Αποδεκτή η πρόταση του Δ. Κρεμαστινού για μηνιαία παρακολούθηση του έργου του σχολείου του Αρχαγγέλου από την ΚΤΥΠ

 Αποδεκτή η πρόταση του Δ. Κρεμαστινού για μηνιαία παρακολούθηση του έργου του σχολείου του Αρχαγγέλου από την ΚΤΥΠ

Αποδεκτή η πρόταση του Δ. Κρεμαστινού για μηνιαία παρακολούθηση του έργου του σχολείου του Αρχαγγέλου από την ΚΤΥΠ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 109 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Ημιτελές ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης το Σχολείο Αρχαγγέλου Ρόδου». Την ερώτηση προσήλθε να απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαος Μαυραγάνης.

Ο Αντιπρόεδρος Κρεμαστινός εξέθεσε στον Υφυπουργό την ανησυχία των κατοίκων του Αρχαγγέλου για το πολύπαθο έργο του σχολείου το οποίο για μια ακόμα φορά φαίνεται να έχει διακοπεί και ζήτησε από τον Υφυπουργό την μηνιαία παρακολούθηση του υπολοίπου των εργασιών προκειμένου να παραδοθεί το σχολείο στο άμεσο μέλλον.

Ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι το σχολείο του Αρχαγγέλου είναι ένα έργο που έχει συναντήσει πολλά εμπόδια, λέγοντας ότι η πρόσφατη διακοπή έγινε για να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα διαβίωσης των μαθητών στο μέλλον. Σημαντικό ήταν ότι αποδέχθηκε ως σωστή την πρόταση του Δημήτρη Κρεμαστινού για μηνιαία παρακολούθηση του έργου το οποίο ανέφερε ότι περιμένει να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2018. Είπε μάλιστα ότι θα ενημερώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», ούτως ώστε να παίρνει μηνιαίως τον απολογισμό των εργασιών.

Ολόκληρη η συζήτηση είχε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, ο λόγος της ερώτησής μου σήμερα είναι προφανής. Είναι μια ιστορία την οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως πονεμένη χωρίς υπερβολή, διότι αρχίζει από το 2010.

Εδώ είναι και οι σχετικές ερωτήσεις. Το 2010 είχαμε ακύρωση του διαγωνισμού, το 2010 πάλι δεύτερη ακύρωση του διαγωνισμού, μετά για το θέμα των υποδομών καθυστέρηση ανέγερσης το 2012 και 2013, καθυστέρηση ξανά το 2013 και τώρα το 2017, όπως με πληροφορεί και με ενημερώνει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ένωσης, ο κ. Αργυρού, έχουν εγκαταλείψει τελείως το έργο και δεν χτίζεται το σχολείο.

Εντωμεταξύ, χίλια περίπου παιδιά συνωστίζονται σε παραπήγματα και βεβαίως, αυτή η εγκατάλειψη σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Η πρότασή μου είναι να επέμβει το Υπουργείο και κατά κάποιο τρόπο να υποχρεώσει σε μηνιαία -το επαναλαμβάνω μηναία, αν θέλετε- απολογία ή καταγραφή -όπως θέλετε πείτε το- του έργου από εδώ και μπρος, γιατί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή, έπρεπε να το είχε παραδώσει τον Σεπτέμβριο και να λειτουργεί τώρα.

Τώρα, λοιπόν, που θα έπρεπε να λειτουργεί, δεν υπάρχουν εργάτες για να το προχωρήσουν.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να γίνει και περιμένω πράγματι να ακούσω πώς σκέπτεστε να αντιδράσετε πάνω σε αυτό το θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Βουλευτά, ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί είναι απολύτως έτσι στο πρώτο σκέλος, όπως το είπατε. Δηλαδή, από το 2010 και εντεύθεν υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση με επανακυρώσεις και επαναδιευθετήσεις της διαδικασίας των μελετών και φτάσαμε τελικά να έχουμε μελέτη και δημοπράτηση του έργου προς το τέλος του 2014 και εντέλει να υπογραφεί η σύμβαση στα μέσα περίπου του 2015.

Κοιτάξτε τι συνέβη. Ξεκίνησε η διαδικασία να εκτελεστεί το έργο. Κάποια στιγμή το έργο, λοιπόν, σταματάει. Γιατί σταμάτησε; Διότι η μελέτη που είχε καθυστερήσει πάρα πολύ, όπως είπατε, να γίνει και να δημοπρατηθεί το έργο -περίπου τέσσερα πέντε χρόνια από το 2010- παρ’ όλα αυτά είχε ελλείψεις.

Ποιες ήταν οι ελλείψεις; Αυτές οι ελλείψεις έχουν δύο σκέλη. Στις εσωτερικές τοιχοποιίες δεν είχε προβλεφθεί ουσιαστικά το εύρος των τοιχοποιιών, ούτως ώστε να υπάρχει ηχομόνωση και θερμομόνωση, κάτι που θα ήταν εις βάρος της ποιότητας ουσιαστικά των μαθητευομένων, των μαθητών, της μαθητιώσας νεολαίας, της κοινότητας, που όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Το δεύτερο σκέλος ήταν ότι δεν προέβλεπε εξωτερικούς χώρους. Τους είχε υποβαθμισμένους. Δεν είχε κονδύλια για τους εξωτερικούς χώρους, για τη διαμόρφωσή τους. Ναι, αλλά θα έπρεπε κάπου να γυμναστούν, θα έπρεπε κάπου να ψυχαγωγηθούν, θα έπρεπε κάπου να προαυλιστούν τα παιδιά αυτά. Δεν είπαμε να τα κλείσουμε, να είναι έγκλειστα σε μια φυλακή. Αλίμονο!

Άρα, έπρεπε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Πρότεινε, λοιπόν, η υπηρεσία να γίνουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση, πρώτον, να εγγραφούν και να εξασφαλιστούν κονδύλια για τους εξωτερικούς χώρους και τη διαμόρφωσή τους και, δεύτερον, να διευρυνθεί το πλάτος της τοιχοποιίας από δρομικό σε μπατικό, για να υπάρχει ηχομόνωση και θερμομόνωση στα παιδιά μας.

Αυτό, όμως, ενώ ξεκίνησε περίπου στο τέλος του 2016, μέχρι να εγκριθεί, και να περάσει από ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και έγκριση από το νομικό τμήμα και από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤΥΠ, μεσολάβησε μια διαδικασία που διαλεκτικά μετερχόταν μεταξύ του εργολάβου, των υπηρεσιών και του νομικού τμήματος περίπου για δέκα μήνες. Εγκρίθηκε, μπήκε στη «Διαύγεια» και τώρα πλέον θα συνεχίσουν οι εργασίες. Ζήτησε γι’ αυτόν τον λόγο φυσικά ο εργολάβος παράταση, δεν του δώσαμε την παράταση που ήθελε εκείνος ολόκληρη, την μειώσαμε περίπου κατά σαράντα ημέρες και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου που μας έχει δώσει είναι τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2018.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν αμφισβητώ τίποτα από όσα είπατε, κύριε Μαυραγάνη. Εκείνο, όμως, που πρέπει να σας πω είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες -εγώ από εκεί κατάγομαι, από τον Αρχάγγελο- με διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνονται έργα αυτήν τη στιγμή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Από πότε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Από το καλοκαίρι και μετά. Ο δε κατασκευαστής, ο οποίος με παρακάλεσε να μην κάνω ερώτηση στη Βουλή μου είπε ότι θα είναι συνεπής. Τον πιστεύω. Επειδή όμως συμβαίνουν όλα αυτά που λέτε σε όλες τις κατασκευές, λογικό είναι να υπάρχει μία δυσπιστία.

Η πρόταση η δική μου, λοιπόν, είναι κάθε μήνα να υπάρχει μια απολογία, μια καταγραφή -όπως θέλετε πείτε το- για το τι έχει γίνει τον μήνα που πέρασε, διότι αν περιμένουμε ξαφνικά να φτάσουμε στον Ιούνιο ή στον Σεπτέμβριο του χρόνου για να πούμε για οτιδήποτε άλλο, όπως η θερμομόνωση κ.λπ. -όχι από εσάς, από πλευράς κατασκευαστικής- αντιλαμβάνεστε ότι πάμε στο διηνεκές. Οπότε λοιπόν και πάλι θα χαρώ πολύ να μας διαβεβαιώσετε ότι το Υπουργείο θα εποπτεύσει την αποπεράτωση του έργου ανά μήνα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έτσι είναι, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Βουλευτά. Επειδή αυτό είναι ένα «πονεμένο» έργο το οποίο καθυστέρησε πάρα πολύ ειδικά στο πρώτο του σκέλος. Η μελέτη που έγινε όπως έγινε, ενώ καθυστέρησε πράγματι ήταν και ελλειμματική από την άλλη πλευρά και δεν προέβλεπε όσα έπρεπε να προβλέπει, το έργο αυτό κακοπάθησε και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το τρέξουμε όσο μπορούμε.

Είναι σωστή η ιδέα σας αυτή και θα ενημερώσω τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ, ούτως ώστε να παίρνει μηνιαίως τον απολογισμό των εργασιών. Έχετε δίκιο. Είναι αυτό το οποίο είπα πριν, ότι οι εργασίες για ένα διάστημα είχαν σταματήσει, γιατί ακριβώς η υπηρεσία είπε: «Εδώ αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό. Πρώτον, δεν έχετε περιβάλλοντα χώρο, πού θα πάνε να γυμναστούν, να προαυλιστούν, να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά. Δεύτερον, δεν έχετε ηχομονώσεις μέσα. Τι κάνετε εδώ;». Για ένα διάστημα, λοιπόν, μέχρι οι τεχνικές υπηρεσίες να εκπονήσουν την τροποποιητική μελέτη, να γίνει ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών, να εγκριθεί από τον εργολάβο και όλο αυτό να πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο, προφανώς οι εργασίες είχαν σταματήσει γι’ αυτό το διάστημα που είπατε. Είναι έτσι όπως το λέτε.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και ασφυκτικά, πιεστικά από την πλευρά μας θα οδηγήσουμε τον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες όπως μας έχει υποσχεθεί, δηλαδή τον Απρίλιο του 2018, ώστε τα παιδιά μας στον Αρχάγγελο της Ρόδου να είναι μέσα σε ένα όμορφο και νεόδμητο σπίτι τους, με καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση και αξιοπρεπείς περιβάλλοντες χώρους. Όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας να είναι σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις και σε μια διαβίωση ποιοτικά αναβαθμισμένη.»

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ίδρυσης Ιατρικού Συλλόγου Καρπάθου και Κάσου

Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Fariz Rzayev