Θα πληγεί το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Θα πληγεί το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Θα πληγεί το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 268 ΦΟΡΕΣ

Στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του νέου χρόνου σε όλο το Αιγαίο καθώς και στο κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ Παραδεισίου, αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου, κα Μαρία Χατζηγιάννη και κ. Τάκης Πότσος αντίστοιχα, ενώ σχολίασαν και άλλα θέματα της τοπικής επικαιρότητας.

Αναλυτικά:
Για το ΦΠΑ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταργεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ξεκίνησε η κα Χατζηγιάννη, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια δέσμευση απέναντι στους δανειστές και την ΕΕ από την κυβέρνηση, τη Ν.Δ. και τα κόμματα της κεντροαριστεράς και η οποία ψηφίστηκε στο 3ο μνημόνιο από όλους αυτούς. Όπως είπε, η έκπτωση του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από μαζικές διεκδικήσεις των νησιωτών και τις επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ώσπου θεσμοθετήθηκε το 1990.

Ο µειωµένος ΦΠΑ είναι ένα ελάχιστο αντιστάθµισµα όσων ζουν στα νησιά, για ένα μέρος των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή σ’ αυτά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη, όπως το κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων, υποβαθµισµένη παροχή υγειονοµικής φροντίδας, λόγω της γενικής υποστελέχωσης και υποχρηµατοδότησης της υγείας, αλλά και της επιπλέον αποµόνωσης στην οποία µπορεί να βρεθούν τα νησιά λόγω καιρικών συνθηκών. Είπε, ακόμη, για τις συνέπειες που θα έχει αυτό:

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και άδικο μέτρο που θα πλήξει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν ή εργάζονται στα νησιά και ήδη δοκιμάζονται σκληρά. Θα εκτιναχθεί κι άλλο η ακρίβεια, ειδικά στα είδη διατροφής όπου ο συντελεστής ήδη έχει αυξηθεί με την αύξηση όλων των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες στα νησιά αδυνατούν ήδη ν’ ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τοπική διοίκηση μιλάνε την ίδια γλώσσα όταν αναφέρονται στην ανάπτυξη, η οποία «είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκή, στηρίζεται στη φοροληστεία του λαού και στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τόνισε, ακόμη, ότι αυτό που τους απασχολεί και αναφέρονται όλοι είναι η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος αλλά δεν τους ενδιαφέρει και δεν μιλάνε καν για τις συνθήκες διαβίωσης, το εισόδημα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών.

Γι’ αυτό, όπως είπε, αρνούνται να ψηφίσουν τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που επανειλημμένα έχει θέσει στο περιφερειακό συμβούλιο για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δηλαδή στα τρόφιμα, το νερό, στο ρεύμα, τα φάρμακα, την υγεία και την παιδεία. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει συνδέσει το προσφυγικό με τους μειωμένους συντελεστές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, λοιπόν, θ’ απευθυνθεί στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες για να στηρίξουν την πρότασή της για έκπτωση ΦΠΑ 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκή κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Για το περιφερειακό συμβούλιο
Η κα Χατζηγιάννη, κλήθηκε να σχολιάσει τις διαδικασίες για έκπτωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, και είπε ότι το θέμα των διαφωνιών στην Περιφέρεια οι ίδιοι το κρίνουν από πολιτική σκοπιά. Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια, είτε αφορά τον κ. Κόκκινο, είτε αφορά τον κ. Κουνάκη, τον κ. Ζωγραφίδη και τον κ. Ανανία, εάν υπάρχει κάποια πολιτική διαφοροποίηση με την Περιφερειακή Αρχή σήμερα.

Όσο για τη συνεδρίαση του π.σ. το περασμένο Σάββατο, είπε ότι ζήτησε να τοποθετηθούν αυτοί οι οποίοι διεγράφησαν και ζήτησαν το λόγο. Και δήλωσε: «Θεωρώ ότι ήταν αυταρχική η συμπεριφορά της Περιφέρειας απέναντί τους γιατί έπρεπε τουλάχιστον να ενημερωθεί-και είχε χρέος να ενημερωθεί-το Σώμα εάν υπάρχει πράγματι πολιτική διαφοροποίηση. Και να ενημερωθεί και ο κόσμος. Γιατί, απ’ ό,τι βλέπουμε, ούτε ο κ. Κόκκινος ούτε και οι υπόλοιποι έχουν διαφορές πολιτικές. Υποστηρίζουν μάλιστα όλες τις αποφάσεις της Περιφέρειας, δεν τις καταψηφίζουν». Συμπλήρωσε, ακόμη: «Άρα, κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή.

Οι διαφωνίες τους είναι προσωπικές, δεν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει πίσω από την κάθε πλευρά για ν’ αναφερθούμε σ’ αυτό-και δεν μας ενδιαφέρει κιόλας. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή η άποψη, η διαφοροποίηση, αν τελικά είναι σε όφελος του κόσμου…».
Σημείωσε, τέλος, η ίδια ότι όταν βγαίνεις έξω να καταγγείλεις την Περιφερειακή Αρχή και επικαλείσαι τον αντιδραστικό κανονισμό-που με βάση τον κανονισμό τους απέρριψε-το δικαίωμα του λόγου, αυτό όπως είπε είναι μία αντίφαση.

Ο κ. Πότσος
Στο κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ Παραδεισίου, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ο κ. Πότσος, ο οποίος προέρχεται και από τη συγκεκριμένη περιοχή. Ξεκίνησε λέγοντας ότι θεωρούν αναγκαίο να επισημάνουν κάποια βασικά πολιτικά ζητήματα, και είπε χαρακτηριστικά: «Το ταχυδρομείο ούτε.. μόνο του κλείνει, ούτε κουράστηκε και κλείνει, ούτε αποφάσισε να φύγει μόνο του.

Το κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος, όπως και τόσων γραφείων υπηρεσιών πρώην ΔΕΚΟ και διαφόρων άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας οι οποίες βρίσκονται στα χέρια μεγαλοϊδιωτών σήμερα, εντάσσεται στην κατηγορία της υλοποίησης των μνημονίων και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρέτησαν πιστά οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων».

Όπως εξήγησε, αφού πρώτα φρόντισαν να μετοχοποιήσουν τις πρώην ΔΕΚΟ μετατρέποντάς τες σε ανώνυμες εταιρείες και μετά να τις περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ με το πρώτο, δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, έρχονται σήμερα να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλα συμφέροντα έχουν τεράστιο κομμάτι και ωφέλεια απ’ αυτό και υλοποιώντας το μνημόνιο, παρουσιάζουν το Παραδείσι ως άγονη περιοχή κατά το…άγονη γραμμή στα πλοία. Δηλαδή, δεν έχουν τα κέρδη τα οποία θέλουν και υλοποιώντας την πολιτική αυτή φθάνουμε στη σημερινή κατάσταση.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι εκείνο που ρωτούν τον κόσμο είναι πώς μπορεί να είναι υποστηρικτής της προσπάθειας του κόσμου όλοι αυτοί οι οποίοι, άμεσα ή έμμεσα, υπηρετούν την πολιτική που το κλείνει; Και αναφέρθηκε και στην επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα αφού, όπως είπε, ήταν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ που πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ τα ταχυδρομεία και αναρωτήθηκε τι θέση πήραν τότε. Το δεύτερο είναι τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη που υλοποιούν τα μνημόνια και συνεχίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις και των ταχυδρομείων.

Όσο για τη χθεσινή κινητοποίηση είπε ότι, βεβαίως, και πρέπει να χτυπηθούν οι πόρτες των φορέων του Δήμου και της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό. Και είπε: «Μπορεί η Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του κόσμου του Παραδεισίου και των γύρω χωριών, όταν ίδιες συνεχίζουν να ιδιωτικοποιούν μια σειρά ακίνητα και υπηρεσίες; Αυτό άλλωστε φάνηκε από την πρόσφατη ψήφιση των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών Δήμου και Περιφέρειας».

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη