Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα

Ιγμορίτιδα:  Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα

Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 330 ΦΟΡΕΣ

Ιγμορίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που αναπτύσσεται στα ιγμόρεια, δηλαδή στις κοιλότητες της άνω γνάθου που παράγουν βλέννα ώστε να διατηρούν ενυδατωμένη τη ρινική κοιλότητα και να απομακρύνουν σκόνη και μικρόβια.

Η φλεγμονή εμποδίζει τη φυσική ροή της βλέννας, με αποτέλεσμα αυτή να «παγιδεύεται» και να προκαλεί συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Η ιγμορίτιδα είναι συχνά αποτέλεσμα κρυολογήματος, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.

«Κλειδί» η διάρκεια των συμπτωμάτων
Στην αρχή, τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια, η βασική διαφορά για να τα ξεχωρίσουμε όμως είναι η διάρκειά τους.
Ένα απλό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες, με τα συμπτώματα (καταρροή, φτάρνισμα, βήχας, πονόλαιμος κ.λπ.) να είναι πιο έντονα την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Η ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερες ημέρες, τυπικά πάνω από 10 και γύρω στη δέκατη ημέρα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα
Στην αντιμετώπιση της φλεγμονής των ιγμορείων ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη και τα αποσυμφορητικά φάρμακα.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή για την ταχύτερη αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης ή κάποιο ισχυρό αποσυμφορητικό.

Για τη χρόνια ιγμορίτιδα υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Συνιστάται σε ασθενείς που παρουσιάζουν ευπάθεια στην ιγμορίτιδα λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου των ιγμορείων τους.

Πηγή:medicalnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού