Αναζητείται λύση για τους γάμους αλλοδαπών στη Λίνδο

Αναζητείται λύση για τους γάμους αλλοδαπών στη Λίνδο

Αναζητείται λύση για τους γάμους αλλοδαπών στη Λίνδο

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1043 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη και συζητείται το θέμα της ξύλινης εξέδρας

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την απαγόρευση των πολιτικών γάμων στον προαύλιο χώρο του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, αναζητήθηκε χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση επαγγελματικών φορέων της Ρόδου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η προσπάθεια να μεταπεισθούν οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι για την απόφασή τους, αλλιώς σε περίπτωση που παραμείνει το αδιέξοδο τότε προτάθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η χρηματοδότηση ξύλινης εξέδρας.

Αναλυτικότερα, η άποψη η οποία επικράτησε ήταν πως πρόκειται για απόλυτα σεβαστή απόφαση του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, αλλά και του εφημέριου της Λίνδου, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λίγκα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω επέδωσε ήδη έγγραφη επιστολή στην Δημοτική Κοινότητα, με την οποία γνωστοποιεί και τυπικά την απόφαση για την απαγόρευση γάμων, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις άσεμνες φωτογραφίες Άγγλων νεονύμφων στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού.

Όλοι συμφώνησαν ωστόσο πως πρέπει να δοθεί μια λύση στο ζήτημα, αφού αρκετές επαγγελματικές ομάδες εξαρτώνται εδώ και δεκαετίες από τους γάμους αλλοδαπών τουριστών και κυρίως Βρετανών στο γραφικό λιμανάκι της Λίνδου.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε αρχικά να υπάρξει μια προσπάθεια να μεταπεισθεί ο Μητροπολίτης Ρόδου, ενδεχομένως με την θέσπιση συγκεκριμένων ορίων και κανόνων, σε ό,τι αφορά στην τέλεση πολιτικών γάμων στον χώρο του Αγίου Παύλου. Προτάθηκε μάλιστα να υπάρξει πρόβλεψη για πρώτη φορά, κάποιου αντιτίμου υπέρ της εκκλησίας για την χρήση του χώρου, ώστε να μπορεί να φυλάσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες με την παρουσία ανδρών ασφαλείας (security).

Η λύση της ξύλινης εξέδρας
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η άρση της απαγόρευσης των πολιτικών γάμων, τότε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, η οποία συμμετείχε στην γενική συνέλευση, διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ξύλινης εξέδρας, προφανώς στην κάτω πλευρά του μοναστηριού, προς την παραλία. Αυτή η πρόταση αποτελεί την έσχατη λύση και θα ενεργοποιηθεί, εφόσον το αιτηθεί ο Δήμος Ρόδου και η Δημοτική Κοινότητα Λίνδου. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υποδείξουν το κατάλληλο σημείο που θα κατασκευαστεί και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες.

Ο προβληματισμός που εκφράστηκε παρόλα αυτά απ’ όλους τους συμμετέχοντες ήταν έντονος, ως προς τα χρονικά περιθώριο που υπάρχουν και αν θα είναι έτοιμη η εξέδρα μέχρι την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Κι αυτό γιατί θα απαιτηθούν άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τα συναρμόδια υπουργεία.

Γι’ αυτό άλλωστε και αναμένεται να εξεταστεί η πρόταση στην ήδη υπάρχουσα προβλήτα στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, να προστεθεί ακριβώς δίπλα και η ξύλινη, για να μεγαλώσει ο χώρος και να κερδηθεί σημαντικός χρόνος για την υλοποίηση του παραπάνω πλάνου.

Οι γάμοι σε αριθμούς, οι ακυρώσεις και τα πρόστιμα
Στην χθεσινή συνάντηση εκτός από τον ίδιο τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, που έχει αναλάβει να ηγηθεί προσωπικά για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαβασιλείου, συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων, των Εστιατόρων της Ρόδου, των ταξιτζήδων, των επαγγελματιών φωτογράφων, των τουριστικών πρακτόρων κ.α.

Όπως έγινε γνωστό μετά την απαγόρευση τέλεσης γάμων, έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής κοντά στους 70, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένοι από τώρα για το 2018 γύρω στους 450, όταν κατά μέσο όρο την χρονιά αυτός ο αριθμός αγγίζει τους 700.

Όσο για τους τουριστικούς πράκτορες, εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς υπάρχουν ρήτρες και ασφαλιστικές δικλίδες στα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών, που προβλέπουν πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τελεστούν οι γάμοι με υπαιτιότητα των διοργανωτών.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη