Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών

Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών

Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 104 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε αναφορικά με τα άρθρα που επιλύουν, όπως είπε, χρόνια προβλήματα των νησιών.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο, γιατί ρυθμίζει εκκρεμότητες που δυσκόλευαν το έργο του ΥΝΑΝΠ, ενώ παράλληλα φέρνει τομές, με δημοκρατικό και αξιοκρατικό τρόπο, που αφορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που λύνουν σημαντικά θέματα των νησιών. Ο κ. Σαντορινιός, χαρακτήρισε ανάσα την πρόταση για τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες για χρόνια ήταν παράνομες και δεν είχε προβλεφθεί, μέχρι τώρα, καμία δυνατότητα βελτίωσής τους με γνώμονα το συμφέρον των ντόπιων. Με το παρόν νομοσχέδιο, εξήγησε, λύνεται με έναν πολύ δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο το καθεστώς ομηρίας που βίωναν οι νησιωτικοί Δήμοι και οι οργανισμοί διαχείρισης λιμένων, αλλά πολύ περισσότερο οι νησιώτες που έβλεπαν τους τόπους τους να μειονεκτούν στις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός στάθηκε στο άρθρο εκείνο που τακτοποιεί τις «περίφημες» πέργκολες, ένα πρόβλημα που βάζει φρένο στην επιχειρηματικότητα και επηρεάζει την τουριστική κίνηση, όπως είπε. Η ρύθμιση αυτή για την Κάλυμνο, την Κεφαλονιά, την Χάλκη αλλά και το Λουτράκι, παραδείγματος χάρη, λύνει χρονίζοντα προβλήματα και δίνει την δυνατότητα για αναπτυξιακές προοπτικές.

Ακόμη, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Σαντορινιό στη δυνατότητα που πλέον δίνεται στους Δήμους, να εμπλακούν οι ίδιοι στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τους, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που μπορούν να συνάψουν απευθείας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μόνο εφόσον έχουν αποβεί άκαρπα και τα τρία στάδια του, υπό εφαρμογή, δρομολογιακού νόμου. Συγκεκριμένα για το παρόν άρθρο, ο Υφυπουργός απάντησε επικριτικά στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός του είναι να κρατικοποιηθεί η ακτοπλοΐα. «Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει με τις συνδέσεις των νησιών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με το ότι τόσα χρόνια δεν διαχειριστήκατε το κεφάλαιο των άγονων γραμμών υπέρ των νησιωτών και ο σχεδιασμός σας ήταν αναποτελεσματικός».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε την ένδεια των λεγομένων των εκπροσώπων της ΝΔ, σε σχέση με την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού. «Καταθέτουμε την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, όπου δείχνει ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι παραλίες της Αττικής έχουν καθαριστεί. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε την επόμενη φορά που θα κατηγορήσετε τις προσπάθειες του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο για πρώτη φορά λειτούργησε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ΟΤΑ. Σας ενοχλεί προφανώς ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και με επιτυχία. Ακόμη και στο ζήτημα της ναυαγιαίρεσης, βάζουμε τα θεμέλια. Ανελκύεται το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» και θα ανελκυστούν και άλλα. Απαντήστε μας, κάποια στιγμή, εσείς πόσες περιβαλλοντικές βόμβες, που κείτονται στο βυθό του Πειραιά ή και αλλού, βγάλατε;».

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ίδρυσης Ιατρικού Συλλόγου Καρπάθου και Κάσου

Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Fariz Rzayev