟΡΕΣ

Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση εργασίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χτες στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή φορέων για να συζητηθούν οι επιπτώσεις από την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων στα νησιά μας.

Λόγω υποχρεώσεων του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, και επειδή θα απουσιάσει στο εξωτερικό για το επόμενο διάστημα, αποφασίστηκε να προσδιοριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης ανάμεσα στον ίδιο και τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, και σε αυτήν όποτε πραγματοποιηθεί, θα συζητηθούν το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα καθώς και η επικείμενη ακύρωση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.

Ζητήματα που πλήττουν την τοπική οικονομία καίρια και απειλούν τη βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει. Οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν συντονισμό, συλλογικές προσπάθειες και κοινή δράση για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων, των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας μας, της κοινωνίας και των κατοίκων μας.

Επί του θέματος αναφέρθηκε χτες ο κ. Χατζημάρκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, λέγοντας τα εξής: «Τα νέα φορολογικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έρχονται στη ζωή μας και είναι πολύ αρνητικά για την οικονομία των νησιών μας. Είναι η κατάργηση σε όλα τα νησιά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό, και η κατάργηση στη Δωδεκάνησο του μειωμένου φόρου αλκοόλης που διαμορφώνει μειωμένες τιμές εδώ και δεκαετίες στα αλκοολούχα ποτά».

Μάλιστα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά στο δεύτερο θέμα καθώς όπως υπογράμμισε το κύριο βάρος θα σηκώσουν και πάλι τα νησιά, αφού από αυτά θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα κατευθυνθούν στα κρατικά ταμεία.

«Ειδικά για το δεύτερο μέτρο, έχω να πω ότι από το προσδοκώμενα δημόσια έσοδα από την επιβολή του τέλους στα ξενοδοχεία ένα συντριπτικό ποσοστό θα είναι από το νότιο Αιγαίο. Περιμένω από τα κυβερνητικά στελέχη να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να αποκτήσει η χώρα τη γνώση για το που παράγονται τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα.
Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που δεν έχει τέτοια γνώση.

Γίνεται μία επιστημονικά εσφαλμένη και τεχνικά στρεβλή αποτύπωση η οποία βασίζεται στα έσοδα που παρουσιάζει κάθε ΔΟΥ. Το αποτέλεσμα που βγαίνει δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας των νησιών μας αποτυπώνεται ως προϊόν στις εφορείες του νομού Αττικής. Ά

ρα η συμμετοχή μας στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία φαίνεται να είναι με ένα ποσοστό που μας αδικεί παράφορα. Σήμερα στην Ελλάδα σχεδιάζονται στο πόδι πολλά πράγματα χωρίς γνώσεις και θα πρέπει να αποτυπωθεί με ακρίβεια και δικαιοσύνη και με τρόπο επιστημονικά ορθό ποια είναι η συμμετοχή μας και τι σημαίνουν τα μέτρα για την οικονομία των νησιών.

Σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω είναι δεκαετίες αυτή η στρέβλωση. Τον επόμενο μήνα εμείς θα εντατικοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο είμαστε και έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις για να μπορεί να γίνει αυτό σωστά ώστε να σταματήσει επιτέλους να δυσφημείται με αυτό τον τρόπο η νησιωτική Ελλάδα και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Αυτή η χώρα σήμερα αντί να έχει επιστημονική γνώση και να σχεδιάζει οικονομική πολιτική κινείται περισσότερο με κουτσομπολιό παρά με επιστημονικά στοιχεία. Αυτός ο τόπος πρέπει να πάψει να κακοποιείται με κουτσομπολιό» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη