Τούρκος δουλέμπορος επιχειρεί να μειώσει την ποινή του

Τούρκος δουλέμπορος επιχειρεί να μειώσει την ποινή του

Τούρκος δουλέμπορος επιχειρεί να μειώσει την ποινή του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Την συνολική ποινή κάθειρξης 29 ετών και φυλάκιση ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 80.500 ευρώ που του έχουν επιβληθεί πρωτόδικα για την μεταφορά 11 παράνομων μεταναστών στην Ψέριμο αλλά και τον εμβολισμό του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, θα προσπαθήσει 39χρονος Τούρκος να μειώσει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έγινε τον Φεβρουάριο του 2015 και παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία ο 39χρονος Τούρκος κατηγορούμενος αποδέχτηκε μόνο την μεταφορά των παράνομων μεταναστών όχι όμως και τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, και παράλληλα ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ιωάννης Μπαλαλής προέβαλλε αυτοτελείς ισχυρισμούς, εντούτοις το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Συγκεκριμένα, στον 39χρονο επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, ποινή κάθειρξης 7 ετών για την απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου και 5 χρόνια κάθειρξη και 30.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο (συνολική ποινή 29 έτη κάθειρξης, ένα μήνα φυλάκιση -για την παράνομη είσοδο στη χώρα- και 80.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ενώπιον του δικαστηρίου τόσο ο 39χρονος όσο και ο συνήγορος του ισχυρίστηκαν ότι ο αλλοδαπός ήρθε στη χώρα μας για να δουλέψει μερικούς μήνες. Όπως είπε οι άνθρωποι των «κυκλωμάτων» διακίνησης παράνομων μεταναστών του είχαν κρατήσει όλα τα έγγραφα του, μέχρι και την βέρα του (είναι έγγαμος πατέρας δύο παιδιών) και τον ανάγκασαν να μεταφέρει τους λαθρομετανάστες στην περιοχή μας.

Η συμφωνία ήταν, ο 39χρονος να εργαζόταν μερικούς μήνες και όταν θα επέστρεφε θα έδινε τα χρήματα για την μεταφορά του στους διακινητές και εκείνοι θα του επέστρεφαν τα έγγραφα και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Όμως όταν έφθασε στην Ελλάδα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που του ζητούσε να επιστρέψει το σκάφος πίσω.

Ο 39χρονος αρνήθηκε ότι επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού και αποδέχτηκε μόνο την μεταφορά των λαθρομεταναστών χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει ενόρκους και δικαστές οι οποίοι ομόφωνα τον έκριναν ένοχο.

Κατά της απόφασης αυτής ο 39χρονος άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Η καταδίωξη και η σύλληψη
Όλα ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 το απόγευμα όταν το πλωτό περιπολικό του Λιμεναρχείου της Κω, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών στρατιωτικού παρατηρητηρίου της περιοχής, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος το οποίο χειριζόταν ένα άτομο να κατευθύνεται από την Ψέριμο προς τα Τουρκικά παράλια. Αμέσως οι λιμενικοί έσπευσαν να το προσεγγίσουν, ώστε να πραγματοποιήσουν έλεγχο και να αποτρέψουν τη διαφυγή του.

Ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους, δηλαδή ο 39χρονος, ο οποίος όπως ομολόγησε στην συνέχεια είχε αποβιβάσει νωρίτερα στην Ψέριμο παράνομους μετανάστες, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Άμεσα, το πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ξεκίνησε την καταδίωξή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διακινητής επιχείρησε επανειλημμένα να εμβολίσει το πλωτό σκάφος του Λιμενικού, με προφανή σκοπό τη βύθισή του.

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και συριγμούς, ο χειριστής του ταχυπλόου δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και συνέχισε τους εμβολισμούς που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των λιμενικών, οι οποίοι και προέβησαν στη ρίψη προειδοποιητικών βολών, στην αρχή, και στοχευμένων στην εξωλέμβια μηχανή του σκάφους, στη συνέχεια, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι βολές στη μηχανή είχαν ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους, στο οποίο επιβιβάστηκαν έπειτα οι άνδρες του Λιμενικού και συνέλαβαν το χειριστή του.

Από το Λιμεναρχείο Κω, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το συγκεκριμένο ταχύπλοο σκάφος.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο