Επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου

Επεισοδιακή συνεδρίαση του  Περιφερειακού συμβουλίου

Επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1253 ΦΟΡΕΣ

Η παράταξη της πλειοψηφίας διέγραψε τους Χ. Κόκκινο, Α. Ανανία και Ηλ. Ζωγραφίδη

Στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, που συνεδρίαζε χτες στη Ρόδο μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην περιφερειακή αρχή και τους τρεις διαγραφέντες περιφερειακούς συμβούλους από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της παράταξης το βράδυ της Παρασκευής κατά την οποία διαγράφηκαν και επισήμως από αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άγγελος Ανανίας και Ηλίας Ζωγραφίδης.

Σημειώνεται ότι την απόφαση της διαγραφής ανακοίνωσε στο σώμα κατά την έναρξη της χτεσινής πρώτης συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό , ο πρόεδρος Κώστας Μπιζάς, ενώ στη συνέχεια κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος συζήτησης ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κόκκινος εξέφρασε την αντίδρασή του για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε ο λόγος ενώ το ζήτησε για να αναφερθεί στη διαγραφή του.

Με το τέλος της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, τόσο ο κ. Ζωγραφίδης όσο και ο κ. Ανανίας, ζήτησαν να τοποθετηθούν για το θέμα της διαγραφής τους, όμως δεν τους δόθηκε ο λόγος, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των ίδιων όσο και άλλων συναδέλφων τους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης και μαζί τους να αποχωρήσει και ο σύμβουλος Παναγιώτης Κουνάκης ο οποίος εδώ και καιρό είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την πλειοψηφία.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και οι παρατάξεις του Γιάννη Μαχαιρίδη και του Μπενέτου Σπύρου, θεωρώντας ότι έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα στους διαγραφέντες να εκφράσουν τις θέσεις τους.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Ανανίας στη «Ρ» ήταν απαράδεκτο να μην επιτραπεί στους διαγραφέντες να πουν την άποψή τους, καθώς με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για μία ακόμα φορά η περιφερειακή αρχή τους διέσυρε στην κοινωνία και λασπολόγησε εναντίον τους. Μάλιστα ο αποκλεισμός τους από το να πουν την άποψή τους έγινε χωρίς να το αποφασίσει το σώμα με ψηφοφορία.

Kοινή ανακοίνωση
Αμέσως μετά την αποχώρησή τους οι δύο παρατάξεις «Ν. Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη και «Νησιωτική Ανατροπή» του Μπενέτου Σπύρου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Σήμερα κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου καταλύθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας αυτού του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου , του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Π.Σ.) Ν. Αιγαίου από τον Πρόεδρο του, κ. Κώστα Μπιζά μετά από απαίτηση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Συγκεκριμένα, η άρνηση του Προέδρου του Π.Σ. να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης του αιτήματος μελών του Π.Σ. για τους οποίους και έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο στην αρχή της διαδικασίας, προκειμένου οι συνάδελφοι που διαγράφηκαν από την παράταξη του Γ.Χ. να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί προσωπικού καθώς παραμένουν περιφερειακοί σύμβουλοι , δείχνει ότι η περιφερειακή αρχή συνεχίζει την αντιδημοκρατική και προκλητική της στάση και συμπεριφορά, τόσο απέναντι στους συναδέλφους όσο και στη γενικότερη λειτουργία του Π.Σ. .

Θεσμοί για τους οποίους γενικότερα κάποιοι έχουν αγωνιστεί για να φτάσουν έστω και στο σημερινό ελλιπές επίπεδο και για τους οποίους η Ε.Ε έχει στήσει όλο της το εποικοδόμημα σε μια περιφερειακή λογική με αυτοδιοίκηση γενικότερα.
Παρ’ ότι υπήρξε ένα απλό δημοκρατικό αίτημα των διαφωνούντων να εκφράσουν την προσωπική τους θέση , τους απαγορεύθηκε με τον πιο αυταρχικό τρόπο ο λόγος παρά τη στήριξη που είχαν από μεγάλη μερίδα του Π.Σ. ακόμα και μελών της συμπολίτευσης.

Αυτά είναι πρωτοφανή στο χώρο της αυτοδιοίκησης για αυτό πολλοί από εμάς, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εδώ και καιρό έχουμε πει ότι ανησυχούμε αφενός για την κακή λειτουργία του Π.Σ., όποτε αυτό συγκαλείται -που πολλές φορές με πραξικοπηματικά τερτίπια γίνεται αυτό- και αφετέρου για την πορεία εξέλιξης στο μεγάλο έλλειμμα της πατρίδας μας που είναι η περιφερειακή της συγκρότηση και η κατοχύρωση θεσμών και δομών που η Ευρώπη έχει κατακτήσει εδώ και πενήντα χρόνια τουλάχιστον.

Εγκαλούμε την περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε να διασφαλίσουν πάνω απ’ όλα την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του οργάνου και τη συνοχή των μελών της γιατί μιλάμε για μια νησιωτική περιφέρεια που βάλλεται ποικιλοτρόπως από όλους αυτούς που πιστεύουνε εδώ και χρόνια ότι αυτή η χώρα θα λειτουργήσει στήνοντας ένα συγκεντρωτικό μηχανισμό (το αθηνοκεντρικό κράτος), μοναδικό στην Ευρώπη.
Μαθαίνεις τη δημοκρατία, όταν την ασκείς…”

Γ. Χατζημάρκος: «ήταν έτοιμο το… κείμενο»
Μιλώντας ο περιφερειάρχης στο σώμα και κάνοντας αναφορά στο θέμα της αποχώρησης των παρατάξεων και στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν είπε: «μάλλον ήταν γραμμένο από πριν το κείμενο και επειδή τελειώνει με αναφορά στη δημοκρατία να πω πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της δημοκρατίας.

Έτσι γίνεται ξεκάθαρη η θέση και η επιλογή στους πολίτες και γιατί έτσι δε τσουβαλιάζονται όλοι μαζί και αποκαλύπτει ο καθένας ποια είναι τα κίνητρα με τα οποία λειτουργεί, πορεύεται και μπαίνει στην πολιτική.

Μέχρι τώρα είχαμε μία… τσουβαλοποίηση που ήταν δραματική έτσι ξεχωρίζει ποιος είναι ποιος και ποιος υποστηρίζει τι. Τους προκαλώ όλους αυτούς τους υπερασπιστές της δημοκρατίας να μάθουν τη ζωή με κανόνες δεν θα την αντέχουν ούτε μία ώρα. Αυθαιρεσία, τσαμπουκάς ετσιθελισμός, αυτά κάποιοι τα παρουσίασαν ως δημοκρατία”.

Ανακοίνωση παράταξης
Στην ανακοίνωσή της η παράταξη της περιφερειακής αρχής «Μπροστά το νότιο Αιγαίο» αναφέρει για τη διαγραφή των μελών της τα εξής: «Την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017, συνήλθε η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” και αφού εξέτασε τις πολιτικές συμπεριφορές και τη στάση των μελών της, Χαράλαμπου Κόκκινου, Άγγελου Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη, ομόφωνα αποφάσισε την διαγραφή τους.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η παράταξή μας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας, έχει μακρά πορεία μπροστά της και δεν επιθυμεί να πορευτεί με πολιτικά βαρίδια, που επιδιώκουν να αναστείλουν την δυναμική της, εξυπηρετώντας αμιγώς προσωπικές πολιτικές ατζέντες.

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή, μετά από επανειλημμένα περιστατικά συμπεριφορών που αποκάλυψαν την ακραία δυσαρμονία των προαναφερθέντων, με τον αξιακό κώδικα της παράταξής μας. Συμπεριφορές και πρακτικές, καθόλα προσβλητικές απέναντι στα πρόσωπα και την πολιτική λειτουργία μας, συμπεριφορές που δεν υπαγορεύονται από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η παράταξή μας.

