Τιμήθηκε χθες από το δήμο της Ρόδου η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Τιμήθηκε χθες από το δήμο της Ρόδου η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 491 ΦΟΡΕΣ

Για την προσφορά της στην επιστήμη και τον πολιτισμό

Με την ακτινοβολούσα προσωπικότητά της, τη ζωντάνια και τον αυτοσαρκασμό της, η Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ καθήλωσε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά και να την ακούσουν να μιλάει, το προηγούμενο διήμερο στη Ρόδο, όπου βρέθηκε προσκεκλημένη του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου το οποίο, σε πανηγυρική συνεδρίασή του χθες το μεσημέρι, της απένειμε τιμητική διάκριση.

Τόσες δεκαετίες συμπυκνωμένης σοφίας στην οποία υποκλίνονται οι μεγαλύτερες προσωπικότητες των γραμμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η ίδια κρατάει για τον εαυτό της τους πιο σημαντικούς «ρόλους» δηλώνοντας δασκάλα και μάνα. Την ίδια στιγμή που μπορεί να κάνει μία ιστορική ανάλυση για το Βυζάντιο, μια εμβόλιμη χιουμοριστική ατάκα της, μία δόση αυτοσαρκασμού, θα κάνει το (όποιο) ακροατήριό της να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα και να μη χάνει ούτε λέξη της.

Και, πραγματικά, χθες το μεσημέρι, όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα του δ.σ. δεν μπορούσαν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω της καθώς έχει μία μοναδική ικανότητα να γοητεύει το κοινό της, μιλώντας για τα πιο «βαριά» θέματα.
Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίασή του, απένειμε τιμητική διάκριση στην Πρύτανη των Πανεπιστημίων του Παρισιού, ακαδημαϊκό βυζαντινολόγο κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, για την πολυετή προσφορά της στα Γράμματα και στον Πολιτισμό.


Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης, οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, και Στάθης Κουσουρνάς, η Πρόξενος επί τιμή της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, ο Διευθυντής της Β’ θμιας Σχολικής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ στη Ρόδο κ. Αγαπητός Ξάνθης, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κα Χαρά Κοσεγιάν κ.α.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαγγέλη Μανδρακό ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο. Πρώτος τοποθετήθηκε, βέβαια, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις με το προσήκον μέτρο το θάρρος και τη δέουσα γνώση, την προσωπικότητα και το έργο της τιμώμενης», ωστόσο-συνέχισε-«το διαμέτρημα της προσωπικότητας και της επιστημοσύνης της, προσδιορίζεται αντικειμενικά από το προσωπικό της αποτύπωμα με τη θεμελιακή της συνεισφορά στην ενότητα της ελληνικής ιστορίας».


Μιλώντας για την κα. Αρβελέρ ο Δήμαρχος ανέφερε, ακόμη: «Συνδυάζει το ανεξάρτητο δημιουργικό και ερευνητικό πνεύμα ενός ανθρώπου της διανόησης με την ενεργό δράση του πολίτη. Καταξιώθηκε για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό, διδάσκοντας γενεές επιστημόνων και παραδίδοντας ένα βαρυσήμαντο έργο, ιδιαίτερα πολύπτυχο, που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές».

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε μια δήλωση της κας Αρβελέρ, ότι «το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η Παιδεία και αυτό ξεκινά από το σπίτι». Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την τιμώμενη για την παρουσία και την πολύτιμη προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό «άξια για την τιμή που της αποδίδεται».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ., δηλαδή της μείζονος μειοψηφίας («Ροδίων Όραμα») κ. Στράτος Καρίκης, της ελάσσονος (ΡΟΠΟΑΝ) κ. Γιώργος Υψηλάντης και ο εκπρόσωπος της ελάσσονος (ΡΟ.ΔΗ.) κ. Γιάννης Γιαννακάκης, και όλοι έκαναν λόγο για τη μεγάλη τιμή του δ.σ. και μίλησαν για την εξέχουσα προσωπικότητα της κας Αρβελέρ.

Χαιρετισμό απηύθυνε, όμως, και ο κ.κ. Κύριλλος ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, προς την ίδια ότι έχει προσφέρει τόσα πολλά και ότι η παρουσία της και η προσφορά της μας εμπνέει πάντα και μας ωθεί να ατενίζουμε όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον. «Έχετε πει μεγάλες αλήθειες!», είπε ακόμη ο Σεβασμιώτατος προς την κα Αρβελέρ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γάκης είπε ότι είναι τιμή για εμάς, για την πόλη αλλά και το λαό της Ρόδου, όσο και τιμή προς την ίδια αυτή η τιμητική διάκριση και έκανε λόγο για την «καινοτόμο, ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη πορεία» της κας Αρβελέρ μέσα στο χρόνο. Ο κ. Διακογεωργίου, τέλος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη.


Η κα. Αρβελέρ με την πολυσχιδή και εμβληματική προσωπικότητά της ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους τους πολίτες της Ρόδου για την τιμητική διάκριση. Ανεφέρθη εκτενώς στην ομιλία της που πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην Παναγιά του Κάστρου, με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες» στην οποία παρευρέθηκε πλήθος Ροδίων, και μοιράστηκε με τους παριστάμενους τις θέσεις-αντιθέσεις σε ιστορικά θέματα.

Από την αρχή της συνεδρίασης, παρενέβαινε με το μοναδικό της τρόπο είτε για να διορθώσει κάτι στο βιογραφικό της είτε για να αυτοσαρκαστεί, προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού. Πέρα από την ανάλυση που έκανε, είπε σε κάποια στιγμή ότι αν ερχόταν στην Ελλάδα δεν θα ήταν…ούτε βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο! Θυμήθηκε, ακόμη, τις συζητήσεις που γινόταν κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. που φιλοξενήθηκε στη Ρόδο το 1988, και στην οποία ήταν παρούσα, σχετικά με τη δημιουργία εδώ ενός Ιδρύματος Πολιτισμού. Όπως είπε, αυτό θα ήταν το Ρόδιο Πανεπιστήμιο και δεν έγινε ποτέ παρ’ όλο που υπήρχαν τα χρήματα από την Ε.Ε.

Ο Δήμαρχος απένειμε στην κα. Αρβελέρ τιμητική πλακέτα, συνοδευόμενη από την εικαστική έκδοση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου «Βυζαντινές Αρχόντισσες», αφιερωμένη στη «σύγχρονη Βυζαντινή Αρχόντισσα».
Σημειώνεται ότι, της χθεσινής πανηγυρικής συνεδρίασης του δ.σ., είχε προηγηθεί την Κυριακή εκδήλωση του Δήμου στο μνημείο της Ιστορίας των πολιτισμών, την Παναγιά του Κάστρου, όπου η κα Αρβελέρ με την πολυεπίπεδη ομιλία της, με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες», ανέλυσε εκτενέστατα γοητεύοντας το πλήθος, τη διαλεκτική σχέση στην πολιτική εμβέλεια του Βυζαντίου και στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας, έργο στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή της.

Στην εκδήλωση αυτή, ο Δήμαρχος μετά από μια ιστορική αναδρομή στη Ρόδο των Βυζαντινών Χρόνων, «η οποία γνωρίζει ακμή, και γίνεται ξανά κέντρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών», έκανε ειδική αναφορά σε όσα η ίδια έχει αναφέρει για το Βυζάντιο το οποίο «είναι η γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Είναι η γέφυρα του ελληνισμού της ελληνιστικής εποχής και των νεότερων χρόνων», θέτοντας το ερώτημα το οποίο έχει τεθεί και από ιστορικούς στο παρελθόν, αν «στο σύνολό της η βυζαντινή ιστορία αποτελεί οργανικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους, καθώς, εξίσου με τον σύγχρονο ελληνισμό και άλλοι λαοί, αναζητούν την κατανόηση της ιστορικής τους πραγματικότητας στο Βυζάντιο».

Διαβάστε ακόμη

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.

Β΄ ΕΛΜΕ για Νίσυρο: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από τη διαφθορά , από το σύστημα που τη γεννά"

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