Καινοτόμο πρόγραμμα για την απασχόληση των παιδιών ΑμεΑ στη Ρόδο

Καινοτόμο πρόγραμμα για την απασχόληση των παιδιών ΑμεΑ στη Ρόδο

Καινοτόμο πρόγραμμα για την απασχόληση των παιδιών ΑμεΑ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 455 ΦΟΡΕΣ

Από το δήμο Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το σύλλογο ΑμεΑ και την επιχείρηση “Ασκληπειάδες”

Για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, με τίτλο «Συνδημιουργώ», που υλοποιούν τέσσερις φορείς, και το οποίο μέσω της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών ΑμεΑ αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι μόνο του παιδιού αλλά και του γονέα καλύπτοντας την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερου χρόνου, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κα Άννα Ζωάννου και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Καταρχήν, η κα Ζωάννου ανέφερε ότι πρόκειται για μία καινοτομία που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου. Όπως είπε, λοιπόν, από την πλευρά του Δήμου πασχίζουν καθημερινά, μέσω των δομών και των δυνατοτήτων που διαθέτουν, για τη διευκόλυνση και βελτίωση της ποιότητα ζωής των δημοτών και ειδικά ανθρώπων οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, θέματα οικονομικής φύσεως, υγείας κτλ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για μία οικογένεια με παιδί που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες υπάρχει μία διαρκής επαγρύπνηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του και έτσι οι γονείς είναι εγκλωβισμένοι μέσα στην καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το πρόγραμμα «Συνδημιουργώ», με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών ΑμΕΑ έχει ως στόχο αποσκοπεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γονέα, καλύπτοντας την ανάγκη ύπαρξης κάποιου ελεύθερου χρόνου και γι’ αυτόν.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος συνεργάζονται τέσσερις φορείς: Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου, το Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ασκληπειάδες».

Σημειώνεται ότι αυτή η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν αφού την επιχορηγεί ο Δήμος, και όσα μέλη επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτό το πρόγραμμα μπορούν να προσέλθουν στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου (σ.σ. επί της οδού Ερυθρού Σταυρού 12Α , παλιό νοσοκομείο) και με μία απλή αίτηση που θα συμπληρωθεί και με μία υπεύθυνη δήλωση γίνεται άμεσα μέλος και μπορεί να έχει αυτή τη χορηγία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Σάββατο 12:00 με 2:00 το μεσημέρι στο χώρο του Συλλόγου των ΑμΕΑ (σ.σ. επί της οδού Ερρίκου Σλήμαν, Άγιοι Απόστολοι) και φυσικά εκεί θα συνεπικουρούν και εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από την πλευρά της, η κα Σεμίνα Τσιμπιδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δράση «Συνδημιουργώ» είναι ένα όραμα που εμπνεύστηκε εδώ και κάποια χρόνια και αρχίζει να γίνεται πράξη σήμερα. Όπως εξήγησε, βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικής ηλικίας.

Ουσιαστικά, ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: Πρώτον, η προσφορά στο παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπου θα έχει κατάλληλη εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση που θα προσφέρεται εθελοντικά από μία επιστημονική ομάδα και δεύτερον η προσφορά προς τους γονείς αλλά και την οικογένεια. Δηλαδή, εκείνο που θέλουν είναι να καλύψουν την ανάγκη των γονέων για λίγο ελεύθερο και προσωπικό χρόνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια, μαζί με μία δημιουργική και δυναμική ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου καθώς και την κοινωνική λειτουργό κα Μαρίλια Λίσγου (σ.σ. ήταν παρούσα στη συνέντευξη) η οποία είναι υπεύθυνη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου, θα έχουν την επιστημονική ευθύνη και πραγματοποίηση της δράσης.

Σημειώνεται ότι, παρούσα στη συνέντευξη ήταν και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κα Χριστίνα Καραγιάννη η οποία διευκρίνισε ότι πριν πάνε τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν από το Κέντρο Κοινότητας για να γίνει και κοινωνική έρευνα, δηλαδή να δημιουργηθεί φάκελος καθώς όπως αντιλαμβάνεται κανείς υπάρχει ευθύνη. Επίσης, η ομάδα που δουλεύει πάνω σ’ αυτό έχει φροντίσει το κάθε παιδί να έχει στη διάθεσή του ένα φοιτητή, ενώ δεν θα γίνεται μόνο δημιουργική απασχόληση αλλά θα μπουν και εκπαιδευτικοί στόχοι.

Διαβάστε ακόμη

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής