Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη του Πολιούχου της Ρόδου (βίντεο)

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε  η μνήμη του Πολιούχου της Ρόδου (βίντεο)

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη του Πολιούχου της Ρόδου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 994 ΦΟΡΕΣ

Με τη λαμπρότητα που εορτάζεται κάθε χρόνο, γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, με την παρουσία εδώ μίας εκ των παλαιοτέρων εικόνων του από την Ερμούπολη της Σύρου, που έφερε πιο κοντά Δωδεκανήσιους και Κυκλαδίτες και στάθηκε αφορμή ώστε φέτος να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας, ότι οι δύο Νομοί έχουν κοινές αγωνίες και κοινούς στόχους για το μέλλον.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χθες, η πόλη της Ρόδου έβαλε τα καλά της ενώ τα καταστήματα για πρώτη φορά ήταν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο πανηγυρικός εορτασμός ξεκίνησε με τον Όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, ακολούθησε η λιτανεία με τα Ιερά Λείψανα και την Εικόνα του Αγίου και κορυφώθηκε με την αρτοκλασία στην είσοδο του Δημαρχείου. Η πανήγυρις τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ερμούπολης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεου Β’, ο οποίος και έφερε στη Ρόδο την εικόνα του Κωνσταντίνου του Υδραίου, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Η εικόνα είναι μία από τις παλαιότερες του Αγίου, του 1846, κι ήρθε εδώ από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Των Ψαριανών») της Ερμούπολης Σύρου. Επίσης, την εορτή του πολιούχου της Ρόδου τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες βεβαίως Ρόδου κ.κ. Κύριλλος και Νουβίας κ.κ. Σάββας καθώς και δύο Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Στρατονικείας, Στέφανος (σ.σ. βοηθός του Μητροπολίτη Καλύμνου) και Ολύμπου Κύριλλος. Σημειώνεται ότι απουσίαζαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καλύμνου και Κω λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν και οι Δήμαρχοι Ερμούπολης Σύρου κ. Γιώργος Μαραγκός και Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς που βρέθηκαν εδώ για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Στο χθεσινό εορτασμό παρόντες ήταν, βέβαια, εκπρόσωποι όλων των τοπικών Αρχών, των φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, το «παρών» έδωσε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι, Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην βουλευτές κ.α.

Απευθυνόμενος στις Αρχές και το λαό της Ρόδου, ο Μητροπολίτης Ρόδου, αμέσως μετά την αρτοκλασία, αναφέρθηκε στην μαρτυρία του Κωνσταντίνου του Υδραίου, λέγοντας «…’Εδωσε θάρρος σ’ έναν ολόκληρο λαό, αυτό το νέο παιδί, που ομολόγησε το Χριστό και υπέστη βασανιστήρια γι’ αυτό και τέλος δια απαγχονισμού θάνατον και έδωσε θάρρος και δύναμη σε όλους εκείνους που κλονίζονταν από τα δεινά της δειλίας».

»Εμείς καυχόμεθα για τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Μαρτύριό του και τον τάφο του στον τόπο μας και λαμβάνουμε σήμερα το μήνυμά του: Έκφραση Ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας, το μήνυμα που μας δίνει σήμερα ο Άγιος σε εποχές παράξενες και ας παρακαλέσουμε το Θεό να μας δίνει τη διάκριση εκείνη που χρειάζεται ώστε να μπορούμε να κατανοούμε τα πράγματα κάθε στιγμή και να τα κρίνουμε σωστά».

Στο Δημαρχείο
Υποδεχόμενος κλήρο, Αρχές και λαό αμέσως μετά στο Δημαρχείο, ως είθισται, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ρόδου, ευχαρίστησε όλους και απηύθυνε χαιρετισμό. Και είπε, μεταξύ άλλων:
«Η 14η Νοεμβρίου είναι μέρα πραγματικά πάνδημης σύναξης, θρησκευτικής ευλάβειας ως αναγνώριση της ομολογίας του ασκεπούς πολιούχου μας αφού δεν έχουμε αξιωθεί ακόμα την Εκκλησία στη μνήμη του. Είναι μία μέρα που μας δίνει, μέσα από τη δική του μετάνοια, το θάρρος, την εγκαρτέρηση, δύναμη σε όλους τους πολίτες της Ρόδου».
Ο κ. Χατζηδιάκος χαρακτήρισε ως «δώρο Θεού» την εικόνα από τη Σύρο και απευθυνόμενος στον κ.κ. Δωρόθεο Β’ είπε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την πόλη μας. Στη συνέχεια, εξήρε το Θεολογικό και το πνευματικό έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου ενώ ευχαρίστησε τους Δημάρχους από τις Κυκλάδες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της Ρόδου μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς, τους κοινούς στόχους και αντιλήψεις που έχουμε με τα νησιά των Κυκλάδων, και όσο αφορά στην περιφερειακή συνείδηση και στα δύσκολα προβλήματα που περνούν και στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, όπως το προσφυγικό που αντιμετωπίζουμε περισσότερο στα Δωδεκάνησα. Τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος απένειμε συμβολικά δώρα του Δήμου της Ρόδου στους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες αλλά και τους δύο Δημάρχους.
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμούπολης Σύρου, ο οποίος μίλησε συγκινητικά για τη Ρόδο και τον πολιούχο της. Είπε, μεταξύ άλλων:

«Επιστρέφουμε στην Ερμούπολη φορτωμένοι με πολλά και όμορφα πράγματα τα οποία αποτυπώνουμε στην αποθήκη της ψυχής μας, εκεί όπου αποθησαυρίζονται οι μνήμες που στις δύσκολες στιγμές ανασύρουμε από το χώρο της αυτές τις στιγμές για να παίρνουμε δύναμη και θάρρος και να συνεχίζουμε».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ.κ. Κύριλλο του οποίου το έργο εξήρε και είπε: «Θαυμάσαμε σήμερα την πίστη του λαού, την ευλάβεια, την τάξη των ιερέων, τον πολιτισμό τους, των διακόνων, την ευπρέπεια του Ναού όπου ιερουργήσαμε, των Εισοδίων της Θεοτόκου, τους καλλίφωνους ψάλτες και ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Θεό ότι η Αγία μας Εκκλησία πράγματι συνεχίζει την παράδοση την οποία παρέλαβε από τους πατέρες της».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε απαντώντας στην αναφορά του Δημάρχου ότι ο Άγιος είναι ασκεπής, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι άστεγος. Είναι στεγασμένος στις ψυχές των Ροδίων και αυτή είναι η πιο καλή θέση για να έχει ο Άγιος σκέπη και προστασία. Να είναι στις ψυχές των ανθρώπων», είπε και χάρισε στον Δήμαρχο μία παλιά χαλκογραφία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης είπε αρχικά: «Είναι μεγάλη η χαρά μου σήμερα γιατί την πρώτη φορά που προσκύνησα την εικόνα του Κωνσταντίνου του Υδραίου στη Σύρο, σκέφτηκα αμέσως πώς θα μπορούσα αυτή τη χαρά να τη μοιραστώ μια μέρα με τους συμπατριώτες μου της Ρόδου», είπε και ανέφερε ότι ήταν όπως το ονειρεύτηκε. Και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα:

«Θέλουμε αυτό το πράγμα που έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη, να ζούμε μαζί, ν’ αγωνιούμε μαζί, γιατί όπως πολύ σωστά είπαν και οι Δήμαρχοι, έχουμε μόνο κοινές αγωνίες, έχουμε πάρα πολλούς κοινούς στόχους, έχουμε ελάχιστα πράγματα τα οποία μας χωρίζουν-και αυτά νομίζω ότι τα περισσότερα είναι τεχνητά-και από εκεί και πέρα έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο, σπουδαίο, λαμπρό, μέλλον γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ευκαιρίες που υπάρχουν στον τόπο μας και η προοπτική του. Και πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και μέρες σαν τη σημερινή βοηθούν πάρα πολύ».

Ο Δήμαρχος Σύρου είπε: «Είμαι χαρούμενος διότι ο λαός της Σύρου και ο λαός της Ρόδου συνδέονται με αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης.

Οι δύο πρωτεύουσες των νομών μας, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν σταθερές σχέσεις εκτίμησης, φιλίας, εμπιστοσύνης και είναι δύο φιλοπρόοδα νησιά και υπό την έννοια αυτή, η επίσκεψή μας εδώ επισφραγίζει αυτά εδώ τα αισθήματα φιλίας».
Και ο κ. Κουκάς, από την πλευρά του, χαιρέτισε τη μεγάλη γιορτή της Ρόδου, είπε ότι και για τον ίδιο αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή και ευλογία να παρίσταται σ’ αυτή την πολύ μεγάλη θρησκευτική γιορτή, εκπροσωπώντας το Δήμο της Μυκόνου και συμφώνησε ότι «τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου