Νέος «παίκτης» στη σχέση στοματικής υγείας - αθηροσκλήρωσης

Νέος «παίκτης» στη σχέση  στοματικής υγείας - αθηροσκλήρωσης

Νέος «παίκτης» στη σχέση στοματικής υγείας - αθηροσκλήρωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 111 ΦΟΡΕΣ

Αμερικανική μελέτη έρχεται να ενισχύει την θεωρία ότι η καλή στοματική υγεία μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της αθηροσκλήρωσης και κατ' επέκταση της καρδιακής νόσου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ανακάλυψαν ότι στην αθηροσκλήρωση συμβάλλουν όχι μόνο τα διατροφικά λιπαρά αλλά και τα μόρια λίπους από στοματικά βακτήρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Lipid Research.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι αποτέλεσμα της αργής διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, της σκλήρυνσης των αρτηριών από τη συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα τους.

Για πολλά χρόνια, γιατροί και ερευνητές πίστευαν ότι τα λιπίδια αυτά προέρχονταν από την κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε χοληστερόλη τροφίμων. Αλλά επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που τρώνε πολλά τέτοια τρόφιμα, όπως αβγά, βούτυρο, λιπαρά ψάρια και κρέατα δεν εκδηλώνουν πάντα καρδιακή νόσο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ πιστεύουν ότι έλυσαν αυτόν τον επιστημονικό γρίφο. Κάνοντας προσεκτική ανάλυση των αθηρωματικών πλακών που είχαν συλλέξει από ασθενείς εντόπισαν λιπίδια με χημική υπογραφή διαφορετική από την αναμενόμενη. Αυτά τα παράξενα λιπίδια προέρχονταν από μια συγκεκριμένη οικογένεια βακτηρίων.

«Τα ονομάζω λιπαρά βακτήρια διότι παράγουν πολλά λιπίδια. Διαρκώς εκκρίνουν μικροσκοπικά μίγματα από λιπίδια. Μοιάζουν με τσαμπιά σταφυλιών αυτά τα Βακτηριοειδή και παράγουν πολύ διακριτά λίπη. Τα μόρια αυτά έχουν ασυνήθιστα λιπαρά οξέα», εξηγεί ο Δρ Φρανκ Νικολς, περιοδοντολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ο Ξουντονγκ Γιαο, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο ίδιο πανεπιστήμιο που ανέλυσε τα δείγματα λιπιδίων συμπληρώνει ότι «οι χημικές διαφορές μεταξύ των βακτηριακών και ανθρώπινων λιπιδίων συντελούν σε διαφορές βάρους μεταξύ των μορίων.

Τις χρησιμοποιήσαμε συνδυαστικά με εξελιγμένες τεχνικές φασματομετρήσεις μάζας για να μετρήσουμε στοχευμένα την ποσότητα των βακτηριακών αυτών λιπιδίων σε ανθρώπινα δείγματα για να τα συνδέσουμε την αθηροσκλήρωση. Η εδραίωση μιας τέτοιας σχέσης είναι το πρώτο βήμα για την ανάδειξη των λιπιδίων αυτών ως δείκτες έγκαιρης διάγνωσης της αθηροσκλήρωσης».

Κατά τον Δρ Νικολς, οι χημικές διαφορές μεταξύ των λιπιδίων των Βακτηριοειδών και των φυσικών λιπιδίων του σώματος ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που προκαλούν νοσηρότητα. Τα ανοσοκύτταρα που κολλάνε στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συλλέγουν τα λιπίδια τα θεωρούν ως ξένους οργανισμούς και θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού.

Πάντως, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα λιπίδια των Βακτηριοειδών μπορούν να αποδομηθούν από ένα ένζυμο του σώματος που επεξεργάζεται τα λιπίδια. Έτσι τα εν λόγω λιπίδια έχουν διπλό ρόλο στον οργανισμό μας: τα ανοσοκύτταρα τα θεωρούν σημάδι βακτηριακής εισβολής και στην συνέχεια τα αποδομούν ενισχύοντας περαιτέρω την υπάρχουσα φλεγμονή.

Κι ενώ προκαλούν πραγματικό χάος στον οργανισμό, το ενθαρρυντικό είναι ότι παραμένουν στη στοματική κοιλότητα και στο γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας ουλίτιδα χωρίς να μολύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Όμως, με ευκολία διαπερνούν τα κυτταρικά τοιχώματα και καταλήγουν στην αιματική ροή.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αναλύσουν λεπτά τμήατα αθηρωμάτων για να εντοπίσουν που συσσωρεύονται τα βακτηριακά λιπίδια. Αν καταφέρουν να αποδείξουν ότι συναθροίζονται εντός των αθηρωματικών πλακών, αλλά όχι στα φυσιολογικά αρτηριακά τοιχώματα τότε ίσως τεκμηριωθεί ότι τα ασυνήθιστα αυτά λιπίδια σχετίζονται άμεσα με τον σχηματισμό των αθηρωμάτων και έτσι συντελούν στην εκδήλωση της καρδιακής νόσου.

Πηγή: health.in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου