Η έκθεση “ΖΩ-γραφές”

Η έκθεση “ΖΩ-γραφές”

Η έκθεση “ΖΩ-γραφές”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 556 ΦΟΡΕΣ

Ο σπόρος για την συγγραφή κειμένων εμπνευσμένων από έργα ζωγραφικής, έπεσε στις 13/5/2017, όταν τα μέλη του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Tο Κοχύλι» συναντηθήκαμε με την εικαστικό κ. Στέλλα Ματάλα, στο Εργαστήριο ζωγραφικής της τελευταίας, στην Ρόδο.

Ένας σπόρος που ρίζωσε και βλάστησε στην διάρκεια του καλοκαιριού, με κατάληξη την από κοινού διοργάνωση της Έκθεσης «ΖΩ – γραφές», από τις 20/10/2017 μέχρι τις 29/10/2017, στο Γαλλικό Κατάλυμα (Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου).

Μία συνομιλία λόγου και χρώματος, σχημάτων και λέξεων, που εγκαινιάστηκε υπό τους ήχους του κιθαρωδού κ. Κώστα Σταυριανάκη και που κατά γενική ομολογία, πέτυχε απόλυτα τον σκοπό της. Την δημιουργική κι ευφρόσυνη συνάμα συνομιλία μεταξύ των τεχνών.

Καθ’ όλη την διάρκειά της, οι επισκέπτες, Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι τέχνες επικοινωνούν και συνομιλούν μεταξύ τους και συνδυαζόμενες, δίνουν πολύ ενδιαφέροντα και κάποιες φορές απροσδόκητα αποτελέσματα. Τα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών ήταν πάρα πολύ θετικά.

Θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμιστεί ακόμη, η παιδαγωγική, όσο και η αμιγώς δημιουργική διάσταση της Έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκειά της: μαθητές από σχολεία της Α’ και της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, άλλοτε με την οργανωτική μέριμνα των εκπαιδευτικών συνοδών τους (όπως συνέβη με το Πρότυπο Ειδικό Πειραματικό Σχολείο Ρόδου και το 1ο ΕΠΑΛ της πόλεως), άλλοτε μόνοι τους, με φίλους ή με συγγενείς, έστησαν έναν διαδραστικό διάλογο που δεν στερούνταν εμπνεύσεως στα των εικαστικών τεχνών, όσο και στα της λογοτεχνίας1.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως το ίδιο το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι» εργάστηκε σε ανοιχτή θέαση και ακρόαση από το κοινό, το Σάββατο, 28/10, πάνω στον έναν και μοναδικό ολοκαίνουργιο πίνακα της Στέλλας Ματάλα που ήταν –εσκεμμένα φυσικά– εκτός καταλόγου.

Η Έκθεση «ΖΩ – γραφές» ολοκλήρωσε τον κύκλο εργασιών της την Κυριακή, 29/10/2017, με την παρουσίαση των λογοτεχνικών κειμένων από τα μέλη του εργαστηρίου, σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο ποιητικό και μουσικό αναλόγιο, με την συνοδεία του εξαιρετικού μουσικού και κιθαρίστα κ. Νεκτάριου Αυγενικού, ενώ η κρυστάλλινη φωνή της κ. Ευανθίας Κρητικού με τις προσεχτικά επιλεγμένες ταιριαστές μελωδίες των Carlos Eleta Almarán και Μάνου Χατζιδάκι χάιδεψε τα αφτιά των παρευρισκομένων, αφήνοντας, συνολικά, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εκ μέρους λοιπόν του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι» και της εικαστικού κ. Στέλλας Ματάλα, απευθύνουμε μία βεντάλια ευχαριστιών σε όλους τους οικονομικούς χορηγούς (Σούπερ Μάρκετ Σπανός, Βιβλιοχαρτοπωλείο Μακρής, Moto-Mike, Βιβλιοπωλείο Ακαδημία, Μαγειρίον «Οι συμπεθέρες», SoulisGoldJewellery, multi-shop Τσέλιος, Οινοποιία Σιφωνιός, Γεωπονικό Κέντρο Τσουρουνάκης), στους χορηγούς επικοινωνίας (Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4, Περιοδικό τέχνης και λόγου «ΝΗΣΙΔΕΣ», RodosEvents, Περιοδικό «Λωτός», εφημερίδα Ροδιακή) και στον χορηγό προβολής της Έκθεσής μας, το Τυπογραφείο 1985 – Νίκος Χατζηκαλημέρης.

Επίσης θερμά ευχαριστούμε τους μουσικούς Κώστα Σταυριανάκη, Νεκτάριο Αυγενικό, Ευανθία Κρητικού, τους μεταφραστές-επιμελητές Αναστασία Μπέκου, ΑντριάνναΚαραβασίλη, Δημήτρη Κόκκινο, το Γαλλικό Προξενείο και ειδικότερα, στην κ. Αλίκη Μοσχή, όπως και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της 10ήμερης πολιτιστικής δράσης.
Στον ίδιο εγκάρδιο τόνο, ευχαριστούμε τέλος, όλους τους επισκέπτες της Έκθεσής μας «ΖΩ – γραφές» που μετέφεραν τον διακαλλιτεχνικό μας διάλογο (λόγος, χρώμα, ήχος) εντός τους.

Με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνουμε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός μίας έντυπης αποτύπωσης όλου του υλικού των ΖΩ-γραφιών, (στην πιο ταιριαστή μορφή βιβλίου, άλμπουμ, λευκώματος) ως προέκταση της εξαιρετικής μας συνεργασίας με τον τυπογράφο Νίκο Χατζηκαλημέρη.
Καλή μας αντάμωση, στο προσεχές εκδοτικό μας εγχείρημα!

1. Για τις καλλιτεχνικές δράσεις, με τίτλο «Γινόμαστε πουλιά», τις οποίες υλοποίησαν εντός της Έκθεσης «ΖΩ-γραφές» οι μαθητές του Πρότυπου Ειδικού Πειραματικού Σχολείου Ρόδου με τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς τους βλ. http://dim-eid-peir-rodou.dod.sch.gr/?p=3904 και http://dim-eid-peir-rodou.dod.sch.gr/?page_id=3998 .

Διαβάστε ακόμη

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου