Καθαρισμός ακτών από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Καθαρισμός ακτών  από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Καθαρισμός ακτών από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1273 ΦΟΡΕΣ

Η ενεργητική-βιωματική μάθηση προαπαιτεί διδασκαλία στο «πεδίο» όπου το «μάθημα» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γίνεται πιο ενδιαφέρον, οξύνει τις αισθήσεις, δημιουργεί την επιθυμία για ενεργητική συμμετοχή του εκπαιδευόμενου, αποφέρει σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη και τα αποτελέσματα από τη διαδικασία αυτή έχουν μακροχρόνιο χαρακτήρα.

Έτσι, λοιπόν, οι μαθητές/τριες της Α1, Γ1, Γ2, Δ1, Δ2 και ΤΕ του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου με αφορμή την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη συμμετοχή τους στα προγράμματα «Νοιάζομαι, Δρω και Κινητοποιώ» και «Παιδική HELMEPA» ανέλαβαν στις 16/10/2017 δράση καθαρισμού στην Παραλία της Ακτής Κανάρη, στην πόλη της Ρόδου. Μια δράση ευαισθητοποίησης και ενεργού συμμετοχής των μαθητών/τριών ως σημερινοί εκπαιδευόμενοι μαθητές, αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Οι αντιλήψεις των παιδιών διαμορφώνονται μέσα από μια ποικιλία προσεγγίσεων και δράσεων υπέρ της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και μεταξύ αυτών εντάσσεται και η παρούσα δράση η οποία υλοποιήθηκε υπό την έννοια της ενεργητικής μάθησης και συμμετοχής, μέσα από ένα κλίμα χαράς και γιορτής από τα παιδιά.

Η δράση υποστηρίχτηκε από το Λιμεναρχείο Ρόδου, με εκπροσώπους τον Ανθυποπλοίαρχο του Λ.Σ κο Ρογδάκη Ιωάννη και την Σημαιοφόρο Λ.Σ κα Χιουρέα Βασιλική τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Λίγα λόγια για τη HELMEPA
Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το «Γλάρο», ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική.
Έκτοτε, οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα.

H υιοθεσία και ο καθαρισμός ακτής αποτελεί την πιο δημοφιλή δραστηριότητα του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», σε μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα.

Κατά την εξόρμησή των εθελοντών σε παραλίες, ποτάμια και λίμνες, μικροί και μεγάλοι, για το 2016, καθάρισαν συνολικό μήκος 81 χιλιόμετρα ακτών, συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 13 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 2,5 ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Συνολικά οι εθελοντές συνέλεξαν 124.560 τεμάχια απορριμμάτων, από τα πιο μικρά κομμάτια πλαστικού μέχρι ολόκληρη τσουλήθρα και καναπέ! Θλιβερό…
Τα αποτσίγαρα αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ακτές για ακόμη μια χρονιά, ενώ κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα είναι τα πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι που τόσο εύκολα αφήνουμε πίσω μας, έχει «χρόνο ζωής» περίπου 450 χρόνια, ενώ σταδιακά θα διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Μικρά κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού αποτελούν το 17% του συνόλου των τεμαχίων που καταγράφηκαν.

Στα «ευρήματα» των εθελοντών ήταν, μεταξύ άλλων, 1.770 χάρτινες σακούλες, 1.449 χάρτινα πιάτα/ποτήρια, 1.343 μεταλλικά πώματα μπουκαλιών, 994 μέτρα σχοινί, 963 γυάλινα μπουκάλια, 916 αναπτήρες, 439 μέτρα πετονιά, 561 κονσέρβες, 443 οικοδομικά υλικά, 385 ελαστικά οχημάτων, 296 φάρμακα, 284 φελλοί, 253 πάνες, 191 μπαταρίες, 85 σημαδούρες, 41 πλαστικά δοχεία και βαρέλια, 35 ηλεκτρικές συσκευές, 10 λάστιχα ποτίσματος, 2 κάδοι απορριμμάτων, 2 ηχεία, κασετόφωνο, πηδάλιο σκάφους, σχάρα ψησίματος και μία μασέλα.


Συγχαρητήρια στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού σχολείου για τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
« Ότι μαθαίνεται και υιοθετείται κατά την παιδική μας ηλικία, μας ακολουθεί παντοτινά».

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)