Αφιερωματική βραδιά στην ποιήτρια Δώρα Παρδάλη-Σωτρίλλη

Αφιερωματική βραδιά στην ποιήτρια Δώρα Παρδάλη-Σωτρίλλη

Αφιερωματική βραδιά στην ποιήτρια Δώρα Παρδάλη-Σωτρίλλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 620 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και ο Δήμος Ρόδου πραγματοποίησαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου μία σπάνια εκδήλωση-αφιέρωμα στη φιλόλογο και ποιήτρια Δώρα Παρδάλη-Σωτρίλλη.

Το συνολικό της ποιητικό έργο παρουσίασε η κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ για την τελευταία ποιητική συλλογή της κ. Παρδάλη-Σωτρίλλη με τίτλο «Πνοές», που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Ζήτη, μίλησε ο κ. Γιώργος Παπαντωνάκης, τέως αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το μήνυμα του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος τόνισε πως «οι ποιητικές συλλογές της Δώρας Παρδάλη-Σωτρίλλη αποτελούν το μέσο έκφρασης και τον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται, αλλά και μια διέξοδο αναζήτησης. Αναζητεί τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται, τις δοκιμασίες του, αλλά και τις “πνοές του αγέρα, τις ανάσες της θάλασσας, το γαλάζιο τ’ ουρανού … με χρώμα αισιοδοξίας”».


Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστήρια παρουσία της κ. Παρδάλη-Σωτρίλλη στα γράμματα της Ρόδου με τις τρεις ποιητικές συλλογές της «Κυψελίδες» (Γαβριηλίδης, 2002), «Ροές» (Γαβριηλίδης, 2005) και «Πνοές» (Ζήτη, 2015) και πρόσθεσε πως έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου και της συντακτικής επιτροπής του δίγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού «Ήλιος» και είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Η κ. Νικολουδάκη παρουσίασε και ανέλυσε όλες τις πτυχές του έργου της ποιήτριας διαβάζοντας παραλλήλως επιλεγμένα ποιήματα ενώ ο κ. Παπαντωνάκης επικεντρώθηκε στην τελευταία ποιητική συλλογή «Πνοές» και η δημοσιογράφος Τζίνα Δαβιλά διάβασε ποιήματα με το δικό της εκφραστικό τρόπο.

Η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή ανέγνωσε την ευχαριστήρια επιστολή της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας που απέστειλε ως απάντηση στην επιστολή της Δώρας Παρδάλη-Σωτρίλλη, όπου η ποιήτρια εξέφραζε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της προς τον ισπανικό λαό απέναντι στην τρομοκρατία.

Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου στην κιθάρα, ο οποίος μελοποίησε και ερμήνευσε με εσωτερικότητα τρία ποιήματα της Δώρας Παρδάλη-Σωτρίλλη: «Πλούτος», «Κι Ήρθες» και «Ανταρτούλικο».
Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή της βραδιάς ήταν η ηχογραφημένη απαγγελία από τη Ματίνα Σωτρίλλη, κόρη της ποιήτριας, του ποιήματος «Έλληνες».

Στο τέλος, πήρε το λόγο η ίδια η ποιήτρια, η οποία φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και βοήθησαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα του Νεστοριδείου, οι οποίοι τη χαιρέτισαν και τη συγχάρηκαν μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς.

Στην εκδήλωση παρέστη εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ρόδου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης με τη σύζυγό του, ο κ. Αγαπητός Ξάνθης, προϊστάμενος δ/νσης τουρισμού Δωδεκανήσου-ΕΟΤ, η ζωγράφος Ειρήνη Βαζούκου που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Πνοές» και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»