Η απόφασή μας αυτή υπαγορεύεται απο το ηθικό ανάστημα της παράταξής μας, καθώς και απο τη βούλησή μας να προχωρήσουμε μπροστά, απαλλαγμένοι από κάθε πολιτική συμπεριφορά που θα επιχειρήσει να αλλοιώσει και να νοθεύσει τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την λειτουργία της.
Την απόφασή μας αυτή, που εδράζεται και υπακούει στις προβλέψεις της παραγράφου 9, του άρθρου 168, του ν.3852/2010 για την «Λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου – Περιφερειακές Παρατάξεις», έχουμε ήδη παραδώσει στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Α. Ανανίας: «ήταν κίνηση εντυπωσιασμού»
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Ανανίας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της περιφερειακής αρχής δήλωσε τα εξής: «Θεωρώ ότι η χτεσινή διαγραφή μου από την παράταξη ήταν καθαρά μία κίνηση εντυπωσιασμού όπως αυτές τις κινήσεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει η περιφερειακή αρχή. Παρατηρούμε καθημερινά καταιγίδα δελτίων τύπου για δημιουργία εντυπώσεων με… ψιλόβροχα έργων.

Τις ηθικές αρχές και τις αξίες του καθενός δικαιούται να τις κρίνει μόνο η κοινωνία που μας γνωρίζει και ενημερώνεται για το θέμα και από τις δύο πλευρές. Παραμένω εδώ υπηρετώντας τις πολιτικές τις θέσεις και τους στόχους για τους οποίους οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Δεν είχα ποτέ τη διάθεση να υπηρετήσω πρόσωπα.

Η μοναδική προσωπική ατζέντα που υπηρετείται στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου τα τελευταία τρία χρόνια είναι αυτή του Γιώργου Χατζημάρκου». Σε ερώτηση για το αν η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίποινα για την απόφαση των δύο πρώην συμβούλων του να καταθέσουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του περιφερειάρχη ο κ. Ανανίας απάντησε: «Η μήνυση ήταν αποτέλεσμα της επανειλημμένης προσωπικής εξύβρισης και την έκβαση της υπόθεσης αυτής θα την κρίνει η δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι αυτό ήταν απλά για εντυπωσιασμό και για στροφή της κοινής γνώμης και της ενημέρωσης από τα σοβαρά θέματα για τα οποία συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο».

Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το τι θα πράξει στο μέλλον και ειδικά στις ερχόμενες εκλογές ο κ. Ανανίας δήλωσε τα εξής: «Μέχρι τις εκλογές ξέρω ότι θα είμαι στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου μετά τις εκλογές δεν ξέρω που θα είμαι. Για τα δύο χρόνια που ακολουθούν με ενδιαφέρει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπως αυτή ορίζεται από τον Καλλικράτη και την αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Συνολικά για τα νησιά της Δωδεκανήσου και του νοτίου Αιγαίου».

Χ. Κόκκινος: « η κοινωνία θα κρίνει»
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής: «κάθε απόφαση κρίνεται από όλους και πάνω από όλους από την κοινωνία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δε θα σχολιάσω κάτι για την ώρα. Θα πω μόνο δυο πράγματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη δήλωσή μου στο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτή η απόφαση είναι μέσα στα όρια της «παλληκαριάς και της λεβεντιάς» και λυπάμαι που τα λέω είναι απαράδεκτο να μη σε καλούν σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ερήμην μου χωρίς να κληθώ χωρίς να έχω άποψη για πολλοστή φορά. Δεν το θεωρώ λογικό να μην εκφράζεις την άποψή σου. Ζήτησα λοιπόν να μου δοθούν τα πρακτικά της απόφασης και το πλήρες σκεπτικό καθώς και οι υπογραφές όσων υπέγραψαν αυτή την απόφαση.

Το δεύτερο: μερικές φορές στην προσπάθειά τους να σε υποβαθμίσουν λειτουργούν διαφημιστικά για εσένα. Είναι το ποιος το κάνει αυτό. Εγώ στη ζωή μου έχω μάθει να δημιουργώ και να συνθέτω και ως γραμματέας της περιφέρειας και ως επικεφαλής μειοψηφίας.
Ο πολιτικός μου πολιτισμός, μου λέει να κρατήσω την ψυχραιμία μου και απλά μένω στη φράση «αφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο