Ιδιωτικός υπάλληλος κατηγορείται για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Υπόθεση παιδικής πορνογραφίας που εξιχνιάστηκε από κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω στην αυριανή του συνεδρίαση.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα βρεθεί 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο αρχικά εντόπισε το «ίχνος» του 40χρονου σε ηλεκτρονική σελίδα παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από έρευνα που έγινε ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, τα οποία και τους «οδήγησαν» στον 40χρονο. Κλιμάκιο με έμπειρους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στο νησί μας και στις 27 Αυγούστου 2012 παρουσία εισαγγελικού λειτουργού διενήργησε έρευνα στο σπίτι του 40χρονου όπου κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα,  ο 40χρονος κατά το χρονικό διάστημα από 25-8-2011 έως και 13-8-2012 σε 80 διαφορετικές διευθύνσεις IP, μέσω ειδικού προγράμματος, διακίνησε, αποθήκευσε και διαμοίρασε 469 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Επίσης κατά την έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και μία  ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος στον ανακριτή ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως τα όσα βρέθηκαν στο σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού του υπολογιστή ήταν αποσπασματικά βίντεο μικρής διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο και τα είχε αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση.

Μάλιστα ο ίδιος διευκρίνισε πως μόλις άνοιξε ένα από αυτά τα βίντεο και είδε τι περιλαμβάνονταν τα έκλεισε αμέσως και ουδέποτε τα είδε ξανά, ενώ επεσήμανε πως αφενός δεν μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος την ακριβή ηλικία των ατόμων που ήταν στις ταινίες αυτές και αφετέρου δεν γνώριζε ότι αυτό απαγορευόταν από το νόμο.

Ο 40χρονος είπε επίσης πως όλα τα ευρήματα αφορούσαν αποσπάσματα ταινιών και όχι ολόκληρες ταινίες, τα οποία κατέβαζε καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να δει το περιεχόμενό τους.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, δήλωσε ότι είναι από αυτά που εγκαθίσταται δωρεάν και το χρησιμοποιεί για να κατεβάζει φωτογραφίες και βιντεάκια και βέβαια δεν μπορούσε να γνωρίζει πως αυτό μπορεί να αναμεταδώσει εικόνες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε προώθησε τέτοιο υλικό και πως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από την εξέταση των σκληρών δίσκων του υπολογιστή του για αυτό και ζήτησε την επίσπευση της όλης διαδικασίας. Επίσης ο 40χρονος τόνισε πως ούτε διεστραμμένος είναι και ούτε φυσικά διέπραξε κάποιο άλλο αδίκημα πέρα από της λήψης αυτών των κομματιών χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται, αφού στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή ειδοποίηση για το περιεχόμενο αυτών των εικόνων.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 40χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3.000 ευρώ.
Συνήγορος υπεράσπισης είναι ο κ. Άκης Δημητριάδης.