To TEDxRhodes γίνεται θεσμός στο νησί της Ρόδου

To TEDxRhodes γίνεται  θεσμός στο νησί της Ρόδου

To TEDxRhodes γίνεται θεσμός στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1460 ΦΟΡΕΣ

Επιτυχής ολοκλήρωση του 3ου TEDxRhodes με θέμα Αναδυόμενες Θάλασσες (#EmergentSeas)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ταξίδι μέσα από Αναδυόμενες Θάλασσες (#EmergentSeas) του 3ο TEDxRhodes το περασμένο Σάββατο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με τον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου σε ρόλο κιβωτού και φύλλα πορείας τις εξαιρετικές αφηγήσεις εκλεκτών ομιλητών!

Οι συμμετέχοντες συνταξιδιώτες είχαν την χαρά να ακούσουν από κοντά συγκινητικές προσωπικές ιστορίες, συγκλονιστικά δεδομένα σε τομείς που αφορούν στο σύνολο την κοινωνία πολιτών, και να καταπιαστούν συλλογικά και συλλογιστικά με ερωτήματα που καθορίζουν την πολύτιμη ποιότητα βίου και κοινωνίας στην εποχή μας.

Το ζέσταμα στην αρχή της εκδήλωσης συντόνισαν οι ψυχολόγοι Μαρία Μπακαρή και Μάνος Χατζημαλωνάς, προσκαλώντας σε βιωματικό αντάμωμα τους παρευρισκόμενους οι οποίοι απέθεσαν συμβολικά ένα ελπιδοφόρο μήνυμα SOS στο μπουκάλι θεατών-ναυαγών της εκδήλωσης.


Το εναρκτήριο λάκτισμα του 3ου TEDxRhodes έδωσε η Έλενα Παπαδοπούλου, Πρέσβειρα του TEDx στην Ελλάδα και διοργανώτρια του TEDxThessaloniki, δίνοντας το στίγμα του χαρακτήρα των εκδηλώσεων TEDx και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της διεθνούς διοργάνωσης στο νησί μας.

Πρώτος ομιλητής ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και επιχειρηματίας Ιωάννης Καμπούρης, συνεπήρε το κοινό του μέσα από ένα προσωπικό αφήγημα του Μικρού Μετανάστη από την Ίμβρο και την πορεία του μέσα από αντιξοότητες που τελικά δικαίωσαν τον προορισμό του.

Ακολούθησε η κοινωνική επιχειρηματίας και «Ηθικός Μόδας» Νατάσα Αθανασιάδου όπου «έβγαλε από τα ρούχα» και συγκλόνισε με την ομιλία της γύρω από τις συνθήκες παραγωγής ειδών μόδας που ασυνείδητα όλοι αγοράζουμε δίχως να γνωρίζουμε τις χειροπιαστές συνέπειες για τους συνανθρώπους μας και εμάς τους ίδιους. Η στοιχειοθετημένη παρακίνησή της ‘να σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε και φορέσουμε’, ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ παραβρισκόμενων στο διάλειμμα που ακολούθησε.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Στέφανος Κάλης όπου μίλησε στη συνέχεια, ανέπτυξε τις συνθήκες που συντελούν στην επικινδυνότητα εργασιακών περιβαλλόντων και επεκτάθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής δίαιτας και τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος και η ομάδα του επιχειρούν να αναδείξουν τον ρόλο της παγκοσμίως.

Τον καθηγητή κ. Κάλη προλόγισε ο δαιμόνιος μάγειρας του Τζάνιου Νοσοκομείου Ιάκωβος Απέργης (The Redhead Cook) ο οποίος επιμελήθηκε και το «φαγητό εκστρατείας» της εκδήλωσης.
Συγκεκριμένα, για το μαγείρεμα της περίφημης Φασολάδας (παγκόσμια πρωτοτυπία σε διοργάνωση TEDx) και Ελληνικής Σαλάτας για 150 άτομα υπήρξε γενική κινητοποίηση στο νησί!

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νίκος Χιόνης παραχώρησε εγκαταστάσεις και σκεύη της Λέσχης Αξιωματικών για να προετοιμαστούν τα υλικά με την πολύτιμη καθοδήγηση του Διευθυντή της Λέσχης Υπολοχαγού Δημήτρη Μπαρνιά, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Χριστοφόρου παραχώρησε τον κατάλληλο εξοπλισμό και εθελοντές ώστε η Φασολάδα να μαγειρευτεί από νωρίς το απόγευμα στον χώρο του Προμαχώνα και να σερβιριστεί όπως προβλεπόταν στους συμμετέχοντες, ενώ ο όγκος των υλικών που απαιτήθηκαν ήταν ευγενική χορηγία του συμπολίτη μας κ. Μανώλη Παναγιωτά.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την πρώτη παγκόσμια προβολή της ομιλίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος καθήλωσε με το επίκαιρο μήνυμα του για σεβασμό προς το φυσικό κόσμο και το περιβάλλον, ενώ στάθηκε στα πανανθρώπινα μηνύματα του Ορθόδοξου χριστιανικού ήθους που οφείλει να εδραιώνεται στην έρευνα και την πράξη, και όχι μόνο στο κήρυγμα και τον λόγο.

Τη σκυτάλη πήρε ευθύς ο μουσικός Γιώργος Χανθόπουλος όπου μέσα από ένα ταξίδι ήχων της φύσης παρακίνησε το κοινό σε μια συμμετοχική «συμφωνία βροχής» με μόνα όργανα τις παλάμες, τα δάκτυλα και κάποιες χαρτοσακούλες στα χέρια του κοινού.


Το φαινόμενο της βροχής ακολούθησε ο αγαπημένος τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου που για πρώτη φορά βρέθηκε δίχως μουσική και κιθάρα επί σκηνής, για να αφηγηθεί την πορεία του μέσα από το πεντάγραμμο της ζωής και των διδαγμάτων της. Μετά την ομιλία του δεν ήταν λίγοι που έτρεξαν να τους υπογράψει τα δύο στιχάκια που βρήκαν στην τσαντούλα πρώτων βοηθειών που τους είχε δοθεί στην αρχή της εκδήλωσης: «Κι ας μη μου ‘χεις χαρίσει ποτέ ένα χάδι ως τώρα, πάντα εδώ θα γυρνώ. Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ».

Ακολούθησε ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος της διοργάνωσης Θεοφάνης Τάσης, ο οποίος ανέπτυξε επιδέξια τις διανθήσεις νοήματος που μεταμορφώνουν τη ζωή του ανθρώπου σε βίο άξιο βίωσης παρά τις συνθήκες θνητότητας και λοιπών περιορισμών, και έκλεισε παρακίνησε παρακινώντας το κοινό του σε... χορό!

Στην κλιμάκωση της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αντώνη Συκάρη, ο οποίος κατέκτησε για χάρη της Ελλάδας την κορυφή του Έβερεστ τον Μάιο 2017 με τον σχοινοσύντροφό του Μάικ Ευμορφίδη και ο οποίος διηγήθηκε με συναρπαστικό τρόπο τις λεπτό-προς-λεπτό συνθήκες των πιο σημαντικών σημείων του άθλου τους. Το χρέος απέναντι σε εαυτό, αγαπημένους, πατρίδα και φυσικά στον σχοινοσύντροφό του, ήταν τα εφόδια που τον οδήγησαν να πετύχει ένα όνειρο ζωής.

Την εκδήλωση εμπλούτισαν καλλιτεχνικά οι εξής Ρόδιοι καλλιτέχνες και δημιουργοί: ο Γιώργος Πήχης και η Νόνα Ναλμπάντι με ένα εξαιρετικό TEDxTango, η μοναδική ομάδα της Έλλης Παρασκευά χορεύοντας επί των τειχών ένα χωρίο από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη σε μελωδία Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ο Γιάννης Γιακουμάκης παρουσίασε μαζί με τον περίφημο Κώστα Τσέκκα σε πρώτη δημόσια εκτέλεση το νέο του έργο για κλασσική κιθάρα και τρίχορδο μπουζούκι «Μεσόγειος Σονάτα». Τους δύο καλλιτέχνες συνόδευσαν σε πασίγνωστες κλασσικές λαϊκές μελωδίες οι Γιώργος Πούλος (μπουζούκι), Γιώργος Κούτρος (κιθάρα, φωνή) και Ματίνα Μάστορα (φωνή).

Την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η εικαστικός Βαρβάρα Μαλτέζου σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων την κεντρική σκηνή TEDxRhodes και κοσμώντας τον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου με δημιουργίες της και στοιχεία που παρέπεμπαν στο θέμα της εκδήλωσης (Αναδυόμενες Θάλασσες / Emergent Seas). To εντυπωσιακό έργο του Ψηφιακού Δέντρου - Ελιάς (Binary Tree) το οποίο καλωσόριζε τους προσκεκλημένους στον χώρο υποδοχής ήταν δημιουργία του 3D Artist Ευάγγελου Σπανού.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το TEDxRhodes έγινε πραγματικότητα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η επιτυχία του 3ου TEDxRhodes δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη στήριξη των παρακάτω συμπολιτών, συμπατριωτών, επιχειρήσεων και οργανισμών που μας εμπιστεύθηκαν για ακόμη μια χρονιά:

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Ροδίων
Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου
WIND (https://www.wind.gr/ )
AEGEAN AIRLINES (https://en.aegeanair.com/ )
Ροδίων Παιδεία (https://rpschool.gr/ )
Φιλότιμο Ίδρυμα (http://philotimo.org )

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Rodos Palace (http://www.rodos-palace.gr/ )
Esperia City Hotel (https://www.esperiagroup.gr/our-hotels/esperia-city)

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Super Market Παναγιωτάς, Cash & Carry (http://panagiotas.gr/el/Default.aspx )
Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου (http://chefclubrhodes.gr/)
Το Μαρούλι - Vegan-Vegetarian Restaurant
Οικογένεια Τατσιούλης (http://tsatsoulisfamily.gr/pages/en/home.php )
Royal Mediterranean (http://royalmediterranean.com/ )
Starbucks (http://en.starbucks.com.gr/ )
Johhnie Walker (https://www.johnniewalker.com/ )
Emery (http://emery.gr/ )
Ελαιοκτήματα Αλεξόπουλος Παναγιώτης

MEDIA
Ραδιόφωνο Λυχνάρι (https://web.facebook.com/lihnarifm/?_rdc=1&_rdr)
Ροδιακή Εφημερίδα (http://www.rodiaki.gr/)
Flust.gr (http://www.flust.gr/)
HuffPost Greece (https://www.huffingtonpost.gr/)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Pointer Digital
Κέντρο Μουσικής Φώτης Γιακουμάκης (http://www.kentromousikis.gr )

ΤΕΧΝΗ
Σχολή Χορού Ελλη Παρασκευά (http://www.elliparaskeva.gr/html/ )
Ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο Ρόδου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
My Pefkos (http://mypefkos.com/),
Amaro,
Synergy (https://www.nextstage.world/),
Rhodes – Shop ( http://www.rhodes-shop.com/ )
Μελισσοκομική Δωδεκανήσου (http://www.mel.gr/)
Lily Archontaki (http://www.lilyarchontaki.com/ )
Watt + Volt (https://www.watt-volt.gr/)
Rodos Cars (http://www.rodoscars.gr/ )
Hedera (http://www.hedera.gr/ )
Εμπόριο Ξυλίας Παπακαλοδούκας
Ξυλουργείο Ξυλαρμογή
Skywalker (https://www.skywalker.gr/)
Rhodes Outdoors

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Άννα Μπαρδακά
Θανάσης Χριστοδούλου

Διαβάστε ακόμη

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο