Mουσική εκδήλωση για τον πολιούχο Κωνσταντίνο τον Υδραίο

Mουσική εκδήλωση για τον  πολιούχο Κωνσταντίνο τον Υδραίο

Mουσική εκδήλωση για τον πολιούχο Κωνσταντίνο τον Υδραίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 663 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα στις 7.30 το βράδυ στην εκκλησία του Ευαγγελισμού

Ο Δήμος Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργανώνουν σήμερα στις 7.30 το βράδυ μουσική εκδήλωση για τον πολιούχο Κωνσταντίνο τον Υδραίο.

Πρόκειται για το ορατόριο «ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΨΥΧΗ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ» του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου ποιητή Δημήτρη Μπρούχου, που θα παρουσιαστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, σε παγκόσμια πρώτη.
Το έργο εντάσσεται στη «θεματική εργογραφία» του δημιουργού, ο οποίος υπογράφει τόσο τον ποιητικό λόγο και τα κείμενα των αναλογίων όσο και τη μουσική και στιχουργική σύνθεση των μονωδιών.

Συμπληρώνοντας φέτος αισίως μια διαδρομή 40 χρόνων προσφοράς στα Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ο ποιητής παρουσιάζει στο νησί μας το ορατόριό του για μια σημαντική Μορφή της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, τον πολιούχο μας Άγιο Κωνσταντίνο τον Νεομάρτυρα τον Υδραίο.

Δεκατέσσερις μονωδίες καθώς και μέρη αφήγησης και χορωδιακά αποδίδουν την επίγεια διαδρομή του Αγίου από τα χρόνια της νεότητάς του στην Ύδρα μέχρι τον ερχομό του στο νησί της Ρόδου για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και όσα ακολούθησαν μέχρι το Μαρτυρικό του τέλος. Για τη δημιουργία του έργου, αναφέρει ο ποιητής στο σημείωμά του, «…προσπάθησα να προσεγγίσω την ανθρώπινη φύση του, περπάτησα μαζί του, ένιωσα τα συναισθήματά του και τόσο με συνεπήρε, που άρχισα να αποτυπώνω σε στίχους το διάβα του από τούτο τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ «ανθρώπινος» Άγιος, που ακουμπά θαρρείς σε μια διαχρονική καθημερινότητα, που αγγίζει ίσως τον καθένα. Μαρτύρησε για την πίστη του και ομολόγησε Χριστό μετά από περιπλάνηση στα μονοπάτια των αδυναμιών και των ψευδαισθήσεων, που ταπεινώθηκε και που μαρτύρησε, για να κερδίσει τελικά την ψυχή του. Αισθάνομαι πραγματικά πλούσιος, που αξιώθηκα με τη βοήθεια του Θεού, να αποδώσω σαν απλός εργάτης το έργο μου».

Τα κείμενα των αναλογίων μοιράζονται ο διακεκριμένος και δημοφιλής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και ο ποιητής. Τις μονωδίες αποδίδουν η Μαίρη Δούτση και ο Φωκίων Μπαρμπόκας ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Γιώργος Ξανθόπουλος που έκανε τις εναρμονίσεις.

Στα χορωδιακά μέρη συμμετέχουν η Χορωδία νέων «Αρίων» και η Χορωδία ενηλίκων «Ροδίων Εμμέλεια» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υπό τη διεύθυνση της Ευανθίας Κρητικού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Για την εκδήλωση μίλησαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου εκπρόσωποι των διοργανωτών καθώς και οι συντελεστές της με τον αντιδήμαρχο Σάββα Διακοσταματίου να καλεί το κοινό να συμμετάσχει στη μυσταγωγία που θα τελεστεί σήμερα το βράδυ και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Στέφανο Κυριαζή να κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα κατανυκτική βραδιά.
Εκ μέρους του ΔΚΣΜΡ Νάνσυ Τρυποσκούφη, υπογράμμισε ότι η παρουσία στη Ρόδο του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου και του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού, αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας που είχε γίνει το 2014 όταν παρουσιάστηκε το έργο που συνέθεσε ο ποιητής εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Το σκεύος της εκλογής».

Από την πλευρά του ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος δήλωσε πως όταν είχε έρθει τότε στη Ρόδο συναντήθηκε και με το μητροπολίτη Ρόδου, ο οποίος του μίλησε για τον πολιούχο Κωνσταντίνο Υδραίο και συζήτησαν την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα ανάλογο έργο. «Ο σπόρος είχε πέσει σε γόνιμο έδαφος.
Μετά από έξι μήνες συλλογής πρόσθετων πληροφοριών συστηματικής μελέτης, μία μορφή εντελώς ανθρώπινη και καθημερινή σαν κι αυτές που οι καιροί σπέρνουν τριγύρω σε πρόσωπα συνανθρώπων μας, μου αποκαλύφθηκε λες και ζητούσε ν’ αφήσει λίγο από το εύοσμο θυμίαμά της να διαχυθεί, μέσα από τους στίχους και τις μουσικές που εμπνεύστηκα, δείχνοντας σε όλους εμάς τη ματαιότητα της παρόρμησης στο μακρύ ταξίδι της πλάνης» είπε και συνέχισε «Ο Κωνσταντής ο δεκαοχτάχρονος που λαχταρώντας μια ζωή έξω από τη φτώχεια εγκατέλειψε την Ύδρα το γενέθλιο τόπο του για να ‘ρθει στη Ρόδο κυνηγώντας το όνειρο του.

Αυτός είναι το απόλυτο πρόσωπο που αφηγείται που περιδιαβαίνει που ξαναζεί μέσα από τις λέξεις την περιπέτεια και την αγωνία του επίγειου περάσματος του. Μετά από μία ταραχώδη περίοδο ξεκινώντας ως βαθιά χριστιανός στην πορεία εξαπατήθηκε κι άλλαξε μετερίζι αλλά ποτέ στο βάθος πίστη. Πάλεψε σκληρά με τα διλήμματά του, που αφορούσαν καθαρά σε κοσμικές συνθήκες και συνήθειες μέχρι να καταλήξει να απεκδυθεί την επίπλαστη λαμπρότητα του φαίνεσθαι να μεταμελήσει να μετανοήσει και να ομολογήσει Χριστό παρά τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη για την άρνησή του για να αφήσει την τελευταία του πνοή απαγχονισμένος στον πλάτανο του Μαντρακιού εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα».

Τέλος ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός κατά την αναφορά του στο έργο του Δημήτρη Μπρούχου που θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις αυτός που έχεις απέναντί σου ο συνάνθρωπός σου να σε εκπλήσσει συνέχεια και να σε συναρπάζει. Αυτό έχει μία διδακτική απόδοση στη σχέση των ανθρώπων γιατί αυτός που έχεις απέναντί σου, σου πλουτίζει και το μυαλό και τη ψυχή.

Ο Δημήτρης Μπρούχος χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία μας συνεχίζει να με εκπλήσσει γιατί πριν από καιρό με πήρε τηλέφωνο και μου λέει ότι έχω γράψει ένα ορατόριο έχω συνθέσει και τη μουσική, έχω γράψει και τους στίχους…
Δεν ήξερα όλες αυτές τις ικανότητές του. Είχα εκπλαγεί μόνο από τη δύναμη του λόγου του και από τη δύναμη της ποιήσής του. Το ορατόριο που διάβασα με ερέθισε θεατρικά γιατί ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του βίου και του μαρτυρίου ενός αγίου, ενός σύγχρονου αγίου ενός νεομάρτυρα. Περνά μέσα στην κοινωνία στην καθημερινότητα, στις αξίες, στο ήθος ακόμα και στην πολιτική με την ευρεία έννοια γιατί η πολιτική πρέπει να έχει όλες αυτές τις αρετές.

Άσχετα αν δεν τις έχει. Μέσα από τη ζωή αυτού του αγίου βλέπουμε τι σημαίνει να είναι κανείς συνεπής με τη ψυχή του κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην εξουσία που λέγεται εκτελεστική».

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στο ορατόριο είπε «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στο έργο και θα είμαι ακόμα πιο χαρούμενος αν καταφέρουμε να έχουμε και μία σκηνική παρουσία αυτού του έργου γιατί προσφέρεται πραγματικά θεατρικά. Ευχαριστώ το Δημήτρη Μπρούχο που μου δίνει κάθε φορά την ευκαιρία να ξεφεύγω από αυτό που κάνω συνήθως, το θέατρο και να το εμπλουτίζω με πράγματα που το αναδεικνύουν και το βοηθούν περισσότερο με κυρίαρχο το λόγο.
Ο λόγος του Δημήτρη είναι τρομερά δυνατός και ο ευαγγελικός λόγος του ορατορίου και ο ποιητικός. Πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ σημαντική βραδιά. Είναι σημαντικό οι δήμοι να συνεχίσουν να ασχολούνται με το πνεύμα, την αισθητική την ποίηση το θέατρο και τη μουσική μόνο αυτά μπορούν να εξευμενίσουν την ανθρώπινη ψυχή να την ηρεμήσουν, τη ψυχή όχι μόνο των πολιτών αλλά και των διοικούντων».

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων